2013. október 7., hétfő

A szerb kormány szerint a ,,vajdasági magyaroknak nincs miért aggódniuk”, de eközben újabb magyarellenes incidens történt Délvidéken

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
 










A Magyar Remény Mozgalom (MRM) a leghatározottabban elítéli és az elkövető szigorú büntetését kéri abban az Újvidék és Temerin között történt esetben, melyben egy középiskolás magyar diákot bántalmazott egy tiszaistvánfalvi szerb férfi. A támadás a helyközi autóbuszjáraton történt számos tanú szeme láttára. A DélHír Portál szerint a sértett édesanyja számolt be részletesen a történtekről. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a szerb férfi az ütlegelésen kívül a következő sértésekkel illette a fiatalt: "Picsa magyar", "Bolond magyar, mit keresel Szerbiában, te marha?" Egyértelmű, hogy nem csupán a testi sértés, hanem a nemzeti türelmetlenség szítása is a vád alapját kell, hogy képezze.
Elgondolkodtató, hogy miközben ez idő tájt a szerb államfő, Tomislav Nikolić a magyarok széleskörű jogairól beszélt Strasbourgban, az Európa Tanács őszi parlamenti ülésszakán, addig a Délvidéken ismét nemzeti alapon történő leszámolás zajlott.
Az MRM által kezdeményezett múlt heti strasbourgi akciósorozat célja, amelynek során az európai országok képviselői kaphattak tájékoztatást a valódi délvidéki kisebbségi helyzetről, ezzel a sajnálatos esettel is megerősítést nyert. Hiába mondják egyes szerbiai magyar politikusok, hogy a helyzet rendezett és kiegyensúlyozott, azonban a való élet megcáfolja az állításaikat.
A következő időszak feladata és kihívása lesz elérni az Európa Tanács (ET) és az Európai Parlament (EP) intézményeinél, hogy egy monitoring bizottság látogasson el Délvidékre, hogy egy teljes körű, átfogó jelentést készíthessenek a hagyományos délvidéki nemzeti közösségek helyzetéről, amely dokumentum kiváló alapot adhat a kisebbségi jogok gyakorlatban történő érvényesítéséhez Szerbiában.
Az MRM nevében, László Bálint, elnök
Szabadka, 2013. október 7.
http://www.mrm.rs/koezlemenyek/985-a-szerb-kormany-szerint-a-vajdasagi-magyaroknak-nincs-miert-aggodniuk-de-ekoezben-ujabb-magyarellenes-incidens-toertent-delvideken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése