2016. december 31., szombat

Best of VMSZ - Pásztor István aranyköpései

11169884 977758028921792 Összegyűjtöttünk néhányat Pásztor István, a VMSZ elnökének korábbi, szinte már elfeledett, kijelentései és nyilatkozatai közül, amelyek jól példázzák a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetőjének a szerbiai magyarságról és annak helyzetéről alkotott képét.
Magyar Szó napilapnak nyilatkozva Pásztor arról beszélt, hogy szerinte a délvidékiek olyan munkát vállalnak külföldön, ami itthon "büdös nekik".
– Ha az igazi véleményemet kellene kimondanom, nem nagy sikert aratnék azokkal a mondatokkal. Tény az, hogy jórészt a megélhetés miatt vándorolnak ki az emberek, de bizony azt is látni kell, hogy ott olyan munkákat vállalnak el, amelyeket itthon hetykén visszautasítanak.
Még 2015 elején a tartományi jelképekkel kapcsolatos szavazáson Pásztor István bizonyította, hogy az egykori magyar vármegye szimbólumok helyett inkább látnák Vajdaság címereként az 1848-49-es szerb csiholót. Ám Pásztor már 2013-ban, a karlócai szerb nemzetgyűlés évfordulójának alkalmából megtartott díszülésen is ítéletet mondott a magyar forradalom és szabadságharc felett.
"Ilyen értelemben a magyar forradalmi hatalom hegemónista viszonyt táplált más nemzetek iránt, a szerbek iránt is az akkori Magyarország területén."
Egy, az origo.hu-nak adott interjújában a délvidéki magyarverésekkel kapcsolatban elmondta:
"Azokban az esetekben, amikről tudok, a bántalmazás nem azért volt, mert (az áldozatok) magyarok", hanem mert a támadók "igyekeztek levezetni a feszültséget, és mivel ők tízen voltak, a magyarok meg hárman, akkor egyszerűen elkezdték kergetni őket" - mondta Pásztor.
Azonos témában azt is megtudhattuk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke érdekvédelmet lát még a magyarverésekben is. Csorba Béla, a VMDP elnöke számolt be egyik közleményében Pásztor egyik kijelentéséről, amit egy muravidéki tanácskozáson mondott:
"A magyarverések a mi érdekünkben történtek, mert a választások előtt a szétzilált magyar választótestületet össze kellett fogni valamivel."
Az Európai Parlament brüsszeli épületében egy nemzetközi konferencián Pásztor István egy szerb utranacionalistát is megszégyenítő határozottsággal kijelentette azt is, hogy:
"A Vajdaság Szerbia elválaszthatatlan része!."
Pásztor István nyomán D. H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése