2013. augusztus 18., vasárnap

Augusztus 18.



Ilona napja.
A Heléna régi magyarosodott alakváltozata. Magyarországon a középkor óta gyakori. Elterjedésében a kereszténység, a homéroszi történetet feldolgozó középkori Trója-regény Szép Ilonája, valamint a XVI. Századi széphistória Árgius királyfiról és Tündér Ilonáról szóló alkotás játszott szerepet. A magyar névforma használatos a német, szlovák, cseh, finn névadásban is.

1227 – Meghalt Dzsingisz kán, mongol vezető.
1830 – A Bécs melletti Schönbrunnban megszületett Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király, aki 1848-tól 68 éven keresztül uralkodott.
1850 – Meghalt Honoré de Balzac francia író (Elveszett illúziók).
1868 – Pierre Janssan felfedezte a héliumot – a Földön akkor még ismeretlen elemet – a Nap színképében, valamint elkészítette az első napszínkép-atlaszt.
1926 – Magyar kezdeményezésre Budapesten rendezték meg az első úszó Európa-bajnokságot.
 

1927 – Bécsben meghalt Glücklich Vilma tanárnő, a magyar feminista mozgalom egyik vezetője.
1927 – Megszületett Rosalynn Carter (eredeti nevén: Rosalynn Smith) egykori First Lady, Jimmy Carter volt amerikai elnök felesége.
1929 – Rábatamásiban megszületett Horváth Teri színművésznő, az Indul a bakterház Banyája.
1933 – Megszületett Roman Polanski (eredeti nevén: Roman Liebling) lengyel származású amerikai filmrendező (Iszonyat, keserű méz, A zongorista).
1934 – Auguste Piccard svájci fizikus – egy repülési kísérlet során – elsőként érte el a 15781 méter magasságot.



30 éve, 1983. augusztus 18-án mutatták be a budapesti Városligetben a Szörényi Levente - Bródy János szerzőpár István, a király című rockoperáját, amelynek szövegkönyve Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült.

A nagyszabású művet – az első magyar rockoperát – 1983 augusztusában hat előadásban 120 ezer néző látta, mozifilm készült belőle, kiadták lemezen. A darab zenei stílusa, a populáris zene a népzene, valamint az egyházi gregorián zenével ötvöződött, ami az első ilyen vállalkozás volt a hazai zenés színjátszás történetében. A darabot Koltay Gábor rendezte, a koreográfus Novák Ferenc volt, a címszerepet Pelsőczy László (Varga Miklós énekhangjával), Koppányt Vikidál Gyula alakította. Óriási sikert volt, a darab végén elhangzó Himnusz után harminc percen át tapsolt a közönség, ez volt a Kádár-rendszer legnagyobb kulturális tömegdemonstrációja.
István és Koppány konfliktusába sok minden belefért: a pogány-keresztény, a hős-áldozat, az ősi-új, a függetlenség és az idegen hódítók ellentéte egyaránt. Mindenki a maga ízlése, ismerete és világnézete szerint értelmezhette a látottakat-hallottakat. A politika pedig részben támogatta, részben tűrte, kicsit talán meg is riadt tőle, de már semmiképpen sem merte tiltani.
A darab műfajilag is áttörést hozott: megtörte a hagyományos színházi világ ellenérzését a kemény rockzenével és a pop műfajjal kapcsolatban. Szereposztása is ezt fejezte ki; Pelsőczy, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett a rockénekesek: Varga Miklós, Vikidál, Nagy Feró, Deák Bill Gyula és Victor Máté kapták a főszerepeket. 

Ezután pedig azonnal megkezdődött a harminc éve tartó sikersorozat: 1984 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, 1986-ban, majd 2000-ben a Nemzeti Színház társulata a Hevesi Sándor téren adta elő, 1990-ben a Népstadionban került ismét színre, akkor már Varga Miklóssal István szerepében. 1992-ben a sevillai világkiállításon is bemutatták, majd 1995-ben a Margitszigeten.
A rockoperát 2003-ban Csíksomlyón is színre vitték. Mintegy 350 ezer néző érkezett Erdély valamennyi magyarlakta területéről és Magyarországról az előadásra. A táncjeleneteket a Honvéd Táncszínház, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Együttes és a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncművészeiből verbuvált csapat mutatta be. A két főszerepben ismét Varga Miklóst és Vikidál Gyulát láthatta a közönség. A 2008-ban a Papp László Budapest Sportarénában tartott díszelőadás szereplőit az előző évben megrendezett A Társulat című műsor válogatta ki, a tehetségkutatóból már ismert Feke Pál nyerte el István király szerepét.
2013. augusztus 17-18-án, majd 20-án, ősbemutatójának 30. évfordulója alkalmából a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatják be az István, a királyt Alföldi Róbert rendezésében, a főszerepben ismét Feke Pállal, Koppányt Stohl András alakítja. Augusztus 30-31-én pedig a Papp László Budapest Sportarénában látható minden idők legnépszerűbb magyar rockoperája.

MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése