2016. február 29., hétfő

VMDK: VMSZ-VSZL KOALÍCIÓS TÖBBSÉG A MAGYAR NEMZETI TANÁCSBAN



Kibontakozóban az ellenzék
 
Sok mindenben rendhagyó volt a Magyar Nemzeti Tanács 15. rendes ülése. Első ízben történt meg, hogy megszakították a Magyar Nemzeti Tanács élő online közvetítését, első alkalommal került sor  napirend előtti felszólalásra (ügyrend ellenes), új hatalmi és ellenzéki vonalak jelentek meg az MNT-ben, a Magyar Nemzeti Tanács történelmében először történt meg, hogy egy koalíciós többség vegye át a testület irányítását, amely munkáját a vajdasági magyar sajtó teljes elfojtásával kezdte.
Azok akik 2016. február 26-án délután háromkor rákapcsolódtak a Magyar Nemzeti Tanács online (internetes) élő közvetítésére  valamivel az első felszólalás után csalódottan állapíthatták meg annak beszüntetését. Eddig ilyenre nem volt példa!
Pedig nem lehet mondani, hogy a rendszer le lett volna terhelve. Mert az online közvetítés megszakításánál a közvetítést biztosító rendszer csupán 11 nézőt mutatott ki.
Valószínűleg a közvetítést azért kellett megszakítani mert a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő ügyrend ellenesen napirend előtti  felszólalást biztosított Bővíz László atyának, aki legalább fél órán át véleményezte a Magyar Patrióták Közösségének jelentését a bánsági templomok állapotáról, majd a felszólalást követően nem akart szót adni  Tari Istvánnak, a VMDK képviselőjének aki az elhangzottakra reagálni szeretett volna.
Hajnal Jenő ezzel végérvényesen visszaélt ülésvezetési jogával. Hiszen ügyrend ellenes felszólalást biztosított, viszontválaszt nem engedélyezett, majd a napirend összeállításánál ismételten megszegte a MNT ügyrendjét amikor megtagadta a múlt ülésen sürgősségi eljárásban indítványozott  napirendi pont automatikus besorolását a javasolt napirendi pontok közé.
Mint ismeretes, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a MNT -hez fordult azzal a napirendi javaslattal, hogy a MNT intézményesen foglalkozzon a bánsági templomok állapotával, hiszen azok a vajdasági magyarság épített örökségét (is) képezik, veszélyeztetett helyzetben vannak, javításra szorulnak, de még nem valók bontásra, ahogyan ezt egyesek javasolták.
Felszólalásában Bővíz atya hamisnak nevezte a Magyar Patrióta Közössége jelentését, élesen sarkítva és bizonyos állításaiban csúsztatva is. Végül beismerte: tárgyalásokat folytatnak a magyar kormánnyal a jelentésben  említett templomok rendbetételére.  Ezzel ellentmondásba keveredett saját magával és egyben elismerte a Magyar Patrióták Közössége általi felvetések helyességét.
Az ülés folytatásában sor került a MNT-ben jelenlévő csoportok világos megjelenítésére.
A Magyar Nemzeti Tanács állandó bizottságainak "új szakemberekkel való feltöltésének" örve alatt megalakúlt az új koalíciós többség, és láthatóvá vált az új ellenzék. Ugyanis, a választások utáni állapotokhoz képest átalakult a tanácsban lévő listák képviselete.
A "Másként magyarságunkért" lista képviselője Fodor László, aki mögött valójában a  Bojan Pajtić féle Demokrata Párt (DS) volt, átlépett a "Magyar liga" listához, amely mögött a Nenad Čanak nevével fémjelzett Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL-LSV) van. Fodor átlépésével megszűnt a DS listája, míg a VSZL listája egy helyett, mostanára két képviselővel rendelkezik a Magyar Nemzeti Tanácsban.
A "Magyar összefogás" lista (VMSZ) gyakorlatilag szétesett a Magyar Mozgalom megalakulásával. Elejében az MM képviselői szorgalmasan a MÖ mellett szavaztak, de miután kizárták őket, ellenzékbe vonultak. Így most a VMDK mellett az MM is ellenzéki szerepet tölt be.
Talán ez és az egyre lemorzsolódó többség, késztette Hajnalékat, hogy hallgatólagos koalícióra lépjenek a VSZL -el.
Először Vass Tibort (Magyar liga-VSZL) megválasztották a pénzeszsáknak is nevezett Szekeres László Alapítvány új vezetőségébe, cserébe Vassék megszavazták a MNT 2016-os költségvetését, majd ezt követően Hajnalék a MNT 15. ülésén kiszavazták Vass ajánlatát a MNT állandó bizottsági tagságára.
A politikai alkunak köszönve  a VSZL-nek most két MNT képviselővel (eredetileg egy + egy átálló), minimum hat tagja van a MNT állandó bizottságaiban.
Hajnalék ezzel precedens értékű koalíciót teremtettek  a Magyar Nemzeti Tanácsban, illetve felrúgták azt a szóbeli megállapodást amit a Magyar Nemzeti Tanácsba bejutó listák vezetői fektettek le.
Nevezetesen azt, hogy a tanács állandó testületeiben arányaikhoz mérten minden lista képviseltetve lesz. Így lett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének is a választásokon megszerzett két képviselői mandátuma után három képviselője az MNT állandó bizottságaiban.
Hogy a sunyi módon létrehozott friss koalíciós többség kiválóan működik, azt az ülés folytatásában mindenki láthatta, hiszen a VMSZ-VSZL képviselői mindent közösen megszavaztak , még a Magyar Szó és a Hét Nap új TJGYT (igazgató bizottság)  tagjait is, ami a gyakorlatban a VMSZ kezébe adja a délvidéki magyar sajtó teljes elfojtását.
A sors fintora ismét megmutatkozott. Azok akik egyfolytában az összefogást és a közösség építését harsogják, ismételten kirekesztenek, megbélyegeznek.
Nem képesek más magyar előjelű pártokkal való együttműködésre. Helyette azokkal fognak össze akiket nem is olyan rég maguk is megvetettek, lejanicsároztak, a vajdasági magyarokat lefasisztázóknak, a magyar szavazatokra hajtó fenevadnak neveztek, azzal vádolván őket nem is magyarok mert szerb többségű pártban politizálnak.
Amikor a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége országos választási koalícióra lépett a VSZL-el és a Szerbiai Szociáldemokrata Párttal, akkor lenemzetárulóztak bennünket.
Most meg......  Ennyit Hajnalék következetes politizálásáról.
Hogy mindez hogyan fog kihatni a Magyar Nemzeti Tanács működésére, azt még nem lehet tudni.  Talán az idő megmutatja.  
http://www.vmdk.org.rs/hirmodo, 2016. február 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése