2017. január 16., hétfő

Szigorúan ellenőrzött vonatok

Bódis Gábor
Bódis Gábor

Szerb háborús bohózat, amelyben olyan elcsépeltek a poénok, hogy az ember sírógörcsöt kap
.

Azzal kezdődött, hogy egy nagyokos spin doctor (balkáni alosztály) kitalálta, hogyan lehetne egy látványos kommunikációs póttevékenységgel megkezdeni a választási kampányt. Bármi legyen is a végcél: csak elnökválasztás vagy parlamenti is. Attól függ, hogy Nikolić túl könnyűnek találtatik-e. Vagy hadvezérként újjászületik.
Díszletnek egy természetesen orosz gyártmányú szerelvény kellett, amelyet éktelen ízléstelenséggel teleaggattak belülről szentképekkel, kívülről meg egy felirattal (Kosovo je Srbija), méghozzá nem kevesebb mint húsz nyelven. Albánul is, hogy a mitrovicai szerbek is megértsék.
Jött hozzá a több napos propaganda szöveg: hogy 18 év után ismét indul vonat Kosovska Mitrovica északi (szerbek lakta) részébe. Szó sincs provokációról, a szándék színtiszta jóindulat.
Azok a gaz pristinaiak (Thaci és bűntársai) viszont ráharaptak a horogra és elrendelték: már pedig ez a vonat nem fog a koszovói sínekre besiklani. Vučić, mint mindig most is rendkívüli sajtóértekezletet tartott és bejelentette, hogy megállította a vonatot a koszovói határ előtt. Az izgalom a tetőfokára hágott. Mintha a forgatókönyvet a bohózat összes szereplője nem tudta volna betéve.
„Pristina háborús játékot készített elő, s az volt a terv, hogy megállítsák a vonatot és összetűzések kezdődjenek.” Ezt mondta a kormányfő és a szeme sem rebbent.
A feszültség fokozására összerántották a Nemzetbiztonsági Tanácsot. És megjelent a színen az államfő. Aki kijelentette, hogy Szerbia kész fegyveres erőket küldeni Koszovóba, ha ott veszélybe kerülne a szerb lakosság. A közönség nyirkos keze görcsösen markolja a karfát. Mi jöhet még?
Hát ez jött:
„Ha gyilkolják a szerbeket, beavatkozik a szerb hadsereg.”
Nikolić választási színrelépésének kulcsmondata. Más ötlet híján. Egyébként nem gyilkolják és nem avatkozik be a szerb hadsereg. Erre már régen nem képes.
Azért a szerb hazafiak Mitrovicában tüntettek és megfenyegették Pristinát: a hazájukkal (a külhoni Szerbiával) gyűlik meg a bajuk, ha vonat nélkül maradnak.
De hirtelen megváltozik a kép: egy Aljazeera nevű monitort tolnak be a színpadra. Azon egy másik vonat pöfékelne, ha nem lenne dízel. Bekúszik a képbe és Kosovska Mitrovica északi felének vasútállomására.
Mint mindennap kétszer, 2013 óta. Kraljevóból.
A szerb lufi azonban nem pukkant ki, mert nem tényekkel táplálják.
Akkor most Nikolić hadvezér vagy csak egy szánalmas és esélytelen elnökjelölt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése