2014. január 10., péntek

Január 10.



Melánia napja.
A görög eredetű Melasz névnek a női párja. Jelentése: fekete sötét.
1778 – Meghalt Carl von Linné svéd botanikus, egyetemi tanár, természetbúvár, a növények rendszerezésének kidolgozója.
1862 Meghalt a connecticut-i Hartfordban Samuel Colt, a forgótáras revolver feltalálója
1863 Megnyitotta kapuit az utazók előtt a londoni földalatti, a világ első földalatti vasútja.
1881 Medgyesi Ferenc szobrász születési éve.
1917 Meghalt Madarász Viktor festőművész.
1934 –Megszületett Dobsa Sándor zongoraművész.
1936 Megszületett Mécs Károly színész (A Noszty fiú esete Tóth Marival, Esős vasárnap, A kőszívű ember fiai I-II.).
1939 Először érkezett Indiából tea a Brit Szigetekre.
1945 Ebben az évben született Rod Stewart zenész.
1946 A budapesti Markó utcai fegyház udvarán háborús főbűnösként kivégezték az 55 éves Bárdossy László volt magyar miniszterelnököt.
1971 Meghalt Gabrielle „coco” Shanell, francia divattervezőnő.



20 éve, 1994. január 10-11-i brüsszeli csúcstalálkozóján hirdette meg a NATO a Partnerség a békéért programot, hogy szorosabb politikai és katonai együttműködést alakítson ki a volt szovjet blokk országaival.
A hidegháború végével, a Szovjetunió felbomlásával és a Varsói Szerződés megszűnésével a NATO az esetleges európai fegyveres konfliktusok megelőzését tekintette fő feladatának. Ennek érdekében alakították ki a Partnerség a békéért programot, hogy az együttműködés révén segítsék a demokratikus átmenetet, a kelet- és közép-európai térségben együttműködésre késztessék az államokat.
Az okmány előirányozta a partneri kapcsolatok megteremtését a NATO-tagországok és más államok között, elősegítve a feltételek megteremtését az új kapcsolatok kialakításához a biztonság szférájában az észak-atlanti szövetség és partnerei között. A program lényege együttműködés katonai kérdésekben, közös hadgyakorlatok rendezése, együttes békefenntartó akciók és emberbaráti segítség nyújtása, információcsere a katonai szervezés és költségvetés területén. A partnerségi program semmilyen határidőt nem tűzött ki a teljes jogú NATO-tagságra vonatkozóan, és nem garantálta a tagságot sem, gyakorlatilag a NATO kibővítésének alternatívájaként szerepelt, azaz Európa újabb megosztásának elhárítására irányuló lépésként.
A békepartnerségben részt venni szándékozó államoknak először is keretegyezményt kellett aláírniuk, garantálva, hogy megőrzik a demokráciát, betartják a nemzetközi jog alapelveit, tartózkodnak attól, hogy megsértsék bármely más állam területi integritását, tiszteletben tartják az államhatárokat, a felmerülő vitákat békés eszközök bevonásával rendezik. Az új tag azt is kinyilvánította, hogy készen áll az ENSZ és az EBESZ hatáskörébe tartozó műveletekben való részvételre, illetve katonai vonatkozásokban is együttműködik a NATO-val, elsősorban a kiképzés és a hadgyakorlatok terén. A NATO-tagállamok és a programban részt vevő országok politikai konzultációinak, párbeszédének fóruma az Euro-atlanti Partnerségi Tanács.
A programnak jelenleg 22 ország tagja a posztszovjet, a posztjugoszláv térségből, az Európai Unióból, illetve Svájc. Magyarország 1994-től 1999-ig, a NATO-ba történő belépéséig vett részt a békepartnerségi programban. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése