2014. március 20., csütörtök

Március 20.




Klaudia napja van.
A latin eredetű Klaudiusz női párja, vélhetően a claudus szóból ered, melynek jelentése: béna, sánta.
1811 – Megszületett II. Napóleon, Róma királya.
1828 – Megszületett Henrik Ibsen, világhírű norvég drámaíró.
1964 – Megszületett Tracy Chapman amerikai énekesnő, gitáros, zeneszerző és szövegíró
1702  – Мeghalt Tótfalusi Kis Miklós nyomdász, aki 1685-ben Hollandiában újranyomtatta a Károli Bibliát.
1727 – Meghalt Sir Isaac Newton, angol fizikus matematikus és csillagász, a gravitáció, a tömegvonzás, a mechanikai alaptörvények felismerője.
1894 – Meghalt Kossuth Lajos szabadságharcos, államfő.
1914 – Elkezdődött az első nemzetközi műkorcsolya-bajnokság a Connecticut állambeli New Havenben.


Március 20. – A boldogság nemzetközi napja, amelyet 2014-ben második alkalommal ünnepelnek meg a világon.
Az ENSZ Közgyűlése 2012. június 28-án a boldogság nemzetközi napjává nyilvánította március 20-át. A
Közgyűlés konszenzussal elfogadott 66/281-es határozatában hangsúlyozta, hogy a boldogság, az emocionális jólét keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy méltó módon ünnepeljék meg a boldogság napját, az oktatásban, társadalmi rendezvényeken népszerűsítsék az emberi fejlődésben betöltött fontos szerepét.
A világnap ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország királya, Dzsigme Szingje Vangcsuk 1972-ben, a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság (GNH) fogalmát alattvalói jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. Az ENSZ is ajánlást fogalmazott meg, hogy a GDP-számítások mellett a világ országai alkalmazzák a GNH mérőszámot is.
Maga a GNH konkrét számokkal nem mérhető, de meghatározási szempontjai már igen. 2006 óta már az úgynevezett második generációs GNH-koncepcióról beszélnek, amely a boldogságot a társadalmi-gazdasági fejlődés mérőszámaként határozza meg. A meghatározáshoz hét szempontot vesz alapul: a gazdasági, a környezeti, a munkahelyi, a társadalmi és politikai elégedettség, illetve a fizikai és mentális állapot vizsgálatát. Ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével készült el 2012-ben az első globális GNH-felmérés is. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése