2013. április 7., vasárnap

Pajtić Vajdaság jogainak védelméről



A tartományi parlament várhatóan szerdán (április 10-én – B. A.) hozza meg a Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot – jelentette be ma Bojan Pajtić tartományi kormányfő.
„A korábban megszerzett jogok is veszélybe kerülnek, ami példátlan a modern európai joggyakorlatban. A nyilatkozat komoly figyelmeztetést jelent majd abban az értelemben, hogy az autonómia elveinek, az alkotmányos és törvényes megoldásoknak a semmibe vétele voltaképpen a jogállamot és az európai demokratikus gyakorlatot gyengíti. Ezzel pedig veszélybe kerül egy felelősségteljes állam stabilitása és normális működése is” – üzente Pajtić, s hozzátette, az eddigi köztársasági hatalomnak „erőt kell merítenie ahhoz, hogy elviselje a kilencvenes évek romlásba döntő Koszovó-politikájának terhét”, és „össze kell szednie az erejét ahhoz is, hogy súlyos, de messzemenő döntéseket hozzon”.
„Vajdaság semmiképpen sem lehet holmiféle gyakorlópálya, amelyen nyugodtan kitölthetik a népszerűtlen és kikényszerített lépések feletti dühüket és frusztráltságukat. A tartományi képviselőház soha nem fog ráállni arra, hogy Vajdaság és az itt élő polgárok jogát valamiféle kötetlen társulások – nemkormányzati és civil szervezetek, vadász- vagy horgászegyesületek – szintjére süllyesszék” – írta Pajtić a nyilvánosságnak szánt közleményében.
Hozzátette, Vajdaság ugyanakkor teljes mértékben támogatja a köztársasági hatalmat abban, hogy világosan és egyértelműen az európai út felé forduljon, mindenekelőtt azért, mert Európában „az a jó szokás, hogy megvédik a polgárok érdekeit és jogait, s tiszteletben tartják az alkotmányos és törvényes előírásokat”.
A vajdasági kormányfő példaként azt hozta fel, hogy nemrégiben „az alkotmányos garanciák megkerülésével” csökkentették azt a keretet, amelynek alapján meghatározzák a Vajdaság AT-nek juttatott anyagi eszközök alsó határát, s hozzátette, a köztársasági kormány alkotmányellenes döntéssel, a tartományi szervekkel való konzultáció nélkül, alkotmányellenes módon kezdett el rendelkezni a tartományi vagyon felett.
Szavai szerint kisajátították azt a jogot is, hogy a tartomány nevezhesse ki a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Alap igazgatóját, ellentétben a korábban megtett, a törvénnyel és Vajdaság elvitathatatlan jogaival összhangban álló kezdeményezéssel.
Pajtić elmondta azt is, hogy teljes egészében figyelmen kívül hagyták a tartományi kormánynak azt a követelését, hogy a vajdasági illetékességeket és jogköröket szabályozó törvény alapján tegyék lehetővé a tartomány számára, hogy megfelelő arányban részesedjen az Újvidéki Vásár tulajdonából, és hogy vezetői struktúrájának részese legyen.
„A legjelentősebb állami intézményekben tömegével váltják le a vezetőséget és az igazgatóbizottságok tagjait megbízatásuk lejárta előtt, minden törvényes alap és indoklás nélkül. Megbízható pártkádereket neveznek ki, a tartományi és az önkormányzati szervek, az adott területek szakemberei és a szakszervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával” – sorolta a tartományi kormányfő. (Beta)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15269/Pajtic-Vajdasag-jogainak-vedelmerol.html, 2013. április 6. [16:34]


A haladók máris elítélték a Vajdaság védelméről szóló nyilatkozatot

Bojan Pajtić tartományi kormányfő alig jelentette be a Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat meghozataláról szóló információt, a Szerb Haladó Párt (SNS) máris élesen elítélte a kezdeményezést. Igor Mirović, az SNS alelnöke arra szólított fel minden politikai pártot, a vajdasági polgárokat, hogy erőteljes választ adjanak a nyilatkozat szövegére, és mutassanak rá az állami egység, az alkotmány és a törvény védelmének fontosságára.
Igor Mirović szerint a tartományi kormány elnöke Szerbiára nézve a lehető legrosszabb pillanatot választotta e bejelentésére, miközben „az államvezetés óriási erőfeszítéseket tesz az állam egységének megőrzése érdekében”.
Mirović kifejtette, az elfogadásra felkínált nyilatkozat Vajdaság állítólagos fenyegetettségére épít, s voltaképpen a vajdasági kormány és Bojan Pajtić próbálkozása arra, hogy sikertelenségekkel és visszaélésekkel teli tizenhárom éves uralmát megpróbálja új fényben feltüntetni, miközben elhárít mindenféle politikai és egyéb felelősséget Vajdaság jelenlegi helyzetéért. Mint mondta, az SNS mindent meg fog tenni, hogy „Vajdaság magáncélokra való kisajátítása, amelyben a Demokrata Párt, a tartományi kormány és Bojan Pajtić közösen vesz részt, a polgárok akaratából és az ő segítségükkel a politikai múlt részévé váljon”.
Pajtić ma jelentette be, hogy a tartományi képviselőház szerdán fogadja el a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot, mert „a polgárok nagy többsége világosan látja, hogy ezeket a jogokat nem tartják tiszeletben és megsértik”. (Beta)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15270/A-haladok-maris-eliteltek-a-Vajdasag-vedelmerol-szolo-nyilatkozatot.html, 2013. április 6. [18:17]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése