2014. május 15., csütörtök

A tartományi ombudsman aggodalmának adott hangot a DSS-féle "nyelvi őrjárat" miatt

A tartományi ombudsman aggodalmának adott hangot a DSS-féle "nyelvi őrjárat" miatt
Muškinja Heinrich Anikó
A tartományi ombudsman aggodalmát fejezte ki Milenko Jovanov a kijelentésének esetleges következményei miatt. Mint ismeretes, Jovanov kijelentette, pártja, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) „nyelvi őrjáratot“ indít, hogy megállapítsa, hány észak-vajdasági településen nem beszélik a magyar nemzetiségű polgárok a szerb nyelvet.
Muškinja Heinrich Anikó értékelése szerint az ilyen bejelentések ronthatják a nemzetek közötti viszonyt Vajdaságban, valamint félelem érzetét válthatják ki a nemzeti kisebbségek tagjainak körében. Az ombudsman közleményében emlékeztetnek, hogy az ombudsmani hivatal évek óta arra hívta fel a nyilvánosság és az illetékes szervek figyelmét, hogy elengedhetetlen a szerb nyelv minőséges oktatása, amelybe beletartozhat a kétnyelvű oktatási rendszer bevezetése is az olyan középiskolákban, ahol a magyar nemzeti kisebbség képviselői többségben vannak, adta hírül a 021.rs portál.
„A tisztán elvi támogatáson kívül a politikai szereplők, az oktatásért felelős minisztérium és a többi szerv sem tett semmit annak érdekében, hogy javuljon a helyzet, és megoldódjanak ezek a problémák” – szögezi le közleményében Muškinja Heinrich Anikó.
„Tény, hogy Vajdaság északi részén a magyar nemzeti kisebbség tagjai nem mondhatják magukénak a szerb nyelvet, de ez semmiképpen sem lehet az ő hibájuk. Az iskola az egyetlen hely, ahol megtanulhatják a szerb nyelvet, s ugyanott lehet ezt a tudást értékelni és ellenőrizni is” – fejtette ki az ombudsman.
A közleményben leszögezi, a politikai szervezeteknek nincs jogosultsága ilyen jellegű aktivitásra, különösen akkor nem, ha ezt „politikai promócióra használnák fel egy olyan pillanatban, amikor Szerbia és Magyarország politikai kapcsolatai nagyon magas és minőséges szinten vannak”.


2014. május 14. [12:23]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése