2014. február 4., kedd

Február 4.



Ráhel napja.
Héber eredetű bibliai név, jelentése bárány, anyajuh.
2000 – A rák világnapja.
1573 – Megszületett Káldi György jezsuita bibliafordító, aki a Vulgata alapján elkészítette az első teljes, magyar nyelvű római katolikus bibliafordítást.
1881 – Megszületett Kliment Vorosilov szovjet marsall, politikus.
1893 – Megszületett Juhász Kálmán János gépészmérnök, egyetemi tanár. Kutatási területe a motormechanika volt.
1912 – Megszületett Macskássy Gyula rajzfilmrendező (Gusztáv sorozat).
1926 – Dorogon megszületett Grosics Gyula labdarúgó, edző, a legendás Aranycsapat tagja.
1938 – A hadsereg élére lépett Hitler, és megalakította a Wehrmacht Oberkommandót.
1946 – Tildy Zoltán köztársasági elnökké választása után a miniszteri feladatok ellátásával Nagy Ferencet bízta meg, aki tisztségét 1947. 05. 30-ig töltötte be.
1979 – Meghalt Harangi Imre olimpiai bajnok ökölvívó.
1991 – Megalakult a Magyar Írókamara.


10 éve, 2004. február 4-én kezdte meg működését a Facebook, a világ legnagyobb közösségi portálja.
A Facebook, amelyet akár a világ harmadik legnépesebb országának is nevezhetnénk, alig néhány hete jelentette be, hogy felhasználóinak száma elérte az egymilliárdot. A közösségi portál tíz év leforgása alatt a világ meghatározó politikai, gazdasági és kulturális tényezője lett, amiről a Facebook-alapító, akkor huszonhárom éves Mark Zuckerberg, egykor, a Harvard Egyetem diákszobájában álmodni sem mert, amiként arról sem, hogy elhagyva az egyetem falait, neve felkerül a világ leggazdagabb üzletembereinek listájára.
A lelkes programozó hírében álló Zuckerberg - társaihoz hasonlóan - korábban már kifejlesztett néhány közösségi honlapot. Az első ilyen a Coursematch volt, amelyen a diákok figyelemmel kísérhették, ki milyen kurzust látogat, így könnyebben rábukkantak barátaikra. 2003 októberében született a Facemash, melyet Andrew McCollum, Chris Hughes és Dustin Moskovitz társaságában dolgozott ki. A honlap egyfajta "férfias játék" volt, a program ugyanis egyetemista lányok képeit helyezte véletlenszerűen egymás mellé, a fiúk pedig egy kattintással szavazhattak, melyik lányt tartják csinosabbnak. A képeket persze nem volt egyszerű megszerezni, ehhez Zuckerbergnek fel kellett törnie a Harvard Egyetem informatikai hálózatának biztonsági rendszerét, hogy lemásolja a hallgatók szerveren tárolt fényképeit. A honlapnak már az első négy órában huszonkétezer látogatója volt.

A sikeren felbuzdulva egy év múlva útjára bocsátotta, a The facebookot (a gólyáknak kiosztott adatkérő lapokat nevezik így). A zseniális fiatalember találmánya ezúttal is rekordokat döntött, huszonnégy órán belül tizenkétezer diák iratkozott fel a közösségi oldalra, és egy hónap leforgása alatt a harvardi diákok felének már volt saját profilja. A hálózatnak csakhamar része lett több bostoni egyetem és az Ivy League, nyolc magánegyetem közös sportszövetsége. Ezt követően megnyitották a kapukat az Egyesült Államok összes egyeteme előtt.
A nevet 2005 augusztusában változtatta Facebookra, a domain névért kétszázezer dollárt fizetett. Ezután az amerikai középiskolák kértek bebocsáttatást, a folyamat ezután már megállíthatatlan volt. Nagy-Britannia meghódítása után 2006-tól a hálózat részei lettek a nem oktatási jellegű intézmények is. A csatlakozást könnyítették a mobilkészülékekre kifejlesztett alkalmazások, és ma már a rajongók több mint a fele, azaz mintegy 600 millió fő, ezek segítségével kapcsolódik a hálózatra.Naponta 522 millió felhasználó látogat az oldalra.
Az Egyesült Államokban él a legtöbb Facebook-felhasználó, szám szerint 166 millió, majd Brazília (58 millió), India (55 millió), Indonézia (47 millió) és Mexikó (58 millió) következik.
2013. őszi adatok szerint a Facebook hálózatán mintegy 140,3 milliárd "barátság" köttetett. A "like", azaz "tetszik" gombot több 1130 milliárdszor nyomták meg. A portálon összesen 219 milliárd fotót tettek közzé, 62,6 millió zeneművet hallgattak meg 22 milliárd alkalommal (a Facebook közlése). Ezek az adatok naponta több millióval nőnek, a hálózatot folyamatosan fejlesztik, újabb és újabb szolgáltatásokkal tartják meg felhasználóikat.
A Facebooké volt az amerikai történelem második legnagyobb tőzsdei bevezetése, egyedül a Visa hitelkártya cég bevezetése volt sikeresebb.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése