2015. augusztus 20., csütörtök

„Egység és sokféleség, sokféleségen keresztül megvalósuló egység”



Részlet

Egység és sokféleség összhangja addig lehetséges, amíg az egység nyitott, a sokféleség pedig csak addig gazdagít, amíg az egység szolgálatában áll. A nagy célban kell egyetérteni, megvalósításért közösen kell fellépni, ez pedig a magyar nemzet megmaradása és lelki, szellemi, anyagi gyarapodása, a szülőföldön való megmaradás. Mindehhez a Vajdaságban jelenleg messze jobbak a feltételek, mint korábban, illetve más hasonló helyzetben levő területeken – mondta szombaton Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere Palicson, a Szent István-napi központi ünnepségen.
Trócsányi László ünnepi beszédében leszögezte: államalapító Szent István napja az egység ünnepe kell hogy legyen a magyarság számára. Mint megjegyezte, az államalapításkor Szent István nem támaszkodhatott konszenzusra, de műve megmaradt, szellemi építményének kereteit feszegették ugyan, de szét nem feszítették. Jelenleg kulturális, szellemi egységben élünk, s ez közjogi értelemben is megerősítést nyert, a nemzeti egységet pedig a mindennapokban is meg kell élni, hangoztatta.
Az igazságügyi miniszter szerint a menedékjogot szabályozó rendszert és kereteket egyre inkább feszegeti a migrációs helyzet: olyan migrációnak, népvándorlásnak vagyunk a tanúi, amely miatt új keretekre, új válaszokra van szükség. „Magyarország nem felelős az instabil régiókban kialakult helyzetért, de tudatában van feladatainak, ezért a magyar kormány konkrét lépéseket foganatosít az ügyben” – hangoztatta Trócsányi, de leszögezte: ebben a folyamatban a gyűlölködést el kell kerülni.
Derűlátásának adott hangot, hiszen az elmúlt idők viszontagságai után Szerbia az Európai Unióval (EU) folytat csatlakozási tárgyalásokat, amelyek folyamán a magyar kormány véleményét is ki kell kérni. A miniszter közölte, ebben a folyamatban eddig és ezután is, mindvégig figyelemmel lesznek a vajdasági magyarok érdekeire. Ugyanakkor – mint megjegyezte – a kisebbségvédelmi terv is kidolgozás alatt áll Szerbiában, időközben pedig rendszeres a kapcsolatban a szerbiai és a magyarországi igazságügyi tárcavezetők között, havi konzultációkat tartanak ezekről a kérdésekről is.
Trócsányi László rámutatott továbbá arra is, hogy Vajdaságban nemzeti tanácsok léteznek, amelyek működésükkel bizonyítják, hogy nem reménytelen az autonómia, a kollektív kisebbségjogok elismerése.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18957/8222Egyseg-es-sokfeleseg--sokfelesegen-keresztul-megvalosulo-egyseg8221.html, 2015. augusztus 15. [21:47]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése