2012. május 9., szerda

Napló Kör asztaltársaság megtartotta második találkozóját, a Napló megjelenésének 22. évfordulóján.


A Napló Kör 2 új taggal bővült, az alapítók (Tolnai Ottó, Végel László, Németh Árpád, Gerold László és Bódis Gábor) mellett a társasághoz csatlakozott Balázs Attila és Pressburger Csaba.  
A Napló Kör mérlegelte a 2012. május 6-án lezajlott szerbiai választások eredményeit.
Abban reménykedünk, hogy Szerbiában az Európa-barát erők stabil kormányt alakítanak. Bízunk abban, hogy a második kör után megszilárdul és kiszélesedik Vajdaság autonómiája.
Sajnálatos, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök itteni kampányolása és a Vajdasági Magyar Szövetség melletti kiállása nem hozta meg a remélt sikereket. Számos helyi önkormányzatban gyengültek a kisebbségi pártok önálló politizálási esélyei. Nem sikerült bővíteni a választói bázist, amely továbbra is csak a vajdasági magyarok egyharmadát öleli fel. Úgy véljük, hogy nemzeti érdek lenne erről nyilvános vitát folytatni. Véleményünk szerint a politikai pluralizmus érvényesülése mozgósítaná a vajdasági magyarok kétharmadát is.
Szívügyünk a Bánság, Dél- és Nyugat-Bácska, valamint a szórvány politikai mozgósítása és támogatása, mert a választási eredmények azt bizonyítják, hogy e térségekben a magyar kisebbség politikai háló nélkül maradt.
Sok sikert kívánunk – párthovatartozásuktól függetlenül – minden magyar képviselőnek abban, hogy a hazai erőforrásokra támaszkodva a vajdasági magyarság, az autonóm Vajdaság és Szerbia érdekében tevékenykedjen.
Örömmel fogadjuk, hogy asztaltársaságunk megalakulása nagy érdeklődést váltott ki a vajdasági közvéleményben. Köszönjük azoknak, akik hírt adtak rólunk.
Nem kívánunk reagálni a pártirányítású sajtóban megjelent írásokra. Nem akarunk viszálykodni, hanem a Napló hagyományaihoz híven szabad és toleráns társadalmi dialógust szándékozunk kezdeményezni.



Megalakult a Napló Kör

 

A szabadkai Bódis cukrászdában megalakult a Napló Kör, független, szabadelvű értelmiségiek asztaltársasága. A kezdeményezők: Bódis Gábor, Gerold László, Németh Árpád, Tolnai Ottó és Végel László. A társaság célja, hogy az eredeti Napló szellemiségével összhangban véleményt nyilvánítson jelentős, a régió jövőjét befolyásoló kérdésekben. Ezt pártdiktátumtól és nemzetieskedő pátosztól mentes, független személyiségekként kívánják megtenni.
Szabadka, 2012. április 13.
Végel László
Tolnai Ottó
Németh Árpád
Gerold László
Bódis Gábor 

 

(A képen: Bódis Gábor, Gerold László, Tolnai Ottó és Végel László)  
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13336/, 2012. április 14. [11:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése