2013. október 18., péntek

Október 18.

Lukács napja.
Latin eredetű névből származik. Jelentése Luciana tartományból való férfi.
1777 – Megszületett Heinrich von Kleist (Kohlhaas Mihály) német drámaíró, költő.
1871 – Londonban 79 éves korában meghalt Charles Babbage angol matematikus és feltaláló, aki 1823-ban kezdte el megkonstruálni az első mechanikus számológépet.
1894 – Megszületett Déry Tibor író, költő (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról).
1926 – Megszületett Chuck Berry amerikai zenész (Roll over Beethoven).
1926 – Zoppotban (Poroszország, me Lengyelország) megszületett Klaus Kinski (eredeti nevén: Klaus-Günther Nakszynski) színész (Dr. Zsivágó, Aguirre, isten haragja).
1931
– Meghalt Thomas Alva Edison feltaláló, többek között a szénszálas izzólámpa feltalálója.
1956 – Megszületett Martina Navratilova cseh teniszezőnő.
1957 – Paul McCartney először lépett színpadra a Quarrymen zenekarban, a liverpooli Ney Clubmoor Hallban.
1967 – 127 napos út után szovjet űrállomás szállt le a Vénuszra, "eljuttatva a szovjet címert és zászlót a bolygóra".
1960 – Megszületett Jean-Claude Van Damme belga származású színész (A kickbox nagymestere, Tökéletes katona).


45 éve, 1968. október 18-án a mexikóvárosi olimpián az amerikai Bob Beamon 890 centiméterrel nyerte meg a távolugrást, álomrekordját csak 23 év múlva 1991-ben tudták megdönteni.
Az amerikai atléta 1968. október 18-án hat másodperc alatt repült be a sporttörténelembe: a mindenkit megdöbbentő, a korábbi világcsúcsot több mint fél méterrel megjavító eredményt csak 22 évvel és 316 nappal később, 1991-ben tudta megdönteni Mike Powell. Ennél hosszabb ideig csak a legendás Jesse Owens tartott atlétikai világcsúcsot, a 100 méteres síkfutásét 1935 és 1960 között.
A távolugrás világrekordja 1936 és 1967 között alig 22 centiméterrel lett nagyobb: Jesse Owens a berlini olimpián 8,13 méterre szállt, ezt tornászta fel 1960-tól 8,35 méterre a szovjet Igor Ter-Ovaneszján és az amerikai Ralph Boston.
Beamon a mexikói olimpiára favoritként érkezett, abban az évben 23 versenyen indult és egy híján mindet megnyerte, s négy centiméterrel túlugrotta a világcsúcsot is, de eredményét a túl erős szél miatt nem hitelesítették. A selejtezőben két ugrását elrontotta, de harmadszorra sikerült megugrania a szintet, méghozzá úgy, hogy a nekifutás végén nem is arról a lábáról rugaszkodott el, amelyikről szokott.

A döntő napján azután minden összejött: már az első sorozatban 19 hosszú lépés után tökéletesen fogott lécet és a repülés végén kiugrott a gödörből. A hatalmas ugrás mindenkit felkészületlenül ért, még a szervezőket is: az optikai mérő csak 860 centiméterig volt használható, így az ugrást végül kézzel kellett lemérni. Maga Beamon először fel sem fogta, mekkorát ugrott, amikor aztán a húsz perccel később méterben és centiméterben kiírt eredményt átszámolták neki lábra és inchre, elvesztette az uralmat izmai felett és összeesett. A verseny és az aranyérem sorsa ezzel el is dőlt, a sokkolt vetélytársak meg sem tudták közelíteni az amerikait, a második helyezett is csak 813 centiméterre volt képes, Ter-Ovaneszjan egyenesen úgy nyilatkozott: "hozzá képest mindannyian kisgyerekek vagyunk".
Beamon hatalmas ugrását több tényező szerencsés összjátéka segítette: a 2240 méteres tengerszint feletti magasságon kisebb volt a levegő ellenállása, éppen legnagyobb megengedett sebességű hátszél fújt, ezek együttszámítások szerint 34 centimétert jelentettek. Ami persze a vetélytársakra is igaz volt, ők mégsem tudtak még legjobb eredményük közelébe sem kerülni. Ráadásul a rekord még nagyobb lehetett volna, mert a sportoló leérkezés után egyből kiszökkent a gödörből, nem "ráült" az ugrásra, s a nekifutásnál sem volt tökéletes a technikája.
A levegőben repülő Beamonről készült fotó ikonikussá vált, "az évszázad ugrásáról" még könyvet is írtak, s az amerikai Sports Illustrated magazin minden idők öt legnagyobb sportteljesítménye közé választotta. Bár a rekordot 1991-ben a szintén amerikai Mike Powell megdöntötte, továbbra is olimpiai csúcs és valószínűleg sokáig az is marad.
Maga Beamon soha többé nem tudta ezt a teljesítményét megismételni, pályafutása során már nem ugrott 8,22 centiméternél nagyobbat. Sorozatos izomsérülései miatt néhány év múlva visszavonult, azóta a sportot népszerűsíti különböző programok keretében. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése