2014. július 3., csütörtök

Micsoda öröm: Viktorék nem maradtak éhen Szerbiában, óbecsei szakácsok főztek rájuk!

aorban-viktorEttek, beszélgettek, jól érezték magukat...
Mint tudjuk, Orbán Viktor Belgrádba látogatott.
Magyarország erkölcsi kötelességének tekinti Szerbia
támogatását az Európai Unió felé vezető úton - mondta a magyar miniszterelnök. Aleksandar Vučić szerb kormányfő kiemelte: felfelé ível a két ország kapcsolata.
Az egész esemény nem érdemel többet ennél a két mondatnál, hiszen a délvidéki magyar átlagpolgárnak az égvilágon semmi haszna nem származik ebből a találkozóból. A politikai menüről ugyanis hiányzott a főfogás: az itteni magyarság területi autonómiájának kérdése. Márpedig anélkül nemzettársaink éhsége nem csillapodik.        
Egyelőre csak Orbánék szó szerinti eszem-iszomjáról számolhatunk be.
A magyar államigazgatási protokoll - a Moj Bečej honlap írása szerint - az óbecsei Panoráma étterem konyháját választotta, amikor arról kellett dönteni, ki készítsen kaját a belgrádi Hungarikum Központban sorra kerülő fogadáshoz.
Pontosabban: a Panoráma szakácsai segítettek az említett intézmény konyhafőnökének és személyzetének elkészíteni azokat az ételkülönlegességeket, amelyek nélkül az anyaországi küldöttség Orbánnal az élen minden bizonnyal sikertelennek és frusztrálónak érezte volna a szerbiai kiruccanást.  
Farkas Attila konyhafőnök szavai szerint 120 (!) vendég számára főztek-sütöttek. A hozzávalókat többnyire újvidéki bevásárlóközpontokban és részben Óbecsén szerezték be. Mint mondta, hagyományos magyar ételeket szolgáltak fel: vadnyúlból, őzből készült különlegességeket, libamájat stb., de vegetariánus (?!) kaja is akadt.
Ördög Fabióla, a Panoráma szakácsa elmondta, szerencsés körülmények játszottak közre abban, hogy az éttermükre esett a választás. (Nem derült ki pontosan, miről is volt szó). Kolléganője, Gregus Imelda pedig a csodálatos ízkvalkádót dicsérte, amellyel sikerült elkápráztatni a vendégeket, valamint a Panoráma magas minőségi mércéire hívta fel a figyelmet, amelyeket reményei szerint a helybeliek is felismerik majd.
Ez annyira megható törtrénet, hogy nem illene elrontani olyan "populista" kérdéssel, van-e fogalma Orbánnak arról, hány délvidéki magyar család éhezik.
Képünk csak illusztráció
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. július 02. szerda, 10:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése