2014. május 25., vasárnap

Május 25.



Orbán napja.
A latin Urbánus szóból származik. Jelentése római, finom,. Művelt, udvarias ember.
2008 – Nemzetközi Gyermeknap.
1963 – Afrika napja.
1020 – Megszületett Szent VII. Gergely, korában nem túl népszerű pápa.
1739 – Orbán napját ünneplik, akit a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusaként tisztelnek. Orbán a fagyosszentek közé tartozik.ú
1802 – Megszületett Fjodor Fjodorovics Brandt, német nevén Johann Friedrich Brandt, németországi születésű, Oroszországban élt zoológus.
1810 – Az Argentín köztársaság függetlenségi forradalmának évfordulója.
1925 – Először szállított utasokat Miskolc és Lillafüred között az erdei lillafüredi kisvasút.
1931 – Megszületett New Yorkban Irwin Winkler amerikai rendező, producer, író. Ismertebb filmjei: A lovakat lelövik, ugye?; Most már elég!; Az élet háza; A hálózat csapdájában; Feketelistán; Nickelodeon; Rocky; Double Trouble.
1939 – Megszületett Ian McKellen Golden Globe díjas angol színész. Ismertebb filmjei: A Gyűrűk Ura trilógia    Gandalf; III. Richard – forgatókönyvíró, executive producer, Golden Globe díj (1996) – Legjobb színész –  drámai kategória; X-Men 1-2.; Gods and Monsters; Stephen King: Az eminens; És a zenekar tovább játszik...; Az utolsó akcióhős.
1946 – A Jordán hassimita királyság nemzeti ünnepe.


1999. május 25., kedd
* Kora hajnalban NATO-repülőgépek Belgrád sűrűn lakott központi negyedeiben a belügyminisztérium székházát lőtték. Támadták Batajnicát és Rakovicát is. Célpont volt a már súlyosan megrongált energiarendszer. A fél ország ismét áram nélkül maradt. Támadás érte a televíziós adótornyokat Užicénél és a Cer-hegységben. Koszovóban csak Prizren környékére 22 rakéta csapódott, Istokot hat rakétával lőtték.
* A jugoszláv kormány döntése értelmében ezentúl nem szükséges engedély a gázolaj és  a benzin behozatalához.
* Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom vezetője felszólította a jugoszláv hatalmat, hogy sürgősen, haladéktalanul követelje az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását, amelyen meghoznák a Kosovóra vonatkozó határozatot.
* Goran Svilanović, a Szerbiai Polgári Szövetség elnöke azzal vádolta a hatalmat, hogy üldözi a politikailag másként gondolkodókat, és arra szólított fel, hogy hagyják abba az üldözést. 
* Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) közölte, hogy 1998. márciusa óta összesen 957 913 személy hagyta el Kosovót.  A JSZK elleni NATO-bombázások kezdete óta (1999. március 24.)  Kosovót mintegy 170 000 menekült hagyta el.
* Az amerikai szenátus 52:48 arányban elvetette azt az elnököt korlátozó javaslatot, miszerint csak akkor lehetne az esetlegesen Kosovóba küldött harcoló csapatok költségeit finanszírozni, ha ahhoz előbb a kongresszus hozzájárul.
* Strobe Talbot amerikai külügyminiszter-helyettes megérkezett Moszkvába, hogy folytassa a kosovói válságra vonatkozó tárgyalásait.
* A NATO Tanácsa úgy döntött, 45 000 főre emelik a békemegállapodás után Kosovóba telepítendő békeerők létszámát – jelentette ki Brüsszelben Solana NATO-főtitkár.
* A húsz amerikai F-18-as Magyarországra érkezésével a Jugoszlávia elleni hadműveletekben részt vevő repülőgépek száma 1004-re emelkedett. (A NATO március 24-én, a légicsapások kezdetén 350 repülőgéppel kezdte meg a bombázását.)
* Szabó János magyar honvédelmi miniszter kijelentette, hogy az amerikai F-18-asok lehet, hogy nem a magyarországi Taszár légi támaszpontról indulnak a JSZK elleni bombázásokra.  Hogyha a helyi NATO-támaszponton levő F-18-asokat mégis bevonják a JSZK elleni légicsapásokba, „akkor erről a NATO főparancsnoksága fog dönteni ” – jelentette ki Szabó.
*  Kína mintegy két évtizedes kémkedés eredményeként képes az amerikaihoz hasonlóan fejlett, mobil  nukleáris bomba építésére – ez derül ki egyéb riasztó tények mellett a nyilvánosságra hozott amerikai kongresszusi jelentésből.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Május 25. – Az eltűnt gyermekek világnapja
Az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve ezen a napon tartják az eltűnt gyermekek világnapját.
Az eltűnt gyermekek problémájára először az Egyesült Államokban hívták fel a figyelmet. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. (Az eltűntek világnapját augusztus 30-án tartják.) A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.
Magyarországon évente több ezer gyermek eltűnését jelentik be (2013-ban az eltűnt kiskorúak száma meghaladta a tízezret), s bár túlnyomó többségük rövid időn belül előkerül, az évente több mint száz eset komoly gondot okoz a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik, amit ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük tölt több éjszakát vagy akár egy hetet is távol otthonától.
Az eltűnéshez vezető okok változatosak: sokszor csak a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak (a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok). Sok fiatal nevelőintézetből, gyermekotthonból szökik meg, náluk az intézeti körülmények állnak a tett hátterében, viszonylag kevesen vannak, akik családból tűnnek el. Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává válhatnak.
2008. június 1-jén elsőként Magyarország vezette be az Európai Unióban az egységes segélykérő telefonszámot, a 116-000-s kékvonalat. A "forróvonal" egyetlen hívószám segítségével lehetővé teszi az eltűnt gyermekek és szüleik számára, hogy az EU területén bárhol segítséget kérjenek.
Magyarországon az eltűntek felkutatásában több mint másfél évtizede segít a Csellengők című televíziós műsor, és ma már több internetes adatbázis is. 2000-ben alakult meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványon belül az eltűnt gyerekek munkacsoportja, amelynek célja, hogy feltérképezze az eltűnt gyerekek és hozzátartozóik hatékony segítésének módját, a hasonló célú szervezetekkel való együttműködés formáit, kiemelten fontos területként kezelve a határokon átnyúló eseteket is. A Kék Vonal alapító tagja az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációnak.
2011-ben az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak, az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejesdobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei, jelenleg 1111 eltűnt gyermeket és fiatalkorút keresnek. 2011-től több mint 40 gyermek fényképét közölték, közülük 12 gyermeket meg is találtak.
A világnap alkalmából az Ezer lámpás éjszakája rendezvényen, az ország több városában egy időben a magasba engednek több ezer világító lufit, melyekkel az eltűnt gyerekekre emlékeznek.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése