2013. július 29., hétfő

István monológja: A hiteles VMSZ érdeket képvisel... no, meg Temerinben minden rendben



Nem tudom hány polgárnak van annyi türelme, hogy végigolvassa bármelyik Pista-interjút az egyetlen vajdasági magyar napilapban. Ezek a tíz-tizenöt gépelt oldalas mammutszövegek viszont ebben a trópusi hőségben, amikor sokan alvászavarral küzdenek, kiváló altatónak bizonyulhatnak.
Pedig nagy kár, hogy sokan álomba szenderülnek Következetes István olykor kibogozhatatlan mondataitól, mert ezek sokszor fontos üzeneteket hordoznak-rejtenek magukban és ezt-azt elárulnak annak a pártnak a vezetőségéről, amely Délvidéken csak a szerb politikummal közösködik, míg a többi itteni magyar párttal szóba sem áll, az anyaországban pedig kizárólag az épp hatalmon levő garnitúrá körül lebzsel.
Portálunk régi jó szokásához híven ezúttal is kiemeli István legmarkánsabb gondolatait.
*Mi az amit, vállalni és képviselni tudnak?
– Azt, ami benne van a választási programunkban, és amihez a szavazók nekünk bizalmat adtak. (A magyar területi autonómiáért vívott küzdelem is benne van a programjukban, ezt miért nem vállalják és képviselik?). Vonatkozik ez Szabadkára, az összes önkormányzatra, a tartományra és az országos szintre. Mindenkivel partneri kapcsolatot próbálunk kiépíteni (mindenkivel, csak a többi itteni magyar párttal nem) kompromisszumokat kötni, de csak olyanokat, amelyek beleférnek abba, amit a választási programban meghirdettünk. Elzárkózunk minden olyan politizálási módszertől, amely az egyéni érdekről szól (Biztos??????), nem pedig a választási programok megvalósításáról. Ezt fogjuk érvényesíteni Szabadka vonatkozásában. Hiszem azt, hogy ez az a mozgástér, amely a VMSZ-t hiteles politikai erőként talpon tudja tartani. Ahogy programunk fogalmaz: Vajdaságért egy normális Szerbiában. Tesszük mindezt azokért, akik ránk szavaztak, sőt arra kell rádöbbennünk, hogy tesszük azok érdekében is, akik akkor nem nekünk hittek, hanem például a Demokrata Pártnak vagy másoknak, mert rájuk adták le a voksukat. Időközben kiderült, hogy az említettek feladták az ígéreteiket, s látom, hogy erre mindinkább rádöbbennek az emberek, s rájönnek arra, hogy a VMSZ vállalja fel és teljesíti azt, amiről azt hitték, hogy mások teszik majd. (Miért, mit teljesít a VMSZ? De tényleg).
***
Az év elején kialakult konfliktushelyzet – mint a temerini és egyéb más esetek – létrejöttéről kiderült, hogy volt benne jelentős politikai háttérszándék, valamiféle politikai számítás azok számára, akiknek semmi se kellőképpen drága. Történt ez egyrészt a többségi politikai irányában, nem kívánok senkit se nevesíteni, el kell mondani azonban, hogy sajnálatos módon magyar politikai vonatkozásban is. (Csak nevesítse nyugodtan). Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy az, amit azokban a hetekben sikerült végigtárgyalni Dačićtyal mint miniszterelnökkel és belügyminiszterrel, a csendőrség jelenlétének a biztosítása, a Temerin központjának a behálózása kamerákkal, az ingyenes jogi segélyszolgálat megteremtése, és az ügy mértékletes, de erőteljes kezelése, oda vezetett, hogy örömmel konstatálhatjuk, hogy azt az időszakot leszámítva ilyen típusú jelenségek többé nem történtek. Fontos tanulság, hogy nem szabad felelőtlenül politizálni, gondolok itt mindegyik félre, sőt még az anyaországi politikai érdekekre is, a politikusok sajnálatos módon a napi politikai érdekektől vezérelve rákapcsolódtak a dologra. Végül bebizonyosodott, hogy igenis lehet az ilyen eseteket kezelni. (Beszélt Ön mostanában a temerini magyar átlagpolgárokkal? Talán ők kellene, hogy megmondják javult-e egyáltalán a helyzet attól, amit Önök "végigtárgyaltak").
***
A VMSZ nagyon nehéz helyzetben politizáló szervezet, mert igyekszik megtartani politikai önállóságát és arculatát, s törekszik közösségi és országos érdeket ötvözve, folyamatosan partnerkapcsolatot építve érdeket érvényesíteni, képviselni és megvalósítani. (Kinek az érdekét? Ami pedig az arculatukat illeti, azt tényleg sikerült megtartani).
A dőlt betűkkel kiemelt szövegrészek a Magyar Szóból származnak

http://www.delhir.com/delvidek/magyarsag-koezelet/11660-istvan-monologja-a-vmsz-hiteles-erdeket-kepvisel-no-meg-temerinben-minden-rendben-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése