2014. október 10., péntek

Október 10.


Gedeon napja.
Héber eredeti bibliai név. Jelentése kétélű kard, kardforgató, sebzett kezű, romboló, pusztító, harcos, vágó.
2003 – A tojás világnapja
1684 – Valenciennes-ben megszületett Jean Antoine Watteau francia festőművész, a rokokó stílusirányzat kiemelkedő képviselője, akinek legismertebb műve a bohócot ábrázoló „Gilles” című festmény.
1731 – Megszületett Henry Cavendish angol fizikus, a hidrogén felfedezője.
1813 – Le Roncoléban megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője, akinek legkiemelkedőbb művei: „Othello”, „Falstaff”.
1861 – Az Oslo melletti Store Frön birtokon megszületett Fridtjof Nansen norvég sarkkutató, zoológus és diplomata, aki 1892-ben indított expedíciója során elsőként jutott a legközelebb az Északi-sarkhoz.
1865 – John Wesley Hyatt szabadalmaztatta a billiárdgolyót.
1923 – Budapesten megszületett Sándor Judit mezzoszoprán operaénekesnő.
1955 – Megszületett David Lee Roth, aki a Van Halen rockzenekar énekese volt.
1976 – A 98 éves görög Dimitrion Yordanidis lefutotta a marathoni távot 7 óra 33 perc alatt, így ő lett a legidősebb ember, aki valaha végigfutotta ezt a versenyt.
1985 – Los Angelesben 70 éves korában meghalt Orson Welles amerikai filmrendező és színművész. Filmjeiből: „Aranypolgár”, „Az óra körbejár”, „A sanghaji asszony”, „Macbeth”.

Október 10. – A lelki egészség világnapja
A Lelki Egészség Világszövetsége nyilvánította október 10-ét a lelki egészség (a lélekben szenvedők) világnapjává, amelyet Magyarországon 1994 óta tartanak.
Az 1948-ban alakult Lelki Egészség Világszövetség nonprofit szervezetként arra törekszik, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, megfelelő kezelését és a mentális zavarokban szenvedők gondozását. A lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség bármely másik tagja. Ezeket a jogokat az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata is kinyilvánította, amelyet Magyarország 1991-ben ratifikált. A világnap meghirdetésével az ENSZ-dokumentumban megfogalmazottakat kívánják újra a közvélemény figyelmébe ajánlani. Az idei világnap mottója: "Skizofréniával élni".
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon 400 millió ember szenved lelki és idegbetegségektől. Valószínűsíthető, hogy az elkövetkező évtizedekben a pszichés betegségek minden képzeletet felülmúló ütemben támadják majd meg az embereket, elsősorban a hihetetlenül felgyorsult társadalmi-gazdasági változások, a háborús konfliktusok, az erőszak terjedése, a mind nyomasztóbb migrációs és menekültprobléma, valamint a munkanélküliség miatt. Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 40 millió a szkizofrének becsült száma, és évente egymillióan vetnek véget önkezükkel életüknek. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő Földünkön, Európa lakosságának egyharmada szenved valamilyen mentális betegségben. A WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte, és a munkaképesség csökkenésének tíz fő oka között öt helyen a mentális betegségek szerepelnek majd.
Magyarországon mintegy 150 ezer mentális beteget tartanak nyilván, a depressziósok, neurotikusok aránya a népességben különböző vizsgálatok szerint 20-40 százalék. A mentális betegségeknek kevés figyelmet szentelnek, pedig az öngyilkosságok többsége e betegségekhez kapcsolódik. Az öngyilkosság szempontjából rizikófaktornak számít a szorongás, a reménytelenség, a jövő negatív megítélése, a kilátástalanság.
Hazánkban az 1970-es évek elején jöttek létre az első lelki elsősegélyt nyújtó telefonszolgálatok, amelyek ma már az egész országot lefedve nyújtanak állandó elérhetőséget, azonnali segítséget a bajban, kétségbeesésben, krízisben hozzájuk fordulók számára. Fontos szerepük van a kríziskezelés, az öngyilkosságok megelőzése terén, mert a lelki válság átvészelését elősegíti, ha valaki kibeszélheti problémáját, megoszthatja rejtett félelmeit. De mindannyiunk felelőssége, hogy a köröttünk élők lelki egyensúlyát óvjuk, ha lehet, mosolyogjunk, hogy másokat is mosolygásra késztessünk.


MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése