2014. június 10., kedd

Június 10.,



Gréta napja.
A Margaréta–Margit névnek a több nyelvben önállósult becézője. A Margit görög eredetű, jelentése gyöngy.
1913 – Tisza István gróf másodszor is kormányt alakított, amelynek 1917. 05. 15-ig volt a miniszterelnöke.
1915 – Megszületett Saul Bellow amerikai irodalmi Nobel-díjas író (Napjaid gyümölcse).
1921 – Korfun megszületett Fülöp brit herceg (eredeti nevén: Philip, Duke of Edinburgh), II. Erzsébet királynő férje.
1922 – Frances Gumm néven megszületett Judy Garland, amerikai énekes-színésznő. Ismertebb filmjei: Óz, a csodák csodája; Tavasz a Broadwayn; Találkozunk St. Louis-ban; Húsvéti parádé; Ítélet Nürnbergben I-II.; Örökké énekelnék.
1923 – A csehszlovákiai Faluszlatinában (ma: Ukrajna) megszületett Robert Maxwell (eredeti nevén: Ian Ludvik Hoch) brit sajtómágnás, lapkiadó – többek között a „Magyar Hírlap” és az „Esti Hírlap” kiadója – és filmproducer.
1928 – Arakon megszületett Botka Valéria karnagy, a Magyar Rádió gyermekkórusának megalapítója, aki tanítványa volt Kodály Zoltánnak is.
1942 – Megszületett Budapesten Ernyei Béla színész. Ismertebb filmjei: Szeleburdi vakáció; Szeleburdi család; Az aranyifjú; Volt egyszer egy család; Bolondos vakáció.
1943 – Bíró László József Argentínában szabadalmaztatta a véglegesített technológiájú, ma is használt golyóstollat.
1947 – Megszületett Randy Edelman amerikai zeneszerző. Ismertebb filmzenéi: Az utolsó mohikán; A Sárkány – Bruce Lee élete.
1953 – Budapesten megszületett Csákányi Eszter Jászai Mari-díjas színművésznő.


1999.  június 10., csütörtök
* Javier Solana a NATO főtitkára utasítást adott a Jugoszlávia elleni NATO-hadművelet felfüggesztésére, amely délután 15 órakor lépett életbe. A sajtótájékoztatón Solana úgy vélte: Slobodan Milošević jugoszláv államfő teljesítette a NATO öt követelését.
* Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint késő este elfogadta az ún. Kosovó-határozatot, amely felhatalmazta a NATO-vezette nemzetközi erőt, hogy szavatolja a kosovói albán menekültek biztonságos hazatérését „bármely szükséges eszközzel”.
* Slobodan Milošević szövetségi elnök Jugoszlávia polgáraihoz fordult, gratulált nekik a béke alkalmából és felszólította őket az ország újjáépítésére. Milošević elismerte, hogy a háborúban a Jugoszláv Katonaságnak 462, a szerbiai rendőrségnek pedig 114 tagja vesztette életét.
*  A Szerbia Polgári Szövetség követelte a háborús állapot és minden háborús rendelet sürgős megszüntetését és az új választások kihirdetését.
* „A Vajdasági Mozgalom elvárja, hogy a hatóságok azonnal szüntessék meg a háborús állapotot és minden háborús törvényt és rendeletet és bocsássák haza a mozgósított katonákat” – áll a Vajdasági Mozgalom közleményében.
* A délszláv térségben elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszék főügyésze, Louise Arbour rövidesen elhagyja posztját, hogy a kanadai legfelsőbb Bíróság egyik bírája legyen – jelentette be a kanadai kormány.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


80 éve, 1934. június 9-én szerepelt először rajzfilmben Walt Disney világhírű állatfigurája, Donald kacsa.
A kacsát először Art Babbit, Disney egyik rajzolója vetette papírra, és már akkor matrózsapkát és
matrózruhát viselt, de hosszú vékony csőre volt. (Az viszont csak városi legenda, hogy Finnországban betiltották volna a nadrág hiánya miatt.) "Igazi" születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches tollas kikelt, március 13-án, pénteken rakták le, az év pontos megjelölése nélkül. A rajongók persze azt a Donaldot szeretik, akit - vagy amelyet - egy másik rajzoló, Carl Barks teremtett meg a 40-es években. Ő adta Donaldnak a jellegzetes, fiatalos, naiv arcot, és benépesítette környezetét más figurákkal. A Disney céget Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült A Führer arca című darab győzött a versengésben.
Donald gyakrabban dühös, mint nem, keveset beszél, inkább cselekszik. Szándékai alapvetően jók, de mert mindig a rossz irányban indul, nem törődik semmivel és senkivel, egyre nagyobb bajba kerül. Féktelen dühkitörései, tehetetlensége az akadályokkal szemben, tiltakozása az általa vélt igazságtalanságok ellen, még ha emiatt bajba kerül is - ezek tették a mindenkori közönség kedvencévé.

Donaldnak 1937 óta elválaszthatatlan társa a hűséges Daisy, akivel 1937-ben találkozott egy mexikói utazáson. Családjához tartozik még Dagobert bácsi, továbbá három unokatestvére, talpnyoma pedig megtalálható a hollywoodi hírességek utcájában. Donald volt az első, aki a második világháború idején jelentkezett a seregbe, és az utolsó, aki - 40 évvel később - leszerelt, ezen idő alatt az őrmesteri rangig vitte. Neve Olaszországban Paperino, Németországban Schnatterich, Finnországban Aku Ankka, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul Tang Lao Ya, latinul pedig Donaldus Anas. Donald az oregoni egyetem és a brazil Botafogo focicsapat hivatalos kabalája, és ádáz, kalózruhás képe díszíti az amerikai parti őrség hajóit.
Donald a múlt század közepén élte fénykorát, 1941 és 1965 között több mint száz filmben tűnt fel jellegzetes figurája. Kalandjairól képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában népszerűek, az öreg kontinens számos országában hetente és havonta jelennek meg Donald-újságok. Alakja feltűnik baba, játék formájában, képe a ruháktól a bögrékig szinte mindenen szerepel. A statisztikák szerint a jelen pillanatban is olvas valaki a világon egy Donald kacsa-képregényt, vagy néz egy Donald kacsa-rajzfilmet.
Donald kacsa népszerűsége hamarosan felülmúlta Miki egérét is, ami azzal magyarázható, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor "személyiséggé" lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyottnak. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése