2014. október 9., csütörtök

Október 9.



Dénes napja.
A Dénes férfinév a görög Dionüsziosz névből származik. Jelentése: Dionüszosznak ajánlott. A görög mitológiában Dionüszosz a bor és a szőlő istene.
1874 – Postai világnap
1002 – Partra szállt Leif Erikson viking harcos Észak-Amerikában.
1547 – Megszületett Miguel de Cervantes spanyol író (Don Quijote).
1651 – Oliver Cromwell, az angol köztársaság (Commonwealth and Free State) államtanácsának vezetője kihirdette a hajózási törvényt.
1855 – Isaac Singer szabadalmaztatta a motoros varrógépet.
1890 – Megszületett Aimee Semple McPherson amerikai vallási vezető, aki korának leghíresebb evangélistája volt. Megalapította a „Foursquare Gospel” Nemzetközi Egyházat, Los Angelesben megépíttette az „Angelus” templomot.
1940 – Liverpoolban megszületett John Lennon, a Beatles-együttes egyik alapító tagja, aki dalszerző, könyvíró, filmszínész és lemezproducer is volt.
1952 – Bükkaranyoson megszületett Kiss Mari színművésznő (A nagy generáció, Szeleburdi vakáció).
1967 – A bolíviai La Higuerában kivégezték (a hivatalos jelentés szerint belehalt sérüléseibe) a 39 éves Ernesto „Che” Guevara de la Sernát, aki a harmadik világ forradalmárainak példaképe, az imperializmus és az elnyomás ellen folytatott harc egyik kiemelkedő vezére volt.
1974 – Frankfurtban meghalt Oskar Schindler, aki kb. 1200 zsidót mentett meg a Holokauszt idején.

70 éve, 1944. október 9-én kezdődött a második világháború egyik legnagyobb páncéloscsatája Debrecen közelében.
A második világháború egyik legnagyobb páncélosütközetében Debrecen térségében magyar és német hadosztályok, valamint a Malinovszkij marsall által vezetett szovjet seregek és a 2. Ukrán Front egységei harcoltak, magyar részről az I. Magyar Királyi Páncéloshadosztály vett részt az ütközetben, amely 1944. október 9. és 20. (más kutatók szerint október 14. és 19.) között zajlott.
A szovjet Vörös Hadsereg 1944 nyarán az egész keleti frontvonalon támadást kezdett. Északon, Lengyelországban átkeltek a Visztulán, a Keleti-Kárpátokban a magyar Árpád-vonalat kísérelték meg áttörni, de a magyar és német védők szívós ellenállása miatt sikertelenül, majd augusztusban Ukrajna felől Romániát is megtámadták. A románok három nappal később kiugrottak, és átálltak a szovjetek oldalára, ezután az Erdélyben harcoló, bekerítéssel fenyegetett magyar és német csapatokat ki kellett vonni, Magyarországra pedig újabb német csapatok érkeztek, nemcsak erősítésként, hanem a magyar átállás megelőzése érdekében is. Az Alföldre kijutott szovjet 2. Ukrán Front, amelynek parancsnoka Malinovszkij marsall volt, azt a feladatot kapta, hogy foglalja el Nagyváradot, majd jusson ki a Tiszához, hogy segítséget nyújthasson a Kárpátokban rendkívül lassan előrenyomuló 4. Ukrán Frontnak.
Az október 6-án Nagyvárad térségében megindított támadás az első két nap sikert hozott, áttörték a 3. magyar hadsereg védelmét, elérték Karcagot és Hajdúszoboszlót. Itt azonban igen erős német páncélos erőkbe ütköztek, a támadás elakadt. A következő napokban mindkét fél egyre nagyobb erőket vezényelt a térségbe, komoly és jelentős veszteségekkel járó páncélosütközet bontakozott ki. Október 19-én a németek Szolnok térségéből ellentámadást indítottak, de másnapra a szovjetek már elfoglalták Debrecent, 22-én Nyíregyházát, és közeledtek Tokajhoz, a tiszai átkelés lehetőségéhez. Ezután a Magyarországon harcoló német Dél Hadseregcsoport törzse úgy döntött: az Erdélyből visszavonuló csapatokat is bevetik, és harapófogóba szorítják a tiszai átkelőkért küzdő szovjeteket. Ezt a célt elérték, sőt egy időre Nyíregyházát is visszavették, komoly veszteséget okozva a Vörös Hadseregnek, a német és magyar csapatok így rendezetten keltek át a Tiszán, ahol új védelmi állásokat építettek ki.
A páncélos csata végső soron szovjet győzelemmel ért véget: elfoglalták a teljes Tiszántúlt, de a stratégiai célt, a német Dél Hadseregcsoport megsemmisítését akkor nem sikerült elérniük. A harcokban a szovjet-román egységek mintegy 525-637 páncélost és 117 ezer katonát, a német-magyar erők 270 páncélost és 35 ezer katonát vesztettek. A csatára emlékeztet mementóként a Hortobágy községben kiállított tank. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum
 
IA felvételen: Páncélosok haladnak a debreceni tankcsatában. A felvétel készítésének pontos napja ismeretlen. Debrecen, 1944. október, MTI Fotó: reprodukció



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése