2013. szeptember 27., péntek

Szeptember 27.



Adalbert napja.
Germán eredetű név, jelentése fény, fénylő nemesség.
1980 – Az Idegenforgalom Világnapja
1540 – III. Pál pápa engedélyezte a jezsuita rend, Jézus Társasága (Societas Jesu) működését, amelyet Loyola Ignác alapított 1534. 08. 15-én Párizsban.
1627 – Megszületett Jacques Bénigne Bossuet francia író, hitszónok.1772 – Megszületett Kisfaludy Sándor költő (Himfy szerelmei).
1803 – Párizsban megszületett Prosper Mérimée francia regényíró, akinek Carmen című regényéből Bizet írt operát.
1921 – Vácon megszületett Jancsó Miklós filmrendező (Szegénylegények, Utolsó vacsora).
1962 – Megszületett Fodor Gábor jogász, SZDSZ-es politikus, a Fidesz egyik alapító tagja.
1986 – Budapesten meghalt Ruttkai Éva színésznő (Butaságom története).
1987 – Megalakult a Magyar Demokrata Fórum (MDF) nevű párt.
1997 – Bob Dylan Bolognában a pápa előtt koncertezett, énekelte az A Hard Rain’s A Gonna Fal című dalát, majd néhány mondatot beszélt II. János Pállal.


75 éve, 1938. szeptember 27-én bocsátották vízre a világ akkor legnagyobb személyszállító hajóját, a Queen Elizabethet.
A Brit Birodalom erejét demonstrálni hivatott hajó a skóciai Clydebank hajógyárában készült a Cunard hajózási vállalat megrendelésére. Az óriáshajó nevét a trónon ülő VI. György király feleségéről kapta, a vízrebocsátási ünnepségen így természetesen a királyi hitves saját kezűleg lökte a pezsgős palackot a hajó oldalának. A 314 méter hosszú, 36 méter széles és 83 673 bruttóregisztertonna vízkiszorítású Queen Elizabeth fél évszázadig maradt a világ legnagyobb hajója, 15 fedélzetén 2285 utas és 1296 főnyi személyzet részére volt hely, a 200 ezer lóerős turbinák 28,5 csomós (53 km/órás) maximális sebességet tettek lehetővé.
A hajó szolgálatba állítását 1940-re tűzték ki, de a terveket keresztülhúzta a második világháború. A Queen Elizabethet csapatszállító hajóvá alakították át, s előbb Ausztráliából, majd az Egyesült Államok hadba lépése után Amerikából vitt katonákat az európai hadszínterekre, s mivel nagy sebessége révén ki tudta játszani a német tengeralattjárókat, nem kellett konvojban közlekednie. Egy fordulóban ötezer, majd később már tizenötezer katonát is képes volt szállítani, persze nem az eredetileg tervezett luxuskörülmények között, a háború végéig 800 ezer kilométert tett meg, fedélzetén összesen 800 ezer katona utazott.
A Queen Elizabeth 1946-os "leszerelése" után hetente ingázott Southampton és New York között, hírességekkel fedélzetén. Az ötvenes évek végétől üzemeltetése a repülőgépek konkurenciája miatt veszteségessé vált, így a Cunard cég 1967-ben kivonta a forgalomból és amerikai üzletembereknek adta el.
A Queen Elizabethet egy floridai kikötőben horgonyozták le, új tulajdonosai hotelként és látványosságként próbálták hasznosítani. Nem sok sikerrel, a hajó továbbra is csak vitte a pénzt, ezért 1970-ben egy hongkongi üzletembernek adták tovább. Ő úszó egyetemet akart benne létrehozni, a terv azonban szó szerint füstbe ment: a Hongkongban horgonyzó, átépítésre váró Queen Elizabeth (illetve akkor már Seawise University) 1972 januárjában tűzvész áldozata lett. Az egyszerre öt helyen fellobbanó lángok szétolvasztották a szerkezetet, amely a hatalmas mennyiségű tűzoltóvíz miatt elsüllyedt. (Sokan biztosítási csalásra gyanakodtak, de bizonyítékot nem sikerült találni.) A kiemelt maradványait már csak ócskavasként tudták hasznosítani, de az óriáshajó ezelőtt még egyszer a reflektorfénybe került: Az aranypisztolyos férfi című 1974-es James Bond-filmben a roncs szolgált a brit titkosszolgálat hongkongi főhadiszállásaként.
Utódát, a Queen Elizabeth II-t 1967-ben bocsátották vízre, az ünnepélyes alkalommal II. Erzsébet királynő ugyanazt az arany ollót használta, amelyet anyja 1938-ban. A hajót, amely Mike Oldfield brit rockzenészt egy teljes album megírására ihlette, 2008-ban vonták ki a szolgálatból, jelenleg egy dubai kikötőben rostokol, ahol úszó szállodának építik át.
A Cunard vállalat 2010-ben állította szolgálatba az új Queen Elizabethet, amelynek fedélzetén 2092 utas élvezheti luxuskörülmények között a Föld körüli utakat. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése