2017. december 7., csütörtök

CSENGŐKRÁCIA

       A -krácia főnévképző. Görög eredetű szó, uralmat, erőt jelent. Ha egy országban demokráciáról beszélünk, akkor népuralom van. Ha a politikai hatalom egyetlen személy kezében van, akkor autokráciáról van szó. A bürokrácia megnehezíti az ügyintézést.
        A szerb parlamentben megjelent a csengőkrácia is.
    A fejlettebb állatoknál megfigyelhetjük a tanult magatartásformákat. Ők képesek felfogni, feldolgozni a külvilág ingereit, így alkalmazkodnak a környezetükhöz. Valamilyen tapasztalatot szereznek, tanulnak valami újat. A feltételes reflex kialakítása is tanulás eredménye. Ha a kutya többször egymás után úgy kap enni, hogy közben hallja a csengőt is, akkor, nem is olyan sokára, ha megszólal a hang, megindul a nyálelválasztása. No, de a feltételes reflexet el is lehet felejteni, ha a kutyuska a csengőszó után nem kap hamikázni. Lehet ám jutalomfalattal is tanítani…
       A parlamentben ülőknél is valami hasonló figyelhető meg. Érdekesek ezek a haladók meg a koalíciós partnereik. Csücsükélnek Belgrádban jó pénzért, fizetjük őket rendesen. Maja házelnök valamilyen pénzügyi terv elfogadásáról beszél. Senki nem figyel rá, a honatyák és honanyák cseverésznek, olvasnak, a telefont nyomkodják. És akkor megszólal a csengő… Maja végzi a feladatát. Mint az állatoknál…
Bari nyakán kicsi csengő,
Kolompot kap, hogyha megnő,
Körbeugrálja a mezőt,
Bégeti a bárányfelhőt.
       Hirtelen mindannyian vezényszóra megnyomják a gombot.  Szerintem, fogalmuk sincs, hogy éppen milyen kérdésben döntöttek.
      A feladatukat elvégezték, a gombot megnyomták. Beszélgetnek tovább, olvasnak, nyomkodják a telefonjukat. A jutalomfalatot megkapják. Ezt még a patkány is tudja. Csak ő takarmányt kap, a parlamentben ülők meg egy rakás pénzt. A nagyfőnök elégedett. A nép hallgat. Kolomppal a nyakában. 
 
EGRI Emma 
2017. december 6.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése