2014. május 16., péntek

Május 16.



Mózes napja.
Héber eredetű bibliai név, jelentése: a vízből kihúzott, kimentett fiú.
1839 – Hamburgban megszületett Kühne Ede gépészmérnök, mezőgazdasági gépgyáros.
1905 – Megszületett Henry Fonda amerikai színész (Volt egyszer egy Vadnyugat).
1911 – Megszületett Gács Rezső (Rodolfó) bűvész.
1916 – Kispesten megszületett Fock Jenő, aki 1967. és 1975. között a minisztertanács elnöke volt.
1920 – Szentté avatták Jeanne D’Arcot Rómában.
1943 – Megszületett Budapesten Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyv író. Ismertebb filmjei: A mohácsi vész (2004); Kelj fel komám, ne aludjál; Táncalak – 34. Magyar Filmszemle (2003) – Rendezői látvány díja; Éjféli maraton; Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten; Gengszterfilm; Roncsfilm; Kicsi, de nagyon erős 1-2.
1953 – Megszületett Pierce Brosnan ír származású színész, James Bond aktuális alakítója Ismertebb filmjei: A panamai szabó; Halj meg máskor!; A világ nem elég; A holnap markában; Goldeneye; 80 nap alatt a Föld körül; A varázskard - Camelot legendája; Dante pokla; Robinson Crusoe kalandos élete; Halálvonat; Gyújtóhatás; A negyedik záradék; Újvilági rapszódia; Remington Steele.
1955 – Megszületett Hazel O’Connor, a 80-as évek új hullámának zenésze.
1955 – Megszületett Debra Winger amerikai színésznő Ismertebb filmjei: Felejtsd el Párizst!; Árnyékország; Veszélyes nő; Oltalmazó ég; Fekete özvegy; Törvényszéki héják; Becéző szavak; A kék öböl.
1966 – Megszületett Janet Jackson amerikai pop énekes, zeneszerző. Szerepelt a Bölcsek kövére 2, és a Hazug igazság című filmekben is.
1973 – Megszületett Los Angelesben Tori Spelling színésznő. Ismertebb filmjei: Beverly Hills, 90210; Co-ed Call Girl.
1984Meghalt Irwin Shaw amerikai író (Oroszlánkölykök, Gazdag ember, szegény ember).
1990 – 64 éves korában meghalt Sammy Davis Jr. afroamerikai énekes, táncos, filmszínész, aki 1960-ban az „Ocean’s 11, Tripla vagy semmi” című film eredeti változatában Frank Sinatrával és Dean Martinnal játszott.


1999. május 16., vasárnap
* A NATO repülőgépei a jugoszláv-albán határ térségében Prizrentől délre eső területeket bombáztak. Két nagy erejű robbanás hallatszott Priština központjában, míg Belgrádban légvédelmi ütegek tüzét észlelték.
* A jugoszláv kormány meghívására Belgrádba érkezett az ENSZ 15 fős humanitárius küldöttsége, élén Sergio Viera de Mello humanitárius ügyekért fellelős ENSZ-főtitkárhelyettessel.
* A Jugoszláv Hadsereg részleges útlezárásokkal, illetve az albániai, horvátországi és boszniai határon lévő átkelőhelyek lezárásával tovább növelte a nyomást a Crna Gora-i kormányra.
* A „háborúk által meggyötört népekért” imádkozott II. János Pál pápa a római Szent Péter téren.
* Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség eddigi vezetőjét választották meg ismét az RMDSZ vezetőjének a szervezet Csíkszeredán megtartott VI. kongresszusán.
* Egy ámokfutó legalább öt embert agyonlőtt és több tucatnyit megsebesített a német-francia határvidéken, a németországi Dillingenben.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


115 éve, 1899. május 16-án Konkoly-Thege Miklós csillagász a magyar államnak ajándékozta ógyallai birtokán létesített csillagvizsgálóját.
Konkoly-Thege Miklós először a jogra iratkozott be Pesten, de érdeklődése hamarosan a természettudományok felé fordult. Fizikát Jedlik Ányostól tanult, 1860-tól pedig Berlinben a neves csillagász, Johann Franz Encke volt a mestere. Mivel gazdag felvidéki földbirtokos család sarja volt, Komárom megye aljegyzője lett, de hamar ráunt a hivatalra, és kizárólag a csillagászatnak szentelte életét.
1869-ben ógyallai (ma: Hurbanovo, Szlovákia) birtokán csillagvizsgálót építtetett, amelyet kitartó munkával nemzetközi hírű obszervatóriummá bővített. Tudományos megfigyelései 1871-ben kezdődtek. Munkásságának súlypontja az asztrofizika: az üstökösökkel és meteorokkal, az állócsillagok színképelemzésével, a Jupiter és Mars fizikájával, a Nap fotoszferikus jelenségeivel foglalkozott. Számos műszert szerkesztett, és a fényképezés csillagászati alkalmazásában is jelentős a munkássága. Emlékét őrzi a Konkolya nevű kisbolygó.
Az ő közreműködésével létesült több magyar csillagvizsgáló: 1878-ban a Haynald-obszervatórium Kalocsán, 1881-ben Gothard Jenő és Sándor obszervatóriuma Herényben, majd 1886-ban Podmaniczkyéké Kiskartalon.
A Magyar Tudományos Akadémia 1876. június 8-tól levelező, majd 1884. június 5-től tiszteleti tagjai közé választotta. Tevékeny részt vállalt számos bel- és külföldi tudományos társulat működésében, érdemeiért 1881-ben a londoni Royal Astronomical Society, a liverpooli Astronomycal Society, az Association Scientifique de France, az Astronomische Gesellschaft, a bécsi Photographische Gesellschaft és a bécsi Electrotechnischer Verein is megválasztotta tagjának.
A hazai csillagászat terén kifejtett tevékenysége elismeréséül 1887-ben Őfelsége a III. osztályú vaskorona-renddel tüntette ki. Nemkülönben tulajdonosa volt a tudományért és művészetért adományozott nagy éremnek, a Mária Terézia aranyéremnek, a Voigtländer-féle és egyéb kiállítási aranyéremnek és díszokmánynak. 1913. július 11-én a Ferenc József Rend középkeresztje csillaggal fokozatát adományozta számára az uralkodó.
1899. május 16-án kelt ajándékozási szerződésben ógyallai birtokát és az obszervatóriumot a magyar államnak adományozta. Az ógyallai obszervatórium jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémia Meteorológiai és Geomagnetikai Intézeteként működik, melyben tudományos munkával, megfigyelésekkel és oktatással foglalkoznak. A látogatók számára a régi csillagvizsgálóban kialakított múzeum, valamint a planetárium nyújt számos érdekes látnivalót. A régi csillagvizsgálóból csak a nagykupola eredeti, a többit életveszélyességre hivatkozva az 1980-as években lebontották, majd újjáépítették.
Konkoly-Thege Miklós életnagyságú szobrát 2007-ben leplezték le Ógyallán, a kisváros róla elnevezett terén. A magyar csillagászatért tett erőfeszítéseiért róla nevezték el a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetét, amely Budapest XII. kerületében, a róla elnevezett utcában található. Több csillagászati társaság is viseli a nevét. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése