2015. június 24., szerda

Várady Tibor VMSZ-közeli jogász szerint nem nyert megerősítést, hogy a szerbek népirtást követtek el Srebrenicában!

aa srebrenica02A Srebrenica-határozatot (rezolúciót) az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik a véres események huszadik évfordulója alkalmából. Erre július 7-én kerül sor, négy nappal a jubileumi megemlékezés előtt. A határozat szerint a szerbek népirtást követtek el.
Emlékeztetőül: a boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták Serbrenicát, és a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai törvényszék népirtásnak minősítette. A történteket a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.
A vezető szerb politikusok azonban továbbra sem ismerik el a népirtás tényét.
Tomislav Nikolić szerb elnök még 2013-ban egy televíziós interjúban Szerbia nevében bocsánatot kért a Srebrenicában elkövetett bűnökért, amelyek azonban szerinte mégsem merítik ki a népirtás fogalmát. Továbbra is úgy vélekedik.
A szerb politikum és a nacionalista közvélemény arra számít, hogy majd akadnak államok, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt megvétózzák az említett határozatot.    

a varady03 
Dr. Várady Tibor VMSZ-közeli nemzetközi jogász, aki az előző mandátumban a Magyar Nemzeti Tanács tagja is volt, a szerb médiának nyilatkozva kifejtette, hogy a szóban forgó rezolúció nem életbevágóan fontos, még akkor sem, ha sokan annak tartják.
Szerinte ugyan a nemzetközi bíróságok, így a hágai törvényszék is népirtásnak mondta ki a srebrenicai mészárlást, de a bírósági ítéletek alapján ez nem írható a szerbek számlájára. (Hanem?!). Várady továbbá kiemeli, hogy több szerb vezető már tett gesztusokat, fejet hajtott az áldozatok előtt. (Ki, mikor és hogyan?).
Aki nem tudná, Várady Szerbia jogi képviselője volt a hágai nemzetközi bíróság előtt, ahol még 1999-ben Horvátország keresetet nyújtott be az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen a területén elkövetett népirtás vádjával.
Akadnak, akik úgy vélik, Várady talán jobban tette volna, ha szerb érdekek helyett a jogfosztott délvidéki magyarokat képviseli különböző bíróságok előtt...
Telegraf nyomán K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. június 23. kedd, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése