2012. szeptember 8., szombat

Szeptember 7.


A török Buda emléknapja / Buda (a törököktől való) visszafoglalásának emléknapja [Dan sećanja na osvajanje Budima (od Turaka) / Remembrance Day of Recapturing Buda from the Turks]

Buda visszafoglalásának emlékére tartják a török Buda emléknapját. XI. Ince pápa kezdeményezésére jött létre 1684-ben a Szent Liga: a Habsburg Birodalom, Lengyelország és Velence törökellenes szövetsége, amelyhez később csatlakozott Oroszország, és a bajor, szász, brandenburgi választófejedelem is küldött zsoldosokat. Négy év alatt szorították vissza a törököket. 1686-ban, 145 év után vált szabaddá Buda. Bár a seregben nagy számmal harcoltak magyar katonák is, formailag Magyarország nem volt tagja a Szent Ligának.
Buda 1686-i ostroma és elfoglalása a vérzivataros XVII. század egyik legnagyobb eseménye. A küzdelem, mely a magyar főváros falai körül lezajlott, elszánt, véres küzdelem volt, melyet mindkét fél minden erejének megfeszítésével vívott meg. A törökség Európa akkor legnagyobb és legjobban felszerelt hadserege ellen közel három hónapon keresztül tartotta a várat és a védők csaknem valamennyien hősiesen harcolva estek el. 

Kovács Margit: Budavár ostroma, védett utcanév tábla 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése