2013. március 21., csütörtök

Újratárgyalják a késeléses ügyet



Slobodan Đorđević nem válaszol a kérdésekre, Luka Tubić hallgatással védekezik – A sértett, Komjáti Attila nem emlékszik, hogy magyarsága miatt szidalmazták volna


Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság döntése alapján újratárgyalják Slobodan Đorđević és Luka Tubić ügyét. A két fiatal ellen öt évvel ezelőtt emeltek vádat, mert a gyanú szerint 2008. április 19-én, szombaton hajnalban Szabadka központjában megtámadták Komjáti Attilát és akkori barátnőjét, Jakab Lillát, a Szabadegyetem parkolójának közelében, mert magyarul beszéltek, azt követően pedig hasba szúrták Attilát.
A szabadkai Kerületi Bíróság 2009. decemberében felmentette a két fiatalembert, ugyanis Komjáti Attila legutóbbi vallomásában elmondta, nem emlékszik biztosan, hogy nemzeti hovatartozása miatt szidalmazták őt és barátnőjét, illetve a támadója kilétében sem volt biztos.

Molnár Edvard archívum

A tárgyalást május 13-án folytatják
A szabadkai Felső Bíróság azonban a Fellebbviteli Bíróság kérésére újratárgyalja az ügyet, amelyet Danko Mandić bíró vezet. A két vádlott ellen ezúttal is nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása és gyűlöletbeszéd miatt folyik az eljárás, amit a vádlottak egyike sem ismert be. Slobodan Đorđević és Luka Tubić a korábbi tárgyalás során, legutóbb 2009. december 21-én tett vallomásaik mellett maradtak. Amíg Slobodan Đorđević fenntartotta a jogát, hogy ne válaszoljon egy kérdésre sem a tárgyalás során, Luka Tubić ezúttal is hallgatással védekezik.
Komjáti Attila sem tért el korábban tett vallomásától. A bíró kérdéseire válaszolva elmondta, mivel a támadója hátulról támadt rá, illetve éjjel rosszak voltak a fényviszonyok, illetve nem is fordított nagyobb figyelmet arra, hogy ki állt a háta mögött, nem lehet 100 százalékosan biztos benne, hogy ki támadott rá és késelte meg. Azt tudja csak, hogy egy fiatalabb férfiről van szó, akinek sötét haja van. A támadója, Komjáti Attila elmondása szerint, 3-4 méterre állt tőle, amikor hátulról, a Maxi áruház közelében levő játszótér irányából rátámadt.
Az ügyész kérdéseket intézett Komjáti Attilához a tárgyaláson. Megkérdezte, a támadója hol állt Jakab Lillához képest – erre Attila nem tudott választ adni, nem emlékezett rá. Illetve megkérdezte, hogy Komjáti Attila barátai és a két támadón kívül volt-e még valaki a környéken, Attila elmondta, hogy nem vett észre senki mást.
Az új tárgyalás során újabb bizonyítékokat vesznek fel, és újabb tanúkat idéznek be. Slobodan Đorđević ügyvédjének javaslatára kihallgatják majd Danilo Grgurovićet, illetve Đorđević korábbi ügyvédjét, Miroslav Matićot, aki jelen volt a letartóztatás utáni kihallgatáson, és az ügyvéd szerint a leghitelesebben tudja leírni Đorđević viselkedését a kihallgatás során. Miután a bírói tanács elfogadta az új tanúk meghallgatására tett javaslatot, az ügyész kérte, hogy tegyék utólag a tanúk közé Vesna Zlatanovićot is, a szabadkai rendőrség munkatársát, aki a gyanúsítottak kihallgatását végezte.
A tárgyalást május 13-án folytatják. A bíró felszólította a vádlottakat, hogy mivel írásban nem értesítik a tárgyalás résztvevőit a tárgyalás folytatásáról, kötelességükhöz híven jelenjenek meg a tárgyaláson, ne kelljen külön felszólítani vagy erőszakkal bekísérni őket, mint ahogy az ezúttal történt.
mh
Magyar Szó, 2013. március 21., 11. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése