2016. december 4., vasárnap

Rendhagyó top lista: tíz legellentmondásosabb délvidéki magyar politikus (3. rész)

1. Kasza József
2. Pásztor István
3. Lovas Ildikó
4. Egeresi Sándor
5. Ágoston András
6. Páll Sándor
7. László Gyula
8. Rácz Szabó László
9. Korhecz Tamás
10. Újhelyi Ákos

a agoston ellent 








5. Ágoston András egykori vérbeli jugoszláv kommunista 1990-től kezdve hét éven át a történelmi VMDK elnöke volt. Rossz nyelvek szerint a történelmi VMDK létrehozása mögött a szerb biztonsági szolgálat, sőt, maga Milošević állt, mert úgy gondolta, ha egy helyen (egy szervezetben) van a délvidéki magyarság krémje, (az akkoriban még igencsak tömeges) nemzeti közösségünk ellenőrizhetőbbé válik számára. Még ha ez netán igaz is lenne, tény, hogy a történelmi VMDK komoly erővé nőtte ki magát, amely reménnyel töltötte el az itteni magyarságot. Az érdekvédelmi szervezetben megfértek egymás mellett a nemzeti konzervatív és a liberálisabb értelmiségiek és az átlagpolgárok egyaránt. A délvidéki magyarság talán sohasem volt annyira homogén és összetartó. Akkoriban furcsamód maga Ágoston is viszonylag jó benyomást keltett a VMDK élén.
Hét év után azonban valakik felülről vagy belülről szétmarták az egységes szervezetet. A VMSZ nevű bizniszpárt megalakulásával Ágoston és körei háttérbe szorultak. Mi több, a VMDK megmaradt része is kettészakadt.
Onnantól kezdve Ágoston és az immár VMDP nevet viselő pártja kudarcot kudarcra halmozott helyi, tartományi és köztársasági szinten egyaránt. A párt vezetését azonban nem volt hajlandó átadni másoknak, akik esetleg képesek lettek volna úgy-ahogy megreformálni. Mindig azt hajtogatta, hogy a politikában a türelem a legnagyobb erény, meg hogy az itteni magyarságnak nem kell a területi önrendelkezés, bőven elég küzdeni a perszonális autonómiáért.
Végül nagy nehezen visszavonult a politikából. (Rossz nyelvek szerint megelégedett azzal, hogy Orbántól kapott egy autót és némi pénzt.) Helyére a szintén kiégett Csorba Béla került, aki teljes passzivitásba süllyesztette az egyébként is eléggé "zsibbadt" szervezetet. Ma a VMDP a VMSZ "politikai lábtörlőjére" emlékeztet.

6. Páll Sándor   
                                                             
a pall ellent 







Mielőtt behatóbban kezdett el foglalkozni a szerb nyelv gyönyöreivel, Páll Sándor ifjúkorában egyebek mellett lemezlovas volt, aki közismerten a szerb rock zenei együttesekért rajongott. A későbbiekben már a szerb irodalom és kultúra kiváló ismerőjeként emlegették. Nem mintha ez baj lenne, de gondoltam, megemlítem, hiszen ez is életének fontos szegmense volt.
Amikor a történelmi VMDK kettészakadt, Páll Sándor nem lépett át a VMSZ-be, de szembeszegült Ágoston langyos politikájával. Ez a VMDK további darabolásához vezetett. Rossz nyelvek szerint Páll új pártja rátenyerelt a VMDK névre, amit a szerb hatóságok Ágoston nemtetszése ellenére lehetővé tettek számára. Szárnyra kapott a híresztelés, hogy ebben a folyamatban komoly szerepet játszott Gorica Gajević, a Szerbiai Szocialista Párt akkori magas rangú tisztségviselője, aki meghitt kapcsolatot ápolt Páll-lal.
Páll állítólag a radikálisokkal sem volt rossz viszonyban.
A fentiek alapján valaki akár azt a következtetést vonhatná le, hogy Páll "szerb ember" volt. Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy többször határozottan síkra szállt a délvidéki magyar területi autonómiáért. Néha kemény politikai csatákat vívott meg.
Pártja ugyanakkor többször tárgyalt a VMSZ-szel és a VMDP-vel. Olykor előfordult, hogy ideig-óráig meg is állapodtak.
(Holnapután folytatjuk)  
K. P.
Kapcsolódó:
Rendhagyó top lista: tíz legellentmondásosabb délvidéki magyar politikus (2. rész)
Rendhagyó top lista: tíz legellentmondásosabb délvidéki magyar politikus (1. rész)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése