2014. április 5., szombat

Április 5.



Vince napja.
A Vincentius latin név rövidüléséből származó Vince győztest, győzedelmest jelent.
1846 – Gróf Széchenyi István elnökletével megalakult a Balaton Gőzhajózási Társaság. Az alapszabályt kézírással Kossuth Lajos írta.
1900 – Megszületett Spencer Tracy többszörös Oscar-díjas amerikai színész (Az öreg halász és a tenger, A vadnyugat hőskora, Téboly).
1927 – Római látogatása során gróf Bethlen István miniszterelnök olasz-magyar barátsági szerződést írt alá.
1946 – Megszületett Bródy János szövegíró, zeneszerző, énekes.
1952 – Megszületett Tátrai Tibor gitáros.
1994 – Meghalt Kurt Cobain, a Nirvana együttes énekese.


1999. április 5., hétfő
* Nem sokkal 22 óra után a NATO légiereje ismét bombázta Újvidéket. Meg nem erősített hírek szerint találat érte az olajfinomító környékét és a Čot tévéadót, amely a belgrádi RTV első, második és harmadik műsorát közvetítette. A NATO gépei niši, smederevói, leskovác, prištinai és más városokbeli célpontokat is támadtak.
* Jurij Kotov, Oroszország belgrádi nagykövete Prištinában találkozott Ibrahim Rugovával a Kosovói Demokratikus Szövetség elnökével. A megbeszélések után Rugova kijelentette: megoldást kell találni „erre a nehéz és összetett helyzetre”.
* Március 24-e óta mintegy 390 ezer ember menekült el Kosovóból vagy gyűlt össze a határon - közölte Judith Kumin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának szóvivője.
* Szerbia iskoláiban a húsvéti szünet a hadiállapot megszűnéséig fog tartani – jelentett ki Jovo Todorović oktatási miniszter.
* Megérkeztek Jugoszláviába az első orosz önkéntesek – jelentette ki a Tanjug hírügynökségnek Vlado Mićunović, a Testvériség nevű orosz-jugoszláv üzleti és kulturális együttműködést támogató szervezet elnöke.
* A volt Jugoszláviát érintő kérdésekkel foglalkozó összekötő csoport április 7-én ülést tart Brüsszelben – jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség. 
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)



45 éve, 1969. április 5-én sugározták Magyarországon az első élő színes televíziós adást.
A Magyar Televízió 1957 februárjában indította fekete-fehér kísérleti adását, s ezután egy bő évtizedet kellett várni arra, hogy hazánkban is elkezdődjenek a színes televízió sugárzásának kísérletei. .Az első "fecske" Bartók A csodálatos mandarin című balettjének 1966-os felvétele volt, ezt követte 1967-ben A koppányi aga testamentuma című első színes magyar tévéfilm Zsurzs Éva rendezésében, melyet 1968. április 4-én láthatott a közönség.
1969 márciusában megkezdődtek a színes kísérleti tévéadások, eleinte szerdánként 18 és 21 óra között, ezeket akkor még többnyire csak a francia importból származó 2-300 kísérleti készüléken lehetett fogni. 1969. április 5-én sugározták az első élő színes televíziós adást Horváth Ádám rendezésében, majd 1970-ben volt az első színes helyszíni adás az április 4-i díszszemléről. Ebben az évben kezdődött meg a hazai színes tévékészülékek gyártása is. Felmérések szerint a legnépszerűbb műsorokat ekkor már 3–3,5 millió állampolgár nézte.
1971-ben elindult a televízió második csatornája: műsorai heti két-három alkalommal jelentkeztek részben színes kiadásban, ezért a színes televízió és a második csatorna fogalma kezdettől fogva összekapcsolódott a nézők számára. Miután az első csatorna adói már lefoglalták a VHF (Very High Frequency) sáv frekvenciáit, a második műsor adóit 1971 augusztusában az UHF (Ultra High Frequency) sávra helyezték.
Az 1970-es évek közepétől (ahogy egyre nőtt a színes tévékészülékek elterjedtsége) mind több műsor váltott át fekete-fehérről színesre: 1980-tól már így jelentkezett a Híradó és A Hét valamennyi adása, s a színes műsorok aránya ebben az évtizedben 57 százalékra nőtt. A színes közvetítés térhódítása a 90-es években feltartóztathatatlanul folytatódott: az 1997-ben indult kereskedelmi tévék a közszolgálati adókkal együtt már szinte kizárólag színes technikával dolgoztak. Napjainkban fekete-fehér televíziós képeket szinte már csak a retróadások esetén, a fekete-fehér tévés korszak műsorainak ismétlésekor lehet látni. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése