2012. szeptember 15., szombat

Szeptember 15.

A demokráciai nemzetközi napja (Međunarodni dan demokratije / International Day of Democracy, Global Democracy Day)

Az ENSZ-közgyűlése – hangsúlyozva a demokratizálás elősegítésének, a fejlődés és az emberi jogok, valamint az alapvető szabadságok tiszteletben tartásának szükségét – 2007. november 8-án (a GA/10655 számú határozattal) szeptember 15-ét a demokráciai nemzetközi napjává nyilvánította, ezzel is hirdetve azt, mint egyedüli lehetséges korszerű társadalmi formát, amely lehetővé teszi a társadalmi haladást, az emberi jogok tiszteletét és magát a szabadságot. Ezt a napot 2008-ban ünnepelték először. 


A tagállamok által konszenzussal elfogadott határozat kimondja: A demokrácia lényege mindenütt ugyanaz, a világon még sincs két egyforma demokratikus államberendezés, pontosan annak jellegéből kifolyólag, ezért nem is kisajátítható. Rámutatott arra is, hogy a demokrácia olyan egyetemes érték, amely lehetővé teszi a szabad akarat érvényesülését a politika, a gazdaság, a társadalom és a kultúra területén, de ami talán a leglényegesebb, az ember magánéletében.
Az ENSZ Közgyűlése felhívást intézett a világ parlamentjeihez, civil szerveződéseihez és a világ polgáraihoz, ünnepeljék meg méltón a demokrácia napját, a demokrácia konszolidálására irányuló nemzeti programjaik fejlesztésére, a kétoldalú, térségi és nemzetközi együttműködés fokozása által is.
Habár a demokráciát a világ számos pontján különbözőképpen értelmezik, abban valamennyi parlament egységes, hogy elfogadják az ENSZ alapértékeit, a demokratizálódás folyamatának előmozdítását és az emberi alapjogok tiszteletben tartását. 
Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata (1948) leszögezi: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van.” Az ENSZ egyik jelentős vívmánya az emberi jogokra vonatkozó törvények átfogó rendszerének megalkotása volt, melyhez a világ valamennyi nemzete csatlakozhat. 
A Magyar Országgyűlés 2008. szeptember 15-én fogadta el azt a határozati javaslatot, amely Magyarországon is a demokrácia nemzetközi napjává avatta szeptember 15-ét.
A szerb parlament 2008. szeptember 15-én külön ülésen tisztelgett a demokrácia eszméje előtt, amelyen a legfőbb állami méltóságok és nemzetközi szervezetek képviselői szólaltak fel.  




Limfóma Világnap (Svetski dan limfome / World Lymphoma Day)

Ezen a napon számos országban igyekeznek felhívni a figyelmet erre a betegségre. A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokból ered. 2004-ben a színész, Rob Lowe hívta életre azzal a céllal, hogy orvosok, nővérek, betegszervezetek, betegek és családtagjaik összefogásával szervezzenek közös tájékoztató kampányt a limfómáról, tüneteiről, élettani hatásairól. 2006-ban már 20 ország csatlakozott a nemzetközi eseményhez.
Magyarországon 2007 őszén elsőként a Magyar Rákellenes Liga karolta fel a kezdeményezést és az orvosi szakma kiemelkedő szakértőit felkérve, ettől az évtől betegtájékoztató programot szervez. Az utóbbi években örvendetes módon egyre szélesebb körben vált ismerté a „limfóma” kifejezés, ami annak a civil kezdeményezésnek is köszönhető, mely kapcsán az ország több nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) limfóma klubok alakultak.



Európai mozdonyvezetők napja (Evropski dan mašinovođa / European train drivers day)

Az ALE (Európai Mozdonyvezetők Szakszervezetének Szövetsége) határozata értelmében ezen a napon az európai országok mozdonyvezető-szakszervezetei megemlékeznek szakmájukról.






Szeptember 15-16. Takarítási világnap / Tisztítsuk meg a földet! / Világtakarítási Nap (Svetska akcija „Očistimo svet” / World Clean Up Day)
 
A világméretű takarítási akció Ausztráliából indult 1989-ben, mikor egy vitorlásverseny során az egyik versenyző, Ian Kiernan, teljesen felháborodott a szemetes óceánon és parton. Ennek hatására ő szervezte meg az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme – UNEP) Az UNEP 1992-ben szeptember harmadik hétvégéjére hirdette meg e világnapot, amelynek célja a világméretű takarítás. Jelszava: „Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.” (Ha mindenki tisztán tartaná a saját környezetét az egész egész Világ tiszta lenne...) Célja, hogy az emberek tisztítsák meg, tegyék élhetőbbé környezetüket, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizzék meg. Időközben összekötődött – a wikipedia szerint – szeptember 23-ra tett Nemzetközi Hulladékgyűtési Nappal
Ezen a napon Magyarországon is sokan tisztítják az utcákat, folyópartokat, erdőszéleket a kommunális vállalatok közreműködésével. Számos szervezet csatlakozik a programhoz. Már az óvodások is részt vesznek a megmozdulásban, hulladékból játékokat készítenek, és leadják az összegyűjtött kupakokat. Az általános iskolák és a Magyar Cserkész Szövetség erdőtakarítási és szemétgyűjtési akciókat szervez erre a napra.
Magyarországon 2012-ben ez a dátum szeptember 15–16-ára esik
.




Szeptember harmadik hétvégéje – „Európai Örökség Napok – Nyitott Kapuk” (Dan evropske baštine /The European Heritage Days) 


Az Európai Tanács kezdeményezésére a tagországok részvételével 1991 óta minden év szeptemberében megrendezésre kerül az Európai Örökség Napok – Nyitott Kapuk című program. Ma már Európa szinte minden országa kitárja öröksége kapuit a nagyközönség számára. Ennek az akciónak a lényege az Európában élő népek identitástudatának őrzése és a kulturális örökség megismertetése. Múzeumok, emlékhelyek és műemlékek nyílnak meg ilyenkor a közönség számára: az ingyenes látogatás lehetővé tétele a cél, főként olyan intézmények esetében, amelyekbe más alkalommal nemigen lehet bejutni. Magyarország 1992-ben csatlakozott e rendezvénysorozathoz.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése