2014. május 10., szombat

A Napló Kör közleménye

Mind a magyarországi, mind a szerbiai és a vajdasági magyar közéletben egyre gyakrabban jelentkezik a gyűlöletbeszéd, a politikai másként gondolkodók megalázása, megbélyegzése.
Mélységesen elítéljük a Pásztor István elleni támadást. Ami kedden a budapesti Kossuth téren történt, a véleménynyilvánításnak egy, számunkra teljességgel elfogadhatatlan, primitív formája. Reméljük, hogy a magyar hatóságok felelősségre vonják mindazokat, akik a vajdasági parlament elnökének, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjének testi épségét veszélyeztették és megalázták őt.
Egyúttal aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy mind a magyarországi, mind a szerbiai és a vajdasági magyar közéletben egyre gyakrabban jelentkezik a gyűlöletbeszéd, a politikai másként gondolkodók megalázása, megbélyegzése. Felelős politikusok és publicisták gyakran nemzetárulóznak, janicsároznak, ámokfutóknak, állatoknak minősítenek egyéneket és csoportokat, az „utca” pedig sokszor lefordítja ezeket a minősítéseket saját nyelvére, ami tettlegességhez vezet. A szavak és a tettek szoros kapcsolatban állnak egymással: ha a közbeszéd brutálissá válik, a hétköznapok is ugyanilyen brutálisak lesznek.

A Napló Kör nevében:
Balázs Attila
Bódis Gábor
Gerold László
Németh Árpád
Pressburger Csaba
Radics Viktória
Szerencsés Zsuzsanna
Tolnai Ottó
Végel László
2014. május 8.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése