2012. szeptember 20., csütörtök

Dunatáj: Visszaszerezni a három éve elvett jogokat

Igazgatóbizottság-választás a zombori Dunatáj Lapkiadó Intézményben 

 

A több évtizednyi megjelenés után 1992-ben megszűnt, majd 1999-ben a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége állhatatosságának köszönhetően újraindított Dunatáj zombori hetilap tizenhárom éve megszakítás nélkül tájékoztatja olvasóközönségét. Időközben a tájékoztatási eszközök alapítói jogkörére vonatkozó törvény meghozatalakor az önkormányzat megszabadult alapítói jogkörétől, s azt a Magyar Polgári Kaszinó vállalat át, ám továbbra is a város pénzelte a hetenkénti megjelenést.
2009-ben újabb törés történt, ugyanis mindenki megdöbbenésére a Dunatájt, a Magyar Polgári Kaszinót és a Berta Ferenc Zsebszínházat egy tollvonással kiebrudalták a költségvetésből, és a bizonytalanság ingoványos talajára űzték azzal, hogy attól kezdve kizárólag pályázat útján juthattak támogatáshoz.
Tavalyelőtt lejárt a Lapkiadó Intézmény igazgató-, illetve ellenőrző bizottságának megbízatása, azonban új bizottság kinevezésére mindeddig nem került sor, így a régi látja el máig a törvény által ráruházott teendőket.
A Kaszinó lapalapítói jogköréből eredően tegnap új igazgató- és ellenőrző-bizottság választásának szándékával megbeszélésre hívta a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, továbbá saját elnökségének és a Lapkiadó Intézménynek a képviselőit.
Dr. Karcher Erzsébet elnök közölte az elnökség döntését, miszerint az öt tagú igazgatóbizottságba egy-egy jelöltet kér a városi képviselő-testületben mandátumot szerzett két magyar párttól, egy tag jelölését kéri a szerkesztőségtől, valamint két tagot maga delegál.
Horváth Ódry Márta, a képviselő-testületben ellenzéki oldalon álló VMDK alelnöke és városi képviselője, valamint Elvegyi Ákos pártelnökségi tag, a Dunatáj jelenlegi igazgatóbizottságának elnöke nyomatékosan kijelentette, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a három magyar intézmény, a Dunatáj, a Kaszinó, valamint a Berta Ferenc Zsebszínház a jövő évi költségvetési terv rövidesen esedékes megalkotásakor visszakerüljenek a büdzsére.
Amennyiben ez megvalósulna, az nem jelentene kevesebbet (de többet sem), mint a három évvel ezelőtt elvett jogok visszaszerzését.
A VMSZ nem küldött képviselőt a megbeszélésre, s a távolmaradást sem indokolta.
A Magyar Polgári Kaszinó elzárkózik a politikai vitáktól és csatározásoktól, véleményt sem hajlandó nyilvánítani. Elnöksége írásban is megkeresi a VMSZ városi bizottságát, s felkéri, legkésőbb október 5-éig jelöljön tagot a Dunatáj igazgatóbizottságába. Amennyiben nem érkezne válasz, az egyesület úgy értelmezi a hallgatást, hogy e párt nem érdekelt.
Az igazgató- és az ellenőrző-bizottság kinevezését a Lapkiadó Intézmény nyugdíjba vonult, ám feladatokat továbbra is ellátó igazgatója utódjának megválasztása követi.


fczs
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14087/Dunataj-Visszaszerezni-a-harom-eve-elvett-jogokat.html, 2012. szeptember 20. [0:55]



Megjegyzés:

Meg kellene keresni a Magyar Nemzeti Tanácsot is, valamint annak a sajtófelelősét, hogy foglaljon állást a kérdésben.
B. A.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése