2017. november 5., vasárnap

Szavazatvásárlás határon túl?



Önök számára mindössze a támogatások mennyisége a fontos, az, hogy ennek mi az ára, mely árat mi fizetünk, az már önöket nem érdekli. Már csak abban bízhatunk, hogy a VMSZ felfogása nem tükrözi a vajdasági magyarság egészének felfogását. Lázár Gergő (Kolozsvári Szalonna):
…mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jövő évi, tavaszi választásokon a Fidesz–KDNP-nek legyen meg a parlamenti többsége. Azért, hogy kormányt tudjanak alakítani és hogy továbbvigyük az elkezdett folyamatot a nemzetépítés szempontjából.
A fenti sorok a VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) elnökének, Pásztor Istvánnak a véleményét tükrözik az elkövetkező, tavaszi országgyűlési választások kapcsán. Mint azt egy, a Magyar Szónak adott interjújában[1] kifejtette, megpróbálnak rávenni minden szavazati joggal rendelkező vajdasági magyart, hogy regisztráljanak a választási iroda honlapján, ezzel növelve a Fidesz-KDNP jövő évi szavazatainak számát. Az elnök szerint a 250 000 főt számláló vajdasági magyarság jóval több mint fele, 170 000 ember igényelte, majd kapta meg a magyar állampolgárságot, azonban regisztrálni csak jóval kevesebben regisztráltak. Mint mondta, a VMSZ célja ennek megváltoztatása.
Nem titkolt céljuk, hogy ezek a szavazatok a most is kormányon lévő Fidesz-KDNP-t erősítsék. Ezzel mindössze egy baj van: ezeket a szavazatokat a magyar kormány adófizetők pénzén vásárolta. Az általunk befizetett adókat átcsoportosítva kaptak támogatásokat a határon túli magyarok, hogy aztán később, ezt az orruk alá dörgölve buzdítsanak a mellettük való szavazásra. Ha valami undorító és gusztustalan, ez biztosan az. A párt elnöke még csak nem is titkolja.
Ez úgy néz ki most Szerbiában, hogy bennünket, vajdasági magyarokat mozgástér tekintetében megillet mindaz, ami megilleti az összes szerbiai polgárt, de emellett a magyar kormány támogatásának köszönhetően nekünk plusz forrásaink és lehetőségeink vannak. (…)  A VMSZ a Fidesznek stratégiai partnere, ebből építkezve nem elsősorban a VMSZ profitált az elmúlt csaknem 10 esztendőben, hanem azt gondolom, hogy a vajdasági magyar közösség is. Ha bennünket segítettek a nehéz pillanatokban, hogy megvonták a költségvetési forrásokat a magyarországi tartalékokból, és ideadták nekünk, mert úgy gondolták, hogy valóban szükségünk van rá, és ez így ment folyamatosan, akkor meggyőződésem, hogy amikor eljön a pillanat, hogy az ember ezt a partnerséget elősegítse fenntartani és tovább építeni, akkor nincs semmi kétely, hogy ebbe a történetbe be kell állni, úgyhogy mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jövő évi, tavaszi választásokon a Fidesz–KDNP-nek legyen meg a parlamenti többsége.
Nemes gesztus ez Orbán Viktortól és kormányától, csakhogy erre nem kaptak felhatalmazást. Arra, hogy a mi pénzünkből – gusztustalan módon, határon túli szavazatok megvásárlását célul tűzve ki -, erősítsék pozíciójukat az elkövetkezendő választásokon. Az, hogy egyezséget kötve a Vajdasági Magyar Szövetséggel határon túl is kampányoljanak és házról házra járva, emlékeztessék az ott élőket, ki is volt az, aki felújította a falu iskoláját, ki volt az, aki támogatta a helyi labdarúgó klubot. Orbán Viktor milliárdokat költött el az adófizetők pénzéből egy országhatárokon átívelő kampányra.
A VMSZ elnöke szerint 2010 óta nemzetépítés történik, azonban mi, ezt a határ másik oldalán igencsak másképp látjuk. Korábban nem tapasztalt ellentéteket szított a kormány bőkezűsége, egymásnak ugrasztva magyarok ezreit.
Tökéletes példa erre a DK aláírásgyűjtése, mely a határontúli magyarok szavazatának elvételére irányul. Még ha nincs is valós tétje az egésznek, hatalmas ellentétet szított a két fél között és megmutatta, a Fidesz által öntörvényűen megszavazott kettős állampolgárságot, pontosabban az ezzel járó szavazati jogot a magyarok többsége nem támogatja. Ez azonban kicsit sem érdekli a VMSZ elnökét, ugyanis számukra egy dolog fontos, a határon túli magyarok számára folyósított pénzek szünet nélküli utalása. Ha a pénz megérkezik, a szavazatok is jönni fognak, de legalábbis a VMSZ mindent meg fog tenni ennek érdekében.
Ezért is elemi érdekünk az is, hogy ne kerüljenek döntéshozatali pozícióba a magyarországi választásokat követően olyan politikai erők, amelyek akár az utóbbi napokban megpróbálták összeugrasztani az egyik magyart a másikkal, akár politikai analfabétaként élnek meg bennünket, azt feltételezve, hogy mi parancsra fogunk szavazni, és nem látjuk, hogy mi az érdekünk, s főleg nincs meg a magunkhoz való eszünk.
Önök számára mindössze a támogatások mennyisége a fontos, az, hogy ennek mi az ára, mely árat mi fizetünk, az már önöket nem érdekli. Már csak abban bízhatunk, hogy a VMSZ felfogása nem tükrözi a vajdasági magyarság egészének felfogását.

2017. november 5. 




[1] Varjú Márta: Érdekünk a Fidesz-KDNP győzelme. Magyar Szó, 2017. november 4. 1. és 5. – B. A. megjegyzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése