2012. szeptember 30., vasárnap

Szeptember 30.



Szeptember utolsó vasárnapja     
A magyar népmese napja (Dan mađаrske narodne pripovetke (u Mađarskoj) / Hungarian Folk Tales Day)

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, mely szerint szeptember 30.  Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
E napot első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Benedek Elek, „a nagy mesemondó” 1859-ben született. Egyetemi évei alatt néprajzi gyűjtőmunkát folytatott. A bölcsészkar elvégzése után újságíró lett. 1887-től 1892-ig országgyűlési képviselőként parlamenti beszédeiben foglalkozott az ifjúsági irodalom, a népköltészet és népnyelv, a közoktatás kérdéseivel.
1902-ben szakított a politizálással, s lapszerkesztő lett. Megindította az első irodalmi gyermeklapot, Az én Újságom címmel. Ifjúsági könyvsorozatának címe Kis Könyvtár volt, amely később B. E. kiskönyvtára címen jelent meg. Feldolgozott magyar népmeséket és átdolgozta az Ezeregyéjszaka és a Grimm testvérek meséinek legkiemelkedőbb darabjait. A népmesék ápolása mellett életének fontos része volt a közösségek létrehozása és felvirágoztatása is.
A népmese napja rendezvényéhez 2005 óta évente több mint 100 intézmény és szervezet csatlakozik saját szervezésű programokkal Magyarországról és a határon túlról egyaránt.
Az idén szeptember 28-án és 29-én Kaposvárott megrendezték a VIII. Országos népmese-konferenciát, 30-án pedig Budapesten, az I. kerületi Döbrentei utca 15. szám alatt megnyitja kapuit a Mesemúzeum és Meseműhely, amelynek ötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől, Budavár díszpolgárától származik.


Szeptember utolsó vasárnapja 
A szív világnapja (Svetski dan srca / World Heart Day)

A Kardiológiai Világszövetség (World Heart Federation) szeptember utolsó vasárnapját    nyilvánította a Szív Világnapjává, amelyet első alkalommal 2000. szeptember 24-én ünnepeltek meg.
A szív világnapján a gyermekkori túlsúly és a felnőttkori szívbetegség kapcsolata áll a figyelem középpontjában. A túlsúlyos gyerekek háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek el szívrohamot vagy agyvérzést 65 éves koruk előtt, mint normál súlyú társaik. A szívbetegség már ma is vezető halálozási ok az EU-ban, a halálesetek 51 százalékáért felelős.
A Szív Világszövetség 1998-ban alakult az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság (International Society of Cardiology) tagjaiból. A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. 


Szeptember utolsó vasárnapja           
A hallássérültek (siketek) világnapja (Međunarodni dan lica oštećenog sluha / International Day of Deaf People)

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a Hallássérültek világnapját.
Világszerte 250 millió, Magyarországon csaknem 400 ezer hallássérült él, akik arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint halló társaik.
A „hallássérült” kifejezés gyűjtőfogalom, mely a siketeket és a nagyothallókat egyaránt felöleli. A világnap arra a tényre hívja fel a széles közvélemény és a döntéshozók figyelmét, hogy a hallássérülteknek sajátos kommunikációs nehézségeket kell leküzdeniük, s ennek következtében óhatatlanul kisebbségbe szorulnak.

Világszerte érdekérvényesítő szervezetekbe tömörülnek, a Hallássérültek Országos Szövetsége 1907-ben alakult
. Immáron hagyománnyá vált, hogy ezen a napon Cházár Andrásról is megemlékeznek. A felvidéki ügyvéd, Gömör megye táblabírája kezdeményezte hazánkban a siket gyerekek intézményes oktatását. Fáradozásai nyomán 1802. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet.


Fordítás Világnapja (Međunarodni dan prevodilaca / International Translation Day)

 

1991 óta a Fordítók Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére szeptember 30-án van a Fordítás Világnapja.

A napot annak emlékére hozták lére, hogy Szent Jeromos az ötödik században „I. Damasus pápa kérésére átnézte az ólatin Bibliát, a Vetus Latinát, amit kb. a II. század első felében fordítottak ólatinra. A helytelenül fordított részeket, betoldásokat kijavította az eredeti görög szöveg alapján”.


 Szent Jeromos tanulmányaiba mélyed
Domenico Ghirlandaio festménye




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése