2014. november 3., hétfő

70 év után eltörölték a magyarok kollektív bűnösségét Szerbiában - Ennek kellene örülnünk?

http://mult-kor.hu/image/article/main/.640x380/32080.jpg 















A szerb kormány október 30-án eltörölte a zsablyai, csúrogi és mozsori magyarság kollektív bűnösségét. Hogy erre mennyit kellett várnunk?
Közel 200 napja alakult meg a jelenlegi szerb kormány, melynek egy magyar párt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is tagja, vagyis 200 napig egy magyar érdekvédelmi szervezet is olyan kormányhoz tartozott, amely törvényeiben foglalva kollektív bűnösnek tartotta a magyarság egy részét.
A magyar és szerb államfők közös csúrogi főhajtása óta közel másfél év telt el.
2011 októberében Božidar Đelić akkori miniszterelnök-helyettes biztosította arról a magyar külügyet, hogy megoldást keresnek a kollektív bűnösség elvének felülvizsgálatára.
Ugyanezt ígérte 2013 októberében Ivan Mrkić akkori szerbiai külügyminiszter Budapesten.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke korábban kijelentette: „abban is bízik, hogy a szerb kormány a következő ülésén hatályon kívül helyezi a kollektív bűnösségről szóló határozatát. Ez a kormányülés 2013. június 26-án volt.
A délvidéki magyar közösségnek végül mintegy 26.000 napot kellett várnia hogy feloldozzák a kollektív bűnösség alól. Ezt kellene ünnepelnünk 2014-ben, erre legyünk büszkék?
Összehasonlításképpen, az 1995-ben történt srebrenicai mészárlásokat a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa az eseményeket követő 9. évben ismerte el. Az ezt követő évben a Boszniai Szerb Köztársaság vezetése is elismerte felelősségét a népirtásokban. Majd Tomislav Nikolić köztársasági elnök tavaly, 18 évvel az események után kért bocsánatot és ismerte el a genocídiumot.
Amire egy szomszédos országban, Boszniában 9-18 évet kellett várni, arra nekünk magyaroknak 70 évet? Nekünk, az egyetlen olyan népnek, amely az egykori hat jugoszláv tagköztársaság és két autonóm tartományból az egyetlen számottevő kisebbség, amely még nem szakadt el Belgrádtól? Nekünk, Szerbia legnépesebb nemzeti kisebbségének, amely befogadta és elfogadta a háborús menekültek százezreinek betelepítését, akik elfogadták a kényszersorozásokat, akik nap mint nap együtt élnek a szerb államalkotó néppel, nekünk kellett 70 évet várnunk a kollektív bűnösség feloldozására?!
Ez kérem nem érdem, hanem óriási szégyen!
Mindemellett gratulálunk annak a 90 csúrogi, 85 zsablyai és 14 mozsori magyarnak, (akik a legutóbbi népszámláláson is még magyarnak vallották magukat) hogy most már nemzeti hovatartozásuk miatt nem másodrangú polgárok egy EU-ba tartó országban, mindemellett sajnáljuk, hogy csak ennyien tudtak megmaradni és kivárni ezt a hetven évet.
H. Á.
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2014. november 02. vasárnap, 18:56 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése