2014. március 10., hétfő

Közösségromboló ámokfutás: a VMSZ politikai alapon él vissza az MNT-s ösztöndíjakkal (+ leleplező bizonyíték)

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
A délvidéki magyar közbeszédben sokan rebesgetik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), és az általa uralt Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hajlamos visszaélni befolyásával és hatalmával, főként a támogatáspolitika terén. Mindezek lehetnének csupán rosszindulatú pletykák is, ha   valaki nem tudná bebizonyítani az állítását.
Megdöbbenéssel és felháborodással olvastam a tegnap hozzám eljuttatott e-mail alapú levelezést, amelyet forrásom azzal a kéréssel adott át, hogy nevét és az érintett diákok kilétét ne fedjem fel. A levelezés hitelessége felől semmi kétség. A levelezés a palicsi Varga László, a VMSZ köztársasági képviselője és alelnöke és a péterrévei Kinka Erzsébet, a VMSZ péterrévei helyi szervezetének elnöke és óbecsei községi tanácsnoka között zajlott le.
Ebben Kinka felháborodottan panaszkodik, hogy az MNT által kiosztott demonstrátori ösztöndíjak elbírálása mennyire ,,felborzolta a VMSZ helyi tagságán és a falun belül is a kedélyeket”. Pedig ők (mármint, a helyi VMSZ szervezete) nyomatékosan kérték a VMSZ-t és az MNT-t, hogy egy péterrévei fiú mindenképpen kapjon ösztöndíjat (!), mert az egész család belépett a pártba (!). Kinka hozzáteszi, hogy eközben a Magyar Remény Mozgalomhoz (MRM) köthető két diák megkapta a támogatást, és még egy ,,kvázi VMSZ-es titkár lánya” is (utalva itt is arra, hogy nem ,,igazi” párttag rokonáról van szó). A levélíró, Kinka Erzsébet szerint a péterrévei M. E. jobb eredményt tudott felmutatni a pályázaton, mint a két MRM-es fiatal. (Egyébként, ez nem felel meg az igazságnak. Némi utánajárást követően megtudtam, hogy a két MRM-es fiatal minden pályázati követelménynek megfelelt, és sokkal erősebb és értékesebb tanári ajánlásokat tudtak felmutatni M. E.-nél.) A szövegből megtudhatjuk, hogy Lengyel László, az MNT felsőoktatással megbízott tanácsosa, Ricz György, a VMSZ tanácstagja és még páran az MNT-ből szintén értesültek a helyi VMSZ ,,kérelméről”.
A 2013. november 19-én kelt. levélre Varga László, a VMSZ köztársasági képviselője és alelnöke 2013. november 25-én válaszolt. Az irományban Varga döbbenetes módon nemhogy elhatárolódott volna a korábbi levélben foglalt kéréstől és az egész üzenet tartalmától, hanem sajnálatát fejezte ki, hogy korábban nem kapott teljeskörű esetleírást, így nem tudott közbenjárni az ügyben (!). A bácsföldvári Fehér László, VMSZ tanácstag neve is felmerül a válaszlevélben. Ezek szerint még egy magas beosztású pártvezető érintett a témában.
Még aznap, 2013. november 25-én este érkezett Kinka Erzsébet viszontválasza Varga László részére. Ebben ismét szomorúságának ad hangot, hogy a központi VMSZ ebben az esetben nem támogatta eléggé őket, pedig ők különféle támadásokat álltak ki az MRM részéről. (Nem derül ki, hogy miről van szó. Annyi bizonyos, hogy a szóban forgó M. E. diákot az MRM-es társai se nem gúnyolták, se nem zaklatták az ösztöndíjpályázatra hozott döntések miatt.) Továbbá, Kinka felveti annak a lehetőségét, hogy utólagosan, egy ,,külön alapból” akár M. E. igazán meg is kaphatná az ösztöndíjat, amennyiben az MNT is nyitott erre.
A levélhez csatolva lett egy ,,fellebbezési kérelem” is, amit M. E. címzett a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Ebben M. E. leszögezi, hogy ő VMSZ tag, mégis több MRM-es kapta meg helyette az ösztöndíjat. A kérelemből nem derül ki, hogy pontosan milyen egyéb tényező mond ellen a meghozott döntésnek.
A négy (4) levelet változtatás nélkül csatolom a nyilvánosság számára: VARGA-KINKA LEVELEZÉS
Undorító és botrányos az, ahogy a VMSZ vezetése viszonyul a délvidéki magyarokhoz, illetve más, nem VMSZ-es politikai erőkhöz. Minap olvastam Pásztor István pártelnök újabb nyilatkozatát, amelyben a VMSZ-en kívülieket egyszerűen ,,ámokfutóknak” nevezte, akikkel nem szabad szövetkezniük.
Talán inkább a saját soraiban kell keresnie az ámokfutókat, hiszen megerősítést nyert, hogy a VMSZ és az MNT szűk vezetése korrupt és álszent! Csakis és kizárólag az önös érdekek vezérlik őket. Azokat, akik nem rendelkeznek VMSZ-es pártkönyvecskével, egyszerűen semmibe veszik. A pártalapon történő munka- és támogatáselosztás bejáródott balkáni módszerek. A VMSZ, amely immár második alkalommal kampányol szerbül, és első alkalommal indít szerb jelölteket is a listáján, megmutatta, hogy többé nem magyar párt. Maga is balkáni párttá vált.
Súlyos felelősség terheli ebben az ügyben, amely csupán a jéghegy csúcsa, hiszen olyan természetességgel forognak ilyen témák a VMSZ berkein belül, amiből látszik, megszokott és bevett eljárásról van szó. Magyar emberek, magyar fiatalok életéről és boldogulásáról van szó. Úgy gondolom, ez se nem bátor, se nem felelősségteljes viselkedés, és egy ,,normális Szerbiában” ilyen nem történhetne meg.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnökeként követelem, hogy a felelősök nyilvánosan kérjenek bocsánatot az érintettektől, és vállalják a felelősséget a tetteikért. Most vasárnap a délvidéki magyarságnak alkalma adódik megmutatni, hogy elege volt a korrupt és erkölcstelen politikából, és egy tiszta, új erő mellé letenni a voksát.
Vasárnap megkezdjük a ,,beltenyészeten” alapuló VMSZ-es ,,birodalom” megdöntését, megrengetését. Az MRM arra buzdít mindenkit, aki velünk együtt érez, szavazzon a 14-esre, a Nemzeti Közösségek Listájára.
László Bálint
az MRM elnöke, köztársasági képviselőjelölt
Szabadka, 2014. március 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése