2016. május 14., szombat

További leváltások az RTV-ben


Bódis Gábor
Bódis Gábor
 
A Napló jól értesült pártkörökből szerzett információja szerint ma lemondott a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgatója is.

Srđan Mihajlović pártkáder, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (közismertebben Neša Čanak pártja) színeiben irányította a vajdasági médiaházat. Forrásunk szerint a lemondást/leváltást még ma este jóváhagyja az Igazgatóbizottság, amely majd úgy kerül a történelembe mint a Második Joghurt Forradalom forradalmi gárdája. Hogy egy neves zenésznek (Adamov) ebben miért kell szerepet vállalnia, az örök titok marad számomra. Az egyetlen magyar tag, Terényi István - aki azért került be mert valakinek az ismerőse, aki már egyszer látott televíziót - talán is büszke is arra, hogy ilyen díszes társaságban találta magát.
Pártkáderek hullása nem érdemelne egy írást, az viszont igen, hogy az első áldozat egy vérbeli tévés és rádiós szakember volt, akinek néhány éves tevékenysége következtében az RTV visszanyerte valamikori hitelességének egy részét. Nagy dolog ez egy olyan országban, ahol csak egy főszerkesztő létezik: a miniszterelnök.
Egyes vélemények szerint csomagolhat a Szerbiai Rádió és Televízió vezére Dragan Bujošević  is (szintén neves újságíró, mint ahogy az elhunyt Aleksandar Tijanić is az volt, a Napló első belgrádi tudósítója). Ilyenekre többé nem lesz szükség, varjúk fogják megszállni a szerb média egét.
Az RTV körüli történések másrészt azért lakmusz papír értékűek, mert 28 évvel ezelőtt is azok voltak. Csak gyengébbek kedvéért: akkor volt a Nagy Októberi Joghurt Forradalom. Lehet levonni a tanulságokat és következtetni a fejleményekre.
Ez az fiúk, először a csillárt! – kiáltott a félszemű zongorista amikor eldördült az első lövés a Saloonban. A Saloon mellett van a bank, a templom, a kisbolt, a temető. Erre mind szüksége lesz az új vajdasági hatalomnak. És nagyon sok megélhetési tagjuk van, semmilyen szakképesítéssel. De hát minek is az egy mindenétől megfosztott tartomány irányításához.
A kisebbségek sorsára is lehet majd következtetni akkor, miután a többségi nemzet megtartja szertartásos belső törzsi leszámolását. És akkor ha még lesz erejük, idejük, türelmük, kedvük – elkezdenek foglalkozni a kisebbségekkel. Ha egyáltalán. Lehet, hogy a kisebbségi törzsfőnökökre bízzák őket.
Nem tudni melyik a szörnyűbb változat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése