2017. február 5., vasárnap

A nemzeti kisebbségekre nézve kedvező ítélet Luxemburgban

Üdvözölték a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés erdélyi beterjesztői az Európai Unió luxemburgi bíróságán pénteken hozott ítéletet, mely a kisebbségvédelmi kezdeményezés bejegyzésére kötelezi az Európai Bizottságot.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte, hogy az Európai Unió megértette: nem különleges bánásmódot kérnek az őshonos európai nemzeti közösségek, hanem annak elismerését, hogy teljes értékű tagjai a társadalomnak, Európának. Az RMDSZ elnöke kiemelte: olyan időszakban, amikor az Európai Unió válaszút előtt áll, a pénteki döntés reménnyel tölti el azt a 60 millió állampolgárt, aki Európa valamely őshonos kisebbségéhez tartozik.
Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) erdélyi elnöke úgy vélekedett, hogy győztek az európai nemzeti közösségek. „Még nem érkeztünk el utunk végéhez, de jelentős szakaszgyőzelmet arattunk. Az ítélet arra kényszeríti az Európai Bizottságot, hogy érdemben foglalkozzon az európai kisebbségek beadványával. A kisebbségi összefogás és az alaposan előkészített szakmai munka meghozta gyümölcsét” – idézte kijelentését a hírlevél.
Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kidolgozott Minority SafePack elnevezésű javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak.
A kezdeményezés bejegyzését elutasító európai bizottsági határozat elleni perbe Magyarország a kezdeményezők oldalán, Szlovákia, Görögország és Románia az EB oldalán lépett be.
A magyar kormány beavatkozása mellett megnyerte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés ügyében indított pert az Európai Unió törvényszékén – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken az MTI-vel. Ez az első olyan ítélet, amikor az Európai Bizottság maradt alul a törvényszék előtt az európai kezdeményezéssel kapcsolatos ügyben – mutatott rá az államtitkárság. (MTI)



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése