2016. március 2., szerda

Választások 2016

A VMSZ új vasökle kontra MM

Bódis Gábor
Bódis Gábor

„Odasimulni felismerhetetlenségig a hatalomhoz, a hatalomért, kerül amibe kerül, úgysem önök fizetik meg az árát.”

Kovács Elvira, a VMSZ alelnökére, parlamenti képviselőre osztották ki a pártfeladatot, hogy megkezdje a választási kampányt. Ismeretes, hogy a miniszterelnök, AV a tavasz első napján bejelentette: úgy döntött, hogy április 24-én lesznek a választások.
A Vajdasági Magyar Szövetség stratégiája, egy kívülálló véleménye szerint, az 50 milliárd Orbán-pénz elosztásának kecsegtetésén kellene alapulnia. De kit érdekel már manapság a pozitív kampány? A legfőbb adu: a gyűlölet.
A pártlap ezt utasítás nélkül is szívesen űzi, főleg egyik veterán újságírónője tollával. Vesszenek a menekültek, éljen a kerítés! A nagy bálvány, az elvetélt felcsúti focista ezzel a stratégiájával a saját csapdájába került: most jól jönnének az anyaországban a menekültek (a legjobb esetben a Keletinél), mert könnyebb gyűlölni azt aki a közvetlen közelemben veszélyeztet, és nem valahol Macedóniában. Másrészt, ha mégis megjelennének (már pedig megjelennek), akkor meg azért vesztes a helyzet, mert a Nagy Kerítésépítő korszakos műve vall kudarcot.
Nekünk Vajdaságban, a kerítésen túl is megvannak a menekültjeink: a Pál Károly Áldozatainak Egyesülete, civil nevén Magyar Mozgalom. És ezért kellett Elvirának a bizonytalanságból fakadó kioktatás magyaros módszeréhez nyúlnia:
„Fény derült arra, ami számunkra eddig is világos volt. Annak ellenére, hogy a Magyar Mozgalom tagjai megalakulásuk óta civil szervezeti mivoltjukat hangoztatják, megnyilvánulásaik és tevékenységük teljes egészében politikai pártra utal. Úgy véljük, hogy ez egy tragikus és felelőtlen döntés. A közösség megosztottságához vezet, aki pedig a közösség megosztottságára törekszik, az hosszú távon nem akarhat jót ennek a közösségnek, a vajdasági magyarságnak. Az MM a nyilvánosság előtt elismerte, hogy politikai ambíciói vannak, már nem burkolózhatnak civil köntösbe. Ez is bizonyítja, hogy a VMSZ-ből való kizárásuk jogos volt, s az MM által kizárásuk után kreált akció csupán populista politikai pontszerzésnek számított. A Magyar Mozgalom nem nyújt semmiféle alternatívát. Nem kínál fel semmiféle megoldást, kizárólag a vajdasági magyar közösség szétverése a céljuk. A nyilatkozataik azt támasztják alá, hogy tragikomikus a történet. Nyilvánvalóan nagy a zavar a köreikben, mert ezek a nyilatkozatok egyáltalán nem következetesek. A társelnökök egymással szemben álló, konfúz kijelentéseket tesznek. Az egyik szerint önállóan, esetleg más kis magyar pártokkal együtt indulnak a választásokon minden szinten, a másik szerint nem kizárt az együttműködés belgrádi vagy újvidéki szerb pártokkal sem. Elzárkóznak a Szerb Haladó Párttal való koalíció elől, ez is bizonyítja, hogy teljes egészében elszakadnak a realitástól. Olyanok vezetik az MM-et, akik rosszul teljesítettek, s már nem tölthetnek be tisztségeket. Ezért e hiteltelen személyek a hatalomvágy és az önző pozíciószerzés miatt összefogtak. Ezeket az embereket az elvakult gyűlölet irányítja. Tudjuk, hogy becsapják az embereket, hiszen ha a közösség fontos lett volna a számukra, akkor folyamatosan terepen lettek volna, beszélgettek volna az emberekkel.” (Magyar Szó)
A MM sem maradt rest és Légvári Ágoston egy facebook bejegyzésben reagált Kovács Elvira szavaira (a Pannon TV-nek szinte azonos tartalmú interjút adott):
„Kedves Elvira!
Köszönjük aggódó, már-már anyáskodó szavait, amelyekkel a Magyar Mozgalmat illette.
Köszönjük, az óva intés ellenére jól vagyunk.
Köszönjük, hogy társelnökeink szájába el nem hangzott mondatokat adott.
Köszönjük, hogy megvilágította számunkra és az egész vajdasági magyarság számára, mi a realitás.
Odasimulni felismerhetetlenségig a hatalomhoz, a hatalomért, kerül amibe kerül, úgysem önök fizetik meg az árát, hanem az istenadta nép.
Közben a haladók (a kívánatos partner) házaló aktivistái Észak-Bácskában azzal győzögetik a jónépet, ha a jámbor netán a VMSZ-re szavazna, szavazzon inkább a Haladó Pártra, mert így nem osztja meg a magyar szavazatokat!?
Ez nem tragikomikus?
Ez véletlenül, nem meríti ki a közösség szétverésének vádját?
Nos, ez a realitás, kedves Elvira.
Legvégül pedig köszönjük a nagyképűséget, azt a lekezelő stílust, ahogy az egészet mikrofonba mondta. Biztosan tetszik a kenyéradó gazdájának. Csakis tőle tanulhatta."

 
Kapcsolódó írások:
bajk: A Magyar Mozgalom indul a választásokon. Magyar Szó, 2016. február 29. 4.
Virág Árpád: „Tragikus és felelőtlen döntés. Magyar Szó, 2016. március 1. 1. és 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése