2014. szeptember 12., péntek

Bújócska az autonómia körül



Nem vállal felelősséget az RMDSZ a kiszivárgott autonómiatervezetért
Kovászna, Hargita és Maros megyei közigazgatási egységekből jönne létre a Székelyföld Autonóm Régió – olvasható abban a székelyföldi autonómiatervezetben, amelyet a bukaresti Hotnews hírportál az RMDSZ-nek tulajdonít, s amelyet szerdán teljes terjedelmében hozott nyilvánosságra román és magyar nyelven

A portál azt állítja, hogy ez az a dokumentum, amelyet az RMDSZ benyújtani készül a román parlamentben, és a statútumot a szövetség honatyái bocsátottak a rendelkezésére. A tervezet szerint az említett régiót általános és közvetlen szavazással megválasztott regionális tanács és regionális végrehajtó testület vezetné.
Az elképzelés szerint a 77 tagú regionális tanács székhelye Székelyudvarhelyen lenne, e testületben számarányuknak megfelelően képviseltetnék magukat a régió nemzeti közösségei. A régió elnökét a regionális tanács választja. Az elnök a csíkszeredai székhelyű regionális végrehajtó testületet vezeti, melynek tagjait a regionális tanács soraiból választják majd.
A tervezet szerint a régión belül a megyék is megmaradnának. A dokumentum leszögezi, a régióban a román nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít. Az állami és megyei közhivatalokban a tisztségeket a román és a magyar nemzeti közösség arányai szerint tennék hozzáférhetővé, ezt azonban csak a tisztségek megüresedésével, lépésről lépésre alkalmaznák.
Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ a múlt héten is annyit közölt az állítólagos kiszivárogtatás kapcsán, hogy csak azt az autonómiatervezetet tekinti hivatalosnak, amelyet maga hoz nyilvánosságra a saját honlapján. Kovács Péter főtitkár szerdán a Transindex hírportálnak úgy nyilatkozott: az RMDSZ pénteken dönt arról, hogy mikor hozza nyilvánosságra a dokumentumot, „más változatért pedig nem vállalja a felelősséget.” (Krónika)

Kisebbségi Fórum – Temerin
KIFO HÍRLEVÉL I. évf. 214. szám
2014. szeptember 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése