2013. november 6., szerda

Mi lesz a martonosi ingatlan alapítvánnyal, és milyen lépéseket tesznek az illegális betelepítések ellen? - Nyílt levél a VMSZ parlamenti képviselőinek

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
A Magyar Remény Mozgalom nemrégiben lakossági fórumot tartott Martonoson. Ez a település is egyike azoknak, ahol vészesen megnőtt a cigány származású, muzulmán vallású betelepülők száma. A gyanú és egyes bizonyítékok szerint szervezett betelepítés folyik. Ennek kapcsán intézett kérést az MRM a községi elöljárókhoz, és most a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőihez, valamint a magyarkanizsai rendőrfőnökhöz is. Az alábbiakban ismertetjük a VMSZ frakciónak címzett nyílt levelet:

Tisztelt Pásztor Bálint Képviselő Úr!
A Magyar Remény Mozgalom szeptember 26-án lakossági fórumot tartott Martonoson, ahol ismertette azokat az összegyűjtött bizonyítékokat, amelyek megerősíteni látszanak, hogy községünkben is szervezett módon történik a koszovói és dél-szerbiai cigányság betelepítése.
A lakossági megbeszélésen több olyan kérdés is felmerült, amellyel kapcsolatban kérdést tettünk fel a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke és Magyarkanizsa polgármestere számára. Ezeket ismertetnénk Önnel is:
1/ Mint az ismeretes 2007-ben Velimir Ilić, akkori infrastrukturális miniszter levelet küldött a délvidéki önkormányzatoknak, amelyben roma telepek létesítésére és a terület előkészítésére szólítja fel őket. Önök tudnak erről a levélről, és a VMSZ által (is) vezetett községi önkormányzatokban válaszoltak-e erre a felhívásra?
2/ 2011. november 8-án a Magyar Remény Mozgalom levelet intézet öt délvidéki község polgármesterének és rendőrfőnökének. Azon községekről van szó, ahol az említett dátumig tudomásunkra jutott, hogy koszovói cigány telepesek érkeztek a község területére. Akkor levelünket megkapta Rekecki Titusz magyarkanizsai rendőrfőnök, valamint Nyilas Mihály akkori és jelenlegi magyarkanizsai polgármester is, amelyben a következőt kérdeztük:
,,Van-e tudomása és információja a Szerbiai Belügyminisztérium körzeti kirendeltségének és községi önkormányzatnak arról, hogy az önkormányzat területére szervezett/irányított/támogatott betelepítése zajlik az Európai Unió területéről jogerősen kitoloncolt, illetve korábban koszovói illetőségű szerb állampolgárságú, roma/cigány nemzetiségű polgároknak?
Ha VAN erre vonatkozó információjuk, nevezzék meg azokat a személyeket, szervezeteket vagy állami/tartományi/önkormányzati szerveket, akik anyagi és/vagy technikai támogatásával történik a folyamat.
Ha NINCS bizonyítékuk és információjuk a folyamat igazolására, kérjük, hogy azonnal indítsanak kivizsgálást az ügyben, ugyanis:
Az Európa Tanács (ET) a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének 16. cikkében az aláíró államok kötelezettséget vállaltak, hogy „tartózkodnak olyan intézkedések meghozatalától, amelyek a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek által lakott területeken az arányokat megváltoztatják, és arra irányulnak, hogy korlátozzák azon jogokat és szabadságokat, melyek a jelen Keretegyezménybe foglalt elvekből származnak”.
A szerb alkotmány 78. szakasz 3. bekezdése szerint „azokon a területeken, ahol hagyományosan és jelentős számban élnek nemzeti kisebbséghez tartozó személyek, tilos a lakosság nemzeti összetételének mesterséges megváltozását eredményező intézkedések foganatosítása”.
Teljesen valószerűtlen az az elképzelés, hogy a Dél-Szerbiából és Koszovóból származó roma nemzetiségű szerb állampolgárok bármiféle szervezett és pénzelt közvetítő nélkül, spontán módon éppen az északi, vajdasági (relatív vagy abszolút) többségében magyarok által lakott településeket választják megtelepedésük végállomásaként.” (idézet vége)
Milyen információval rendelkezik pártjuk az említett jelenségről, illetve kívánnak-e tenni valamit a folyamat megfékezéséért?
3/ Végezetül pedig: A témával kapcsolatban Martonoson két éve már tartottak egy hasonló egyeztetést (melyen Ön is részt vett), ahol az önkormányzat akkor ígéretet tett egy alapítvány létrehozására és arra, hogy 5 millió dinárt különít el számára, amelyet arra használnának fel, hogy megvásárolják a megüresedő martonosi ingatlanokat.
Akkor Nyilas Mihály a következőket mondta, idézem: "Marad az önszerveződés. Tehát marad az, hogy azok, akik ideköltöznének, házakat vennének, ne kapjanak ilyen lehetőséget. Erre tudunk valamilyen módon kihatni azzal, hogy ezeket a házakat, amelyek üresen állnak - és nem kevés van belőlük - valamilyen módon összegyűjtsük, ellenőrizzük ezen az alapítványon keresztül" – idézet vége.
Az alapítványt létre is hozták, azonban annak mái napig egy dinárt nem folyósítottak!
Kérjük Önt és frakciójának képviselőit, hogy hassanak oda a VMSZ által vezetett magyarkanizsai önkormányzatra, teljesítsék a lakosoknak tett ígéretüket a legrövidebb időn belül.
Ön a két évvel ezelőtti martonosi fórumon kijelentette, hogy bizonyíték hiányában nem tudnak mit tenni a folyamattal. Képviselő úr, Ön szerint milyen kézzel fogható bizonyítékkal kell szolgálni ahhoz, hogy végre történjen valami, mielőtt túl késő lesz?
Maradok tisztelettel,
Horváth Dániel, önkormányzati képviselő
Oromhegyes, 2013. november 6
2013. november 06. szerda, 13:59 Szerkesztő 
http://www.mrm.rs/hivatalos-levelek/1002-mi-lesz-a-martonosi-ingatlan-alapitvannyal-es-milyen-lepeseket-tesznek-az-illegalis-betelepitesek-ellen-nyilt-level-a-vmsz-parlamenti-kepviselinek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése