2014. január 25., szombat

A hatósági vegzálás ellenére megnyitott a Jobbik délvidéki irodája


A Jobbik Magyarországért Mozgalom péntek délután megnyitotta délvidéki irodáját Szabadkán. Az eseményen részt vett Szávay István országgyűlési képviselő, azonban Kiss Ervin, a párt délvidéki szervezője nem tudott jelen lenni, mert az avatás időpontjára beidézte a szerb rendőrség.
A nemzeti radikális párt alig két héten belül második külhoni irodáját nyitotta meg a mai napon, nemrégiben Székelyudvarhelyen került sor az avatásra. Amíg azonban az erdélyi helyszínen a hatóságok nem gördítettek semmilyen akadályt az iroda megnyitása elé, Szabadkán már az avatást megelőzően megkezdődött a rendőrségi fellépés. Amint arról a Jobbik közleményben beszámolt, Kiss Ervint, a párt délvidéki szervezőjét beidézték délutánra a rendőrségre, minden valószínűség szerint azzal a céllal, hogy megakadályozzák az iroda megnyitását.
A meghirdetett sajtótájékoztatót Kiss Ervin hiányában Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő egyedül kívánta megtartani. Megérkezését követően azonban a helyszínen tartózkodó rendőrök átadtak neki egy határozatot, amely szerint a sajtótájékoztatót betiltják, mert az iroda épülete félkész állapotban van, ezért balesetveszélyes, valamint mert a környéken túl kevés a parkolóhely. A politikus ennek ellenére úgy döntött, hogy a rendezvényt nem halasztják el.
A magyarországi képviselő a sajtó megjelent munkatársai előtt nyilvánvalóvá tette, véleménye szerint egyértelmű, hogy a szerb hatóságok szándékosan az avatás időpontjára idézték be Kiss Ervint. „Délvidéki szervezőnk ugyanakkor törvénytisztelő állampolgár, így az idézésnek természetesen eleget tett, most ezért nem ül mellettem.” - mondta el Szávay. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy egyrészt jogállamban egy sajtótájékoztatót nem lehet betiltani, másrészt a tiltó határozat indoklásában szereplő nevetséges pontok azt támasztják alá, hogy a párt mindenben jogszerűen járt el. „Az irodát jogszerűen béreltük ki, és vettük használatba. Ha elkövettünk volna bármilyen törvénytelenséget, akkor a rendőrség nyilván arra hivatkozott volna, amikor megpróbálta megakadályozni az avatást.” - húzta alá a képviselő. Szávay István egyértelműsítette azt is, hogy az iroda nem a szerbek ellen, hanem a helyi magyar közösség érdekében kíván működni, bárki felkeresheti, akit magyarsága miatt hátrányos megkülönböztetés ér, vagy akit egyszerűen érdekel a Jobbik politikája, vagy valamilyen segítségre lenne szüksége.
Szavay-sajtajt-tart
Az elmúlt időszak politikai eseményeiről szólva Szávay felháborodásának adott hangot a szerbiai alkotmánybíróság nemrégiben született döntése kapcsán, mely jelentősen megnyirbálta a Magyar Nemzeti Tanács jogköreit. A döntés szerint a délvidéki magyar kulturális autonómiát irányító szervezet elveszíti gyakorlatilag minden komoly lehetőségét az oktatás, a kultúra és a tájékoztatás terén is. „Minden korábbinál egyértelműbben bebizonyosodott, hogy a Jobbiknak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a megszerzett jogkörökbe való belenyugvás helyett folyamatosan a jogkörök kiterjesztését kell szorgalmazni. Sajnos bekövetkezett, ami várható volt, amint a magyar diplomácia gyengeségét látta a szerb politika, azonnal cselekedett. Kíváncsi vagyok, hogy mit gondol a fejleményekről Orbán Viktor miniszterelnök, aki ősszel még azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az MNT hatáskörével maximálisan meg van elégedve.” - mondta Szávay István. A képviselő hozzátette, pártja fenntartja álláspontját, mely szerint a szerb uniós csatlakozás megszavazásának feltételéül kell szabni az MNT jogköreinek széleskörű bővítését.
Az alfahir.hu a sajtótájékoztató után néhány órával elérte Kiss Ervint, a Jobbik délvidéki szervezőjét. Kiss a szerb hatóságok eljárását döbbenetesnek és nevetségesnek nevezte. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a vegzálás egyetlen célja az volt, hogy az avatáson ne tudjak részt venni. Mindennél jobban alátámasztja ezt az, hogy az idézés átadásakor még azt mondták, hogy az irodanyitással összefüggésben kell megjelennem a rendőrségen, kihallgatásom során azonban erről egyetlen szó sem esett. Az eljáró rendőr cinikusan még azt is megkérdezte, hogy milyen papírok vannak a kezemben, miközben előzetesen a hatóság kérte, hogy vigyek magammal minden irodával kapcsolatos iratot. A kihallgatáson azonban közölték, azért idéztek be, mert legutóbb magyar útlevéllel, tehát magyar állampolgárként léptem be az országba, azonban ez több mint 24 órája volt, és valamilyen jogszabály szerint az ennél hosszabb tartózkodást be kell jelenteni. Nos, egyrészt születésem napjától szerb állampolgár vagyok, másrészt ilyen jogszabály alapján tudomásom szerint még senkit nem vettek elő, harmadrészt pedig még a múlthéten léptem legutóbb Szerbia területére, valamiért mégis épp ma kezdte ez zavarni a hatóságokat. És ami még nevetségesebbé és komolytalanabbá teszi az egész eljárást: a kihallgatás végén közölték, hogy nem kell aggódnom, semmilyen eljárás nem indul ellenem, és szabadon távozhatok, az országot sem kell elhagynom. De addig természetesen várattak, amíg már biztos volt, hogy a sajtótájékoztatóra nem érek oda. - számolt be a történekről Kiss Ervin. A fiatal délvidéki politikus hozzátette, szomorúan tapasztalja, hogy Szerbia ilyen ellenségesen viszonyul a Jobbik teljesen törvényes irodanyitásához, de a hatósági vegzálás még véletlenül sem fogja meghátrálásra kényszeríteni sem őt, sem helyi tagtársait.
J. Sz. - Alfahír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése