2014. június 21., szombat

Június 21.



Alajos napja.
Magyar megfelelője a germán-latin eredetű Alwis, Alois neveknek. A név jelentése: egész, bölcs.
1982 – A zene világnapja.
1732 – Megszületett Martha Washington az USA első first ladyje.
1852 – 70 éves korában meghalt Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító a Bad Liebenstein melletti Marienthal-kastélyban.
1905 – Megszületett Jean Paul Sartre, Nobel-díjas francia író.
1913 – Tiny Broadwick ejtőernyős ugrást hajtott végre repülőgépről. Ő volt az első női ejtőernyős.
1920 – Megszületett Yves Robert francia rendező, színész forgatókönyv író. Ismertebb filmjei: Horgász a pácban; Magas szőke férfi felemás cipőben; A magas szőke férfi visszatér; Gombháború; Sokat akar a szarka; Nő vörös ruhában; Magas barna férfi felemás cipőben; Apám dicsősége; Montparnasse-Pondichéry.
1925 – Megszületett Maureen Stapleton amerikai színész. Ismertebb filmjei: Selyemgubó 1-2.; Vegyünk új mamit!; Call girl ötszázért; Hotel Plaza; Pillantás a hídról.
1953 – Budapesten megszületett Gergely Gábor többszörös bajnok asztaliteniszező.
1973 – Megszületett Los Angeles-ben Juliette Lewis amerikai színésznő. Ismertebb filmjei: Starsky és Hutch (2004); Alkonyattól pirkadatig; Született gyilkosok; Cape Fear – A Rettegés foka; Sulihuligánok; Pasifogó kísérletek; Hullahegyek, fenegyerek; The 4th Floor; Egy kosaras naplója; Strange Days – A halál napja; Too Young to Die?
2003 – Díszdoktorrá avatták a Debreceni Egyetemen Oláh Györgyöt, a magyar származású, Nobel-díjas kémikust.


Június 21. – Nemzetközi parlagfű nap
A nap megtartását a Nemzetközi Parlagfű Társaság (IRS) 2011. október 6-án a svájci Asconában megtartott kongresszusán kezdeményezte két magyar allergológus szakember, Nékám Kristóf és Kőmíves Tamás, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a gyomnövény káros hatása elleni küzdelem fontosságára. A nap megtartását a csillagászati nyár első szombatjára időzítették, hogy még a gyomnövény virágzása előtt legyen idő a felkészülésre, az irtás megszervezésére.
A parlagfű az 1920-as években jelent meg Magyarországon. Virágpora súlyos allergiát okozhat. A becslések szerint a magyar lakosság 20 százalékát, körülbelül 2 millió embert érintenek a parlagfű és más allergén növények okozta gondok. Magyarország a parlagfűvel leginkább fertőzött országok közé tartozik Európában. A parlagfű szinte valamennyi szántóföldi kultúrában előfordul, és jelentős terméskiesést okoz. Ezen kívül jelen van mezőgazdasági művelés alatt nem álló parlagterületeken, a gabonatarlókon betakarítás után, a vasúti pályatestek, utak mentén és belterületeken is. Irtását a virágzást megelőzően kell elkezdeni. Ez az egyetlen olyan allergiát okozó növény Magyarországon, amely irtásának elmulasztását 2008 óta jogszabály alapján komoly pénzbüntetéssel szankcionálja az állam.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a 2011-es parlagfű-szezonban indította el az az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR), amelyben térképen látható, hogy milyen magas a levegő pollenszennyezettsége az ország különböző területein. Az egyes mérőállomások előző héten mért napi pollenkoncentrációs adatainak átlagolásával kapott értékekhez egy 9 fokozatú színskála társul.
A kormány 2012-ben határozatot hozott a parlagfű-stratégiáról. Az akcióterv több tárcának is feladatot ad, és hosszú távon a közterületek teljes parlagfű-mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatási és riasztási rendszer hatékonyabbá tételét és a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése