2013. április 8., hétfő

Április 8.



Dénes napja.
1431 – Megszületett François Villon francia költő.
1735 – Meghalt II. Rákóczi Ferenc erdélyi fe­jedelem, hadvezér.
1749 – Megszületett Gáti István szakíró, tanár, az első magyar gyors­írá­si rend­szer kidolgozója.
1817 – Megszületett Jókainé Laborfalvi Róza színésznő.1860
Öngyilkosságot követett el gróf Széchenyi István Döbling-ben, egy szanatóriumban.
1861 – Meghalt az amerikai Elisha Otis, a biztonsági lift feltalálója.
1906 – Magyarországon a nemzeti ellenzék kompromisszumot kötött a királyi udvarral és koalíciós kormányt alakított, amelynek miniszterelnöke ismét Wekerle Sándor volt.
1919 – Meghalt Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója.
1932 – Budapesten megszületett Antall József történész és politikus, az MDF elnöke, aki 1990-től 1993. 12. 12-én bekövetkezett haláláig Magyarország miniszterelnöke volt.
1973 – Meghalt Pablo Picasso spanyol festő, a XX. század festészetének legnagyobb hatású egyénisége, a kubizmus egyik atyja.


Április 8. - Nemzetközi roma nap. 1971. április 8-án tartották a romák első világkongresszusát.

A London melletti Orpingtonban megrendezett tanácskozáson az Indiából és húsz másik országból érkezett küldöttek április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították, elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. A roma zászló kék és zöld színű, közepén egy 16 küllős csakra, azaz kerék látható. A cigány himnusz szövegét 1969-ben Zarko Jovanovic írta, címe Djelem Djelem, a melódia egy népszerű szerb-roma szerelmes dal.
A világnap a világ számos országában évente ünnepségek, toleranciaerősítő rendezvények, viták és szakmai fórumok keretében ad alkalmat és lehetőséget, hogy széles társadalmi rétegek figyelmét hívják fel a roma közösségek kulturális értékei mellett a súlyos szociális, egzisztenciális helyzetére. A világnap segít hozzájárulni ahhoz is, hogy a lakosság megértse a cigányok problémáit.

Mintegy 13-15 millió cigány él világszerte, a legtöbben Európában. Őseik az indiai szubkontinensről indultak útnak mintegy ezer évvel ezelőtt. Ők magukat romnak vagy romának (ember) mondják, és a roma szervezetek javaslatára 1995 óta az Európa Tanács hivatalos dokumentumaiban is a roma megnevezés szerepel. A 2000 júliusában Prágában tartott 5. Roma Világkongresszus résztvevői kinyilvánították a (terület nélküli) cigány nemzetet, amelyet megpróbálnak elismertetni az ENSZ-szel, illetve megválasztották a nemzetközi roma parlamentet pozsonyi székhellyel.
Magyarországon ma becslések szerint 600-700 ezer roma él. Nyolc európai országgal együtt Magyarország is részt vesz a Roma Évtized 2005-2015 elnevezésű programban, amely a romák oktatásában, egészségügyi ellátásában, foglalkoztatásában és lakáskörülményeik javításában szeretne komoly eredményeket elérni, mivel ez a populáció a szociális mutatók szempontjából az átlagnál sokkal rosszabb helyzetben van. Az Európai Unió 2011 júniusi csúcsértekezletén a tagállamok állam-, illetve kormányfői elfogadták a romák társadalmi beilleszkedését célzó uniós keretstratégiát. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése