2013. május 13., hétfő

Május 13.



Szervác napja.
A latin Servatius névrövidítése, jelentése a megmentett.
1717 – Megszületett Mária Terézia osztrák császárnő, Magyarország királynője 1740-1780-ig.
1819 – Megszületett Walt Whitman amerikai költő.
1898 – Budapesten megszületett Jendrassik György gépészmérnök, feltaláló, a magyar gázturbina úttörője.
1912 – Megszületett Budapesten Várkonyi Zoltán színész-rendező, író. Ismertebb filmjei: Fekete gyémántok - rendező; Emberrablás magyar módra - rendező; Egri csillagok – rendező; Tanulmány a nőkről; Kárpáthy Zoltán; Butaságom története; Honfoglalás I-II.; A kőszívű ember fiai; Fotó Háber; Csutak és a szürke ló; Dandin György, avagy a megcsúfolt férj; Elkésett levél; Az én lányom nem olyan.
1930 – Az Oslo melletti Lysakerben meghalt Fridtjof Nansen norvég sarkkutató, zoológus és diplomata, aki 1892-ben indított expedíciója során elsőként jutott a legközelebb az Északi-sarkhoz.
1935 – Carl C. Magee szabadalmaztatta a parkolóórát.
1939 – Megszületett Brooklyn-ban Harvey Keitel amerikai színész. Ismertebb filmjei: Csapdában vergődve; A vörös sárkány; Buffalo Bill és az indiánok; Aljas utcák (1973).
1940 – Winston Churchill beszédet mondott az angol parlamentben, amelyet így kezdett: „Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket”.
1950 – Megszületett Peter Gabriel brit rockénekes, zeneszerző és szövegíró.
1961 – Meghalt Beverly Hills-en Gary Cooper amerikai színész – eredeti nevén Frank James Cooper – az amerikai fimgyártás egyik nagy ikonja. Ismertebb filmjei: Az akasztófa; A Mary Deare katasztrófája; Délutáni szerelem; Vera Cruz; Dallas; A különítmény; Akiért a harang szól I-II.; Az utca embere; Ember a láthatáron; Az árulás; Búcsú a fegyverektől; If I Had a Million.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése