2016. április 27., szerda

Mi várható? Joghurt forradalom 2.0


Bódis Gábor
Bódis Gábor

A túlélők büszkeséggel beszélhetnek majd arról, hogy ebben mi vajdmagyarok is jócskán kivettük a részünket.

Most már szinte mindent tudni a szerbiai választások kimeneteléről. Azt is tudjuk, hogy a Pásztor und Pásztor VMSz-e jócskán leszerepelt és már majdnem az 50 ezres mélypontra jutott. Pedig köztársasági szinten  az MM-VMDK nem tudott bezavarni nekik, mert onnan  már korábban kigolyózták őket. Mégis alulteljesítettek és a hat helyett csak négyen hirdetik majd a véemeszes magyar igét a szkupstinában. Vučić azonnal hálálkodott és felkínálta a tartományi parlament elnöki bársonyszékét az idősebb Pásztornak. Ekkor felhajtást (pártszakadás, kiátkozás, gáncsoskodás) ennyiért? Nem, ez csak a kezdet.
Kezdjük Szabadkával. A haladók itt is taroltak és senkinek ne legyen illúziója, hogy most nem következik  a nagy rablás és a bosszú. A helyi vučićok bosszút állnak majd a demokratákon, akiken igaz már nem sok fogás van, mert már korábban kiszorultak a húsos kondér körüli padról. A VMSz-szel kényelmes többségben lesznek és amit még nem osztottak szét, azt most megteszik. Stephen Bozhen (MNy) kiszámította, hogy ha mindannyian összefognának a haladók ellen a szabadkai városházán, akkor többségben lehetnének. Ez persze nem történhet meg egy megbonthatatlan Belgrád-Pásztor-Budapest barátság körülményei között. Sőt, még azt sem tartanám lehetetlennek, hogy a VMSz akár a polgármesteri helyet is elvihetné, hiszen Vučić szempontjából ez se nem oszt se nem szoroz. Orbánnak ajándékba adhatná. A helyi haladók ellenállásán áll vagy bukik a dolog. Ha megelégednek csak a pénzmozgatással, akkor akár ismét magyar polgármestere is lehet a városnak. (Mi ugyan nem ilyen lovat akartunk.)
A MM-VMDK itt érte el a legnagyobb sikerét (ez várható is volt) és szinte ugyanannyi szavazatot szerzett mint a mostohaanya párt. Ezzel a mozgalom (és a tartományi 2 mandátummal, valamint néhány más önkormányzati eredménnyel) önálló politikai tényezővé vált és, ha semmi rendkívüli nem jön közbe, akkor erősödhet a következő megmérettetésig.
De a közeljövőt ez nem befolyásolja. Ezért ha még van „tisztogatni való” azt a VMSz meg fogja lépni. Például a Hét Nap esetében. Csak semmi pártatlanság, elvtársak! Szorosabb lesz a gyeplő (ha ez egyáltalán lehetséges) a Magyar Szó szabadkai részlegénél, akár előrébb léphetnének még a főszerkesztő asszonynál is elhivatottabb személyek.
Még súlyosabb lesz a helyzet a tartományban. A haladók régen óhajtott zsákmányukat kíméletlenül ki fogják zsigerelni. Itt már nagyobb teret kap a vadász szenvedély. A vajdasági illetékességű közintézmények élén demokrata vagy ligás hátterű személyek állnak. Meg vannak számlálva a napjaik. Ehhez is asszisztálni fog a VMSz. Váljon egészségére!
Külön fejezetet érdemelne a Vajdasági Rádió és Televízió, ahol a legutóbbi kádermozgatásnál háttérbe szorultak a VMSz helyi emberei. Na most eljött az ő idejük. Ezt megelőzően azonban a tartományi haladók meneszteni fogják az RTV vezetőségét. Lehet, hogy meg sem indokolják miért. A mi időnkben, a joghurt forradalom idején, legalább felsoroltak néhány „főben járó bűnt”, mint például a szerb nyelv elhanyagolását (!) vagy, hogy nem közvetítettük élőben a „događanje naroda“-t. De Miloševićék ezekhez képest lelkes amatőrök voltak. Pedig ügyesen elvesztettek néhány háborút. Ezek is el fogják, de erről majd a túlélők számolnak be. Akik büszkeséggel beszélhetnek majd arról is, hogy ebben mi vajdmagyarok is jócskán kivettük a részünket. Nem mint Milošević idején, amikor szégyen szemre rebelliskedtünk.
Előre hát a lenini úton!

2016. április 26. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése