2014. október 7., kedd

Október 7.



Amália napja.
Germán eredetű név, az Amal–kezdetű germán női nevek önállósult, német becéző rövidülése. Jelentése az Amálok, gót királyi család nevéből való, védelem.
1828 – Megszületett Falk Miksa, a Pester Lloyd alapítója, mely lapnak jelentősége többek közt az volt, hogy évtizedekig formálta a Magyarországról külföldön alkotott képet.
1849 – Meghalt Edgar Allan Poe író (Holló, A kút és az inga).
1801 – Megszületett Adolf Müller magyar származású osztrák zeneszerző, karmester.
1901
– Megszületett Szuvanna Phuma (Phouma Souvanna) laoszi politikus, miniszterelnök.
1911 – Megszületett ifj. Horváth János Kossuth-díjas filológus, egyetemi tanár.
1912 – Megszületett Charleszetta Waddles amerikai vallási vezető, írónő, aki az adományként kapott használt autók eladásából élelmet, gyógyszert, ruhákat és bútorokat vett a szegényeknek.
1916 – Megszületett Horváth György (K. Horváth) újságíró.
1931 – Megszületett Desmond Mpilo Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető, Fokváros érseke, polgárjogi harcos.
1942 – Budapesten megszületett Halász Judit színművésznő.
1949 – Létrejött az NDK, vagyis a Német Demokratikus Köztársaság.

Október 7. – A tisztes munka világnapja
A tisztes munka koncepcióját a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben. Ez a legáltalánosabb értelmezés szerint olyan fejlődési pályát jelent a munka világában, amely ötvözi a versenyképességet és a társadalmi igazságosságot, azaz a gazdasági és szociális fejlődés kéz a kézben halad, így tudatosan elkerülhető az országokon belüli és országok közötti gazdasági és szociális egyenlőtlenségek további elmélyülése.
Ha sikerül erre a fejlődési pályára térni, az egyének számára azt eredményezi majd, hogy biztonságos munkakörülmények között lesz lehetőségük tisztes jövedelmet biztosító, hasznos munkavégzésre, és a szociális védelmi rendszerek is megfelelő biztonságot nyújtanak. Az ilyen munka esélyt ad a személyes fejlődésre és a társadalmi beilleszkedésre, valamint arra, hogy részt vehessenek a rájuk vonatkozó döntések meghozatalában, továbbá arra, hogy kifejezhessék véleményüket, és szabadon szerveződhessenek érdekeik kifejezésére és megvédésére.
A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel. A tisztességes munka hiányára utal például, ha egy országban magas a munkanélküliség, és a munkalehetőség hiánya miatt különösen nagy a szegénység, tömegesen és ismétlődően megsértik a munkavállalók jogait, hiányzik az alapvető jövedelembiztonság, a munkahelyeken bizonytalanság és félelem uralkodik, akadályokba ütközik a szakszervezeti vagy munkáltatói szervezkedés, a tisztségviselők félnek a retorzióktól.
A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én, idén már hetedik alkalommal rendezik meg a világnapot, és hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy a munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek, olykor embertelen körülmények között. Ezen napon Magyarországon is tartanak szakszervezeti rendezvényeket. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése