2014. május 29., csütörtök

Területi és nem területi autonómia az összehasonlító, a nemzetközi és a tételes jogban

Az MNT magyar nyelvű jogi-tudományos tanácskozása

A Magyar Nemzeti Tanács idén a Dr. Lazar Vrkatić Jogi és Üzleti Tanulmányok Karával közösen szervezi meg hagyományos jogi tanácskozását.
Szerbiai és magyarországi jogi professzorok és kutató tartanak előadásokat magyar nyelven. A tanácskozáson nemzetközi, európai és szerbiai autonómia-modellekkel foglalkozó esettanulmányok hangzanak majd el, amelyek új információkat nyújthatnak a jogászok számára.
A szervezők elsősorban jogászokat várnak, de minden érdeklődő részt vehet, aki úgy érzi, hasznosak lehetnek számára az igazságszolgáltatásban, közigazgatásban és rokonterületeken való munkája során az autonómiáról szerzett új ismeretek.
A magyar nyelvű jogi-tudományos tanácskozás június 5-e és 7-e között lesz Palicson az Elitte-Palić Kisvendéglő Paligo palus konferenciatermében.
A részvételi díj szerbiai résztvevők esetében 5000 dinár, külföldiek esetében 45 euró résztvevőnként. Ez magában foglalja a szeminárium összes programján való részvételt, beleértve a borkóstolót, a frissítőket, a kísérő anyagot és a tanácskozás előadásaiból összeállított Létünk című folyóirat különszámát. Csoportos intézményi jelentkezés esetében a szervezők kedvezményeket biztosítanak.
A jelentkezés részletei, a programterv és a jelentkezési lap az MNT honlapján érhető el.
A tanácskozással kapcsolatos kérdésekkel az MNT Közigazgatási Hivatalához fordulhatnak az érdeklődők a 024/524-534-es számon.

A tanácskozás programja:
2014. június 5. (csütörtök) PLENÁRIS ELŐADÁSOK
15:00 Megnyitó
15:15 – 16:00 Dr. Trócsányi László, rendes egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem: Belgium föderatív berendezkedése és a Németajkú Közösség törekvései
16:00 – 17:00 Dr. Törő Csaba, Magyar Külügyi Intézet: Rémdráma több felvonásban Ukrajnában: az önrendelkezési és autonómia igények tartós nemzetközi károsodása és hiteltelenítése?
17:00 – 18:15 Az érdekérvényesítés módozatai a választások évében (kerekasztal-beszélgetés): Répás Zsuzsanna, Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke, a VMSZ elnöke, Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke. Moderátor: Kókai Péter újságíró
18:30 – 19:30 A Szabadkai Népszínház kArc zenés-irodalmi estje és borkóstoló
2014. június 6. (péntek) AUTONÓMIA A NEMZETKÖZI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGBAN
10:00 – 11:00 Eplényi Kata, az Európai Parlament brüsszeli munkatársa
11:00 – 12:00 mgr. Deli Andor, Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság: Vajdaság AT hatáskörei
12:00 – 13:00 Dr. Vizi Balázs, MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet: Az önrendelkezés elve és az autonómia a nemzetközi jogban
13:00 – 14:30 Ebéd
14:30 – 15:30 Dr. Kántor Zoltán, Nemzetpolitikai Kutatóintézet
15:30 – 16:30 Dr. Várady Tibor akadémikus Zoknik csilláron, életek hajszálon c. könyvének bemutatója
2014. június 7. (szombat) AUTONÓMIA A SZERBIAI JOGRENDSZERBEN
10:00 – 11:00 Dr. Petar Teofilović, Dr. Lazar Vrkatić Jogi és Üzleti Tanulmányok Kara: Az autonómia tartalma Szerbia alkotmányában
11:00 – 12:00 Dr. Korhecz Tamás, Magyar Nemzeti Tanács: A nemzeti tanácsok az alkotmányíróság döntése előtt és után
12:00 – 13:00 Beretka Katinka, Magyar Nemzeti Tanács: Tartományi autonómia az új vajdasági Statútum elfogadását követően
13:15 A tanácskozás értékelése és zárószavak


Éhn József levele:
Kedves Barátaim!

Nyilván tudtok róla, ha mégsem, akkor a csatolmányban elküldöm a tárgyi, MNT által szervezett autonómia-konferencia közleményét. Elolvasásakor két kérdés merült fel bennem:

1. Vajon mi lehet az oka annak, hogy éppen az a Magyar Nemzeti Tanács veti fel ezt a kérdést, szervez konferenciát, amelynek politikai környezetében a területi autonómia ténylegesen soha fel sem vetődött, még szándék formájában sem. Ha a konferencia azt akarná alátámasztani, hogy a területi autonómia a szerbiai magyar közösség esetében "nem időszerű" - ahogy ezt amúgy is tudni lehet -  akkor csak alátámasztja majd azt az ismert tényt, hogy a területi autonómia, a kisebbség önrendelkezését hivatott intézményeink fennmaradása, a szerb többségi nemzet számára sosem volt és sosem lesz időszerű!

A többségi nemzetek elutasító álláspontjának alátámasztása, indoklása, az önrendelkezés intézményes kereteinek akár az Európai Unió, akár Magyarország felelősségébe utalása - ami véleményem szerint képtelenség, jogi abszurdum - nem az érintett magyar közösség intézményes feladata. Az utóbbiak feladata az önrendelkezés legerősebb intézményes kereteinek állandó napirenden tartása lenne, a többségi véleménnyel szemben is. Igy lett nemzetközileg elismert az önálló Koszovó, mert az albán közösség ezt megértette! Kíváncsian várom a konferencia közleményét, mi kerekedik ki ebből!

2. Pikáns kérdésnek ígérkezik dr. Trócsányi László, az új magyar Kormány igazságügyügyi miniszter-jelöltjének egy nappal a budapesti Kormány beiktatása előtti, nyitó előadása. Feltehető, hogy előzetesen tájékozódott arról, hogy a területi autonómia, a tényleges önrendelkezés intézményeinek létrehozása - minden szomszédos ország magyar közössége esetében - a többségi államok által mindenkor, szinte reflexből elutasított, még tárgyalási alapként sem elfogadott, eszmei értékű lehetőség volt és lesz. Még a 25 évvel ezelőtti és azt követő "demokratikus fordulat(ok)" során is így történt.

Számítok az általam nagyra becsült  Ternovác István tényszerű, tárgyilagos beszámolójára. Ő bizonyára ott lesz, talán közületek mások is!  
Baráti üdvözlettel,
Éhn József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése