2013. július 25., csütörtök

Július 25.



Jakab napja.
Héber eredetű bibliai név, a Jákob görög változatának a magyar megfelelője. Jelentése: sarkot fogó, elgáncsoló, csaló, aki a másik helyére lép.
1564 – I. Ferdinánd halála után fia, II. Miksa lett a német-római császár, valamint I. Miksa néven magyar és cseh királlyá koronázták.
1570 – IV. (Rettegett) Iván minden oroszok cárja, hogy a nemesek hatalmát megtörje, tömegkivégzést rendelt el Moszkvában, amelynek áldozatául estek a cár legbizalmasabb tanácsadói, diplomaták és tisztviselők is.
1806 – Megszületett Maria Weston Chapman amerikai abolícionista, aki 1834-ben megszervezte a rabszolgaság ellen küzdő „Boston Female Anti-Slavery Society”-t.
1848 – A Joseph Wenzel Radetzky által vezetett osztrák csapatok a Custozza melletti csatában legyőzték Károly Albert szárd-piemonti király olasz szabadságharcosait.
1884 – Meghalt Feszl Frigyes építész, a pesti Vigadó tervezője.
1890 – Megszületett Szilvay Kornél magyar tűzoltó tiszt, aki a szárazoltó eljárás – amelynél az oltóanyag víz helyett por vagy hab – és az eljárásnál használt berendezések feltalálója.
1906 – Megszületett Johnny Hodges amerikai szaxofonos, Duke Ellington zenekarának tagja.
1927 – Megszületett Midge Decter amerikai újságíró, írónő, aki a „Committee for Free World elnöke volt 1980-tól 1990-ig. 1975-ben jelent meg a „Liberal Parents, Radical Children”című írása.
1930 – Megszületett Réz Pál irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő.
1967 – A Beatles más angol zenekarokkal együtt kérte a kormányt, hogy tegye legálissá a marihuánát.



70 éve 1943. július 25-én bukott meg Olaszországban a fasiszta rendszer, leváltották és internálták Mussolinit.
Az 1883-ban született Benito Mussolini tanító, újságíró, majd politikus az I. világháború végétől, 1918-tól hirdette, hogy az országnak diktátorra van szüksége. Nagytakarításról beszélt, és csakhamar kiderült, hogy a diktátori szerepre önmagát tartja a legalkalmasabbnak. 1919-ben Milánóban létrehozta új szervezetét, a Fasci di Combattimentót (Hadviseltek Szövetségei, és ekkor kapta a Duce (Vezér) nevet. Programjában földreform, az egyházi tulajdonok elkobzása, a leszerelt katonák támogatása szerepelt. 1920-ban hozta létre a Fasiszta Pártot, amely 1921-ben a választásokon 35 mandátumot szerzett az 500-ból. A háború kizsigerelte országban a hazatért katonáknak nem volt megélhetési lehetőségük, gazdasági válság és infláció dúlt, a forrongás állandósult. Mussolininak alkotmányosan nem sikerült megragadnia a hatalmat, a fasiszták 1922. október 24-én Róma felé indultak, hogy vezérük hatalomra kerülését követeljék. A kormány lemondott, III. Viktor Emánuel király Mussolinit nevezte ki miniszterelnökké.
A Duce létrehozta a Fasiszta Nagytanácsot, és saját milíciát állított fel. Első kormányában még más pártok képviselői voltak többségben, de olyan aránytalan választási törvényt szavaztatott meg, amely lehetővé tette a fasiszta uralmat. 1924 után felszámolta a parlamentarizmust, korlátozva, majd betiltva a többi pártot. A diktatúra kezdetben népszerű volt, Mussolini az osztályharc felszámolásának jelszavával a munkavállalókat és munkáltatókat közös szakmai korporációkban egyesítette. Nagy építkezések kezdődtek, szociális reformjai nyomán javultak az életkörülmények, és a diktátor megőrizte a gyárosok és földbirtokosok támogatását is. 1929-ben a pápasággal megkötötte a lateráni szerződést: látszólag sikerrel szervezte újjá a nemzetet, sokan olasz csodáról beszéltek.
A Duce támogatást kapott a náci diktátortól, Hitlertől, aki Ausztria bekebelezését (1938) követően sem tartott igényt az I. világháború után olasz kézre került osztrák területekre, viszonzásként Mussolini - korábbi fenntartásai ellenére - hozzájárult az Anschlusshoz. Olaszország 1937-ben csatlakozott a német-japán Antikomintern paktumhoz, és kilépett a Népszövetségből. Részt vett Csehszlovákia müncheni felosztásában és a magyar területeket visszajuttató két bécsi döntésben. Olaszország 1935 után elfoglalta Abesszíniát, Albániát és Líbiát, a spanyol polgárháborúban pedig Francót támogatta. Mussolini féltékenyen figyelte a Führer hódításait, noha tudta, országa katonai ereje jóval kisebb, amit a kudarcok is igazoltak.
1943 júliusában az angolszászok partra szálltak Szicíliában. Az új Badoglio-kormány kapitulált, de a németek folytatták a háborút az ország területén. Július 24-én Mussolinit a Nagytanács megfosztotta tisztségeitől, majd 25-én fogságba vetették Gran Sassóban. Hitler kommandósai kiszabadították rabságából, és a Salói Köztársaság nevű bábállam élére állították. Mussolini megölette ellenfeleit, így vejét, volt külügyminiszterét, Galeazzo Cianót, de második uralma nem tartott sokáig. A német vereségek után szökni próbált, de a svájci határnál a partizánok elfogták, és 1945. április 28-án kivégezték.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


35 éve, 1978. július 25-én született meg a világon az első lombikbébi. 
Az angliai Oldhamben született meg a világon az első lombikbébi, Louise Joy Brown. Világra jötte mérföldkő volt a meddőség kezelésében. Patrick Steptoe, a Manchester közelében fekvő Oldham kórházának nőgyógyásza és Robert Edwards, a Cambridge-i Egyetem fiziológusa a minden hatodik házaspárt érintő meddőség kezelésére keresték a megoldást. Különös figyelmet szenteltek a méhkürt elzáródása okozta meddőségnek, amely a meddő nők egyötödénél felelős a terméketlenségért. 1966 óta tartó együttműködésük alatt meg kellett tanulniuk, hogyan idézzék elő a női testben a peteérést, hogyan vegyék ki a petefészekből az érett petesejteket, ki kellett dolgozniuk a lombikba tett petesejtek spermával való megtermékenyítésének módját, valamint a megtermékenyített petesejtnek a méhbe való visszahelyezését, mindezt persze úgy, hogy ne sérüljön meg semmi, egészséges újszülött jöjjön a világra. Az embriók az anyaméhbe való visszahelyezésük után - egészen 1977-ig -csak néhány hétig maradtak életben.
A kísérleti stádiumban lévő kutatások egy fiatal bristoli házaspár, Lesley és John Brown esetében vezettek eredményre. Brownéknál is a feleség méhkürtelzáródása okozott meddőséget. 1977. november 10-én Steptoe doktor Lesley Brown méhéből kivett egy petesejtet, amelyet Edwards doktor egy kis üvegcsében összekevert John Brown spermájával. A megtermékenyült petesejt ezt követően egy speciális oldatban nevelkedett, egészen a sejtosztódás bekövetkeztéig. Korábbi kísérleteik során az orvosok a méhbe való visszahelyezéssel körülbelül négy-öt napig, a petesejt 64 részre tagozódásáig vártak, most azonban eltértek az addigi gyakorlattól, és a petesejtet előbb, két és fél nap után visszahelyezték a méhbe.
A sikeres beágyazódást követően problémamentesen teltek a hetek és hónapok, de fel kellett készülniük arra az esetre is, hogy a beavatkozásba esetleg hiba csúszott, és a baba károsodást szenvedett. 1978. július 25-én, kilenc nappal a szülés várható időpontja előtt Lesley Brownnál vérmérgezés tünetei mutatkoztak, ezért Steptoe doktor úgy döntött, hogy császármetszéssel segíti világra a babát. Éjjel 11 óra 47 perckor aztán jó egészségnek örvendve megszületett az "évszázad gyermekeként" köszöntött 2607 grammos kislány, Louise Joy (Öröm) Brown, aki világrajöttével, több százezer gyermekre vágyó családnak adott reményt.
Az 1978-as tudományos szenzáció az elmúlt negyedszázad alatt rutin beavatkozássá vált, ezzel az eljárással már több mint négymillióan születettek világszerte. Robert Edwards 2010-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott, 2011-ben lovaggá ütötték, 2013 áprilisában halt meg.
Louise Brown már elvesztette szüleit, postai tisztviselőként dolgozik, és boldog édesanya.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése