2014. szeptember 14., vasárnap

Szeptember 14.



Szeréna, Roxána napja.
A Szeréna latin eredetű név, a Szerénusz férfinév női párja. Jelentése derűs, vidám. A Roxána perzsa, görög eredetű latinos formája, Nagy Sándor feleségének a neve volt. Jelentése világos, ragyogó.
1321 – Ravennában meghalt Dante Alighieri (eredeti neve: Durante Alighieri) olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író, aki a világirodalom klasszikusa, a feudális középkor utolsó, az új polgári korszak első nagy lírikusa volt.
1486 – Megszületett Agrippa von Nettesheim (eredeti neve: Heinrich Cornelis) német természetfilozófus és okkultista.
1509 – Földrengés rázta meg Konstantinápolyt, a Török Birodalom fővárosát, és egyik városrészét teljesen romba döntötte. Ez a természeti katasztrófa 13000 ember életét követelte.
1821 – Megszületett Szelestey László költő (Érzelemvirágok, Falu pacsirtája, Tündérkirály, Egy rab álmai).
1861 – Megnyitotta kapuit a Lánchíd budai hídfőjénél a Budai Népszínház.
1883 – Megszületett Margaret Sanger amerikai ápolónő, társadalomújító, aki keresztes hadjáratot vezetett az Egyesült Államokban a születésszabályozásért. Megnyitotta az első szakrendelőt, amelyből később családtervező központ alakult.
1916 – Meghalt José Echegary y Eizaguirre Nobel-díjas spanyol drámaíró, akadémikus.
1927 – Nizzában 49 éves korában meghalt Isadora Duncan amerikai táncosnő, aki a szabad tánc első képviselője, a modern tánc úttörője volt.
1971 – Meghalt Fenyő Andor Endre Munkácsy-díjas festő, kritikus.
1982 – Meghalt Grace Kelly amerikai színésznő, monacói hercegnő (Gyilkosság telefonhívásra).

Szeptember 14. – A magyar dal napja
Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján tartották meg a magyar dal napját, ahol az elmúlt öt évtized beat-pop-rock dalterméséből hangzott el válogatás, hogy felhívják a figyelmet a magyar zenére. 2009-től a magyar dal napját szeptember második vasárnapján szervezik meg, országszerte több helyszínen, több műfajban, sok előadóval. Hagyomány, hogy olyan formációk is fellépnek, amelyek korábban soha nem játszottak együtt közönség előtt.
Idén Hévíz nyerte el a Magyar Dal Fővárosa címet. Gerenday Károly fesztiválszervező ötlete nyomán 2010 óta minden évben neves zenei szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb műsortervet benyújtó településnek ezt a címet. Elsőként Eger, majd 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2013-ban pedig Békéscsaba viselhette. A világhírű Hévízi-tó környékén zajlik majd a Magyar Dal Napja ünnepélyes megnyitója, amelynek során legalább ezer fő énekel együtt a tó körüli sétányon, a program után pedig felrepül a Magyar Dal hőlégballonja.
A keszthelyi kikötőből indul útjára a Hévíz nevű motoros hajó, a Magyar Dal Hajója, amelynek fedélzetén a hatvanas évek hangulatát idéző táncdalokat játszik a zenekar. A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg.
Idén először Martonvásár megújult főterén, az Emlékezés terén a Magyar Dal Napja keretein belül megrendezik a Magyar Népdal Napját is. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése