2015. június 23., kedd

A VMSZ-es "mutyilistáról" kérdezte Szávay Orbánt a parlamentben

20150413 KAR6477 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Vajdasági magyar közösségek terület és gazdaságfejlesztési stratégiája címet viselő dokumentumról és az ahhoz tartozó, VMSZ-hez köthető vállalkozók neveit felsorakoztató, "VMSZ-es mutyilista" néven ismertté vált listáról volt ma szó a magyar parlamentben. Szávay István, a Jobbik alelnöke azonnali kérdésben kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt a táblázat kapcsán.
 
A nemzeti párt képviselője felszólalásában kihangsúlyozta, hogy egyetértenek abban Orbánnal, hogy a külhoni magyarságnak szüksége van olyan kormányzati támogatásokra, amelyek a gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre irányulnak, ám Szávay szerint az Alfahír portál által kiszivárogtatott listán egy, még létre sem keltett támogatási központ, ki sem írt pályázatának konkrét nyerteseinek névsora szerepel.
 
A listából az is látszik, hogy a 11 milliárd forintos összegből nem a kis- és középvállalkozásokat, vagy "családi sütödéket" fogják támogatni (Szávay ezzel feltehetően Friedrich Anna - Baj lett volna, ha nem lett volna c. írására utalt - a szerk. megj.), hanem sokkal inkább a kiváló VMSZ-es kapcsolatokkal rendelkező és részben a szerbiai rablóprivatizációban meggazdagodott vajdasági oligarchák zsebében fog landolni a pénz - mondta a képviselő, aki  arra is emlékeztetett, hogy offshore cégek is szerepelnek az említett listán.
 
Az N1 TV stábja néhány hete Délvidéken járva megszólította Pásztor Istvánt is az ügyben, aki akkor azt javasolta, kérdezzék meg Orbánt, hogy látta-e a táblázatot. A VMSZ elnökének javaslatára a jobbikos képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy "látta-e, jóváhagyta-e a táblázatot, illetve támogatja-e, hogy pályáztatás nélküli, VMSZ-es kötődésű cégek jussanak magyar állami pénzekhez?"
 
A miniszterelnök válaszában kijelentette, hogy a magyar kormány, így ő maga nem látta és nem is tárgyalta az említett listát, valójában pedig azt sem tudja, miről van szó. Mindemellett kiemelte: a magyar kormány teljes mellszéllességgel támogatja a VMSZ-t, amely "jótékonyan végzi a munkáját". Ezért ahogyan eddig is, ezután is minden önkormányzati és vajdasági választáson a magyar kormány támogatja a VMSZ-t, ugyanis ennek a pártnak a támogatásával Orbán szerint magát a vajdasági magyarságot támogatja a kormány.
 
A miniszterelnök válasza azért is meglepő, mert az áprilisi, Pásztor Istvánnal történt találkozója után a média munkatársait úgy tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke, hogy a találkozón áttekintettek egy, a VMSZ szakértői csapata által készített részletes, a cselekvési tervek szintjéig kidolgozott gazdasági és térségfejlesztési programot, sőt kiemelte, hogy a támogatásokat a miniszterelnök személyesen is felvállalta.
 
Szávay válaszában arra volt kíváncsi, hogy ha a kormány nem tudott a listáról, akkor hogyan történhetett meg, hogy Pásztor István személyes vezetésével egy terepbejáráson épp a listán szereplő cégeket látogatta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársaival?
 
Viszontválaszában Orbán ismételten tagadta, hogy tudna az említett listáról, majd kiemelte, hogy fontosnak tarja, hogy emlékeztesse jobbikos képviselőtársát arra, hogy a VMSZ nem tagja a kormánynak. (Deli Andor, VMSZ-es politikus viszont épp a Fidesz listájáról szerzett Európa Parlamenti képviselői posztot - a szerk. megj.)
 
R. Zs.
Közzétette: Szerkesztő 2015. június 22. hétfő, 19:26

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése