2013. április 22., hétfő



Csilla napja.
Írói névalkotás a csillag szóból. A nyelvjárási csilla szó jelentése pedig: a gyékény és a nád gyenge hajtása, illetve gyéren növő sás.
1970 – A Föld Napja.
1451 – Megszületett I. Izabella spanyol királynő, aki támogatta Kolumbuszt, hogy útjára induljon az ismeretlen nyugat felé.
1509 – Trónra lépett VIII. Henrik angol király.
1724 – Megszületett Immanuel Kant német filozófus, akinek legismertebb munkája 1781-ben jelent meg „A tiszta ész kritikája” címmel, mely a filozófia klasszikus alkotása.
1861 – Pesten megszületett gróf Tisza István, aki kétszer is betöltötte Magyarország miniszterelnöki tisztségét.
1870 – Megszületett Lenin (eredeti nevén Vlagyimir Iljics Uljanov) szovjet-orosz politikus, az 1917-es októberi forradalom szellemi előkészítője és egyik vezére, a Szovjetunió létrehozója és vezetője, a kommunizmus ideológiájának kidolgozója.
1937 – Megszületett Neptun városában, New Jersey államban Jack Nicholson Oscar-díjjas amerikai színész. Ismertebb filmjei: Schmidt története – Golden-Globe díj (legjobb drámai színész 2003); Lesz ez még így se! – Oscar-díj (legjobb férfi főszereplő 1998) - folyt. a részletes leírásban.
1959 – Megszületett Falusi Mariann énekesnő, színésznő, a Pa-Dö-Dö egyik tagja.
1989 – Meghalt Kulin György csillagász, akinek a nevét két üstökös is viseli.
1994 – Meghalt Richard Milhous Nixon az Amerikai Egyesült Államok 37. elnöke.


Április 22. A Föld napja

Az Egyesült Államokból 1970-ben társadalmi kezdeményezésként indult, mára világméretűvé bővült Föld napján figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében, s ezeken több mint egymilliárd ember vesz részt. A környezetvédelmi világnapon 1970-ben Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a talajt és a vizeket mérgező hulladéklerakók, a szennyező ipari üzemek, a levegőt szennyező gépjárműforgalom, a természeti értékek fokozatos eltűnése ellen. A Harvardon éppen végzett diák Gaylord Nelson szenátor felkérésére - kétezer főiskolával és egyetemmel, mintegy tízezer általános és középiskolával, illetve száz településsel vette fel a kapcsolatot.
Az eltelt évtizedekben a mozgalom világméretűvé szélesedett. Ilyenkor minden évben több százmillió ember mozdul meg: különféle figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében. Az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat stb. - tapasztalva a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

A Föld Napja alkalmat ad arra, hogy mindenki mérlegelje: kíméletesen bánik-e környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen. S persze nemcsak egy kitüntetett napon, hanem egész évben (a Föld napja mozgalom egyik jelszava szerint is: Egyetlen nap kevés...). A Földért, saját jövőjéért minden ember tehet valamit otthon vagy munkahelyén, szűkebb vagy tágabb környezetében. Kímélheti a környezetet fogyasztási szokásainak megváltoztatásával, energiatakarékosabb életmód kialakításával, mégpedig anélkül, hogy életminőségéből bármit fel kellene adnia.
Magyarországon a Föld napja alkalmából 1990 óta civil szervezetek, önkormányzatok kezdeményezésére évről évre egyre többen vesznek részt szemétgyűjtési akciókon: kitakarítják az erdőket, vízpartokat, mezőket és a települések környékét, fát ültetnek, környezeti vetélkedőt tartanak.
A Magyar Közút Kht. a Föld Napján rendezi meg immár hagyományossá váló szemétgyűjtési akcióját, tavaly több mint 50 ezer ember csatlakozott a felhíváshoz, és gyűjtötte a szemetet az utak környékéről, a parkolókból, s vitte el a kijelölt hulladéklerakó telepekre.
A Föld napja alkalmából április 16-tól május 11-ig tárlat látogatható Budapesten az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban. A Tükörben a Világ című kiállítás témája az emberi természet és a fenntartható fejlődés. Április 20-22-én a nemzeti parkok bemutatóhelyei ingyenes ismeretterjesztő programokkal, szakvezetéses túrákkal várják a kirándulókat. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése